Βινσάντο: Το… άγιο κρασί της Σαντορίνης

Βινσάντο: Το… άγιο κρασί της ΣαντορίνηςΔιαδώστε το

Το βινσάντο της Σαντορίνης είναι παραδοσιακό γλυκό κρασί με σκούρο μπρούτζινο χρώμα, το οποίο παράγεται εδώ και αιώνες στη Σαντορίνη. Ανήκει στην κατηγορία των κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ) του νησιού.

 

Το βινσάντο οφείλει το όνομά του στην ιταλική φράση Vino Santo (άγιο κρασί). Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία του υποδηλώνει την προέλευση του κρασιού (στα ιταλικά vino di Santorini, δηλαδή «οίνος της Σαντορίνης», από όπου προήλθε τελικά η ονομασία βινσάντο. Όπως και να έχει, το κρασί αυτό είναι πολύ παλαιότερο από την εποχή της Ενετοκρατίας. Θεωρείται συνεχιστής των «πάσσων», όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα οι λιαστοί οίνοι, για τους οποίους φημίζονταν τα νησιά του Αιγαίου. Ιστορικά είναι γνωστό ότι γινόταν εξαγωγή του βινσάντο στην Ρωσία τουλάχιστον από το 1786, ενδεχομένως και από παλαιότερα. Το βινσάντο ήταν το επίσημο κρασί της θείας κοινωνίας για όλες τις εκκλησίες της Ρωσίας.

 

Το 1917 η οικονομία του νησιού οδηγήθηκε σχεδόν στην κατάρρευση, καθώς η Οκτωβριανή Επανάσταση έδωσε ένα τέλος στο επικερδές αυτό εμπόριο: η θρησκεία θεωρήθηκε «όπιο του λαού», οι εκκλησίες έκλεισαν στη νεοσύστατη Σοβιετική Ένωση και το βινσάντο έμεινε απούλητο. Καθώς ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν νέες αγορές, ικανές να απορροφήσουν την παραγωγή του κρασιού, οι αγρότες στράφηκαν στην καλλιέργεια της μικρόκαρπης ντομάτας που έως τότε ήταν συμπληρωματική στο νησί – έτσι άρχισε η μαζική παραγωγή του περίφημου ντοματοπολτού Σαντορίνης!

 

Η παραγωγή

 

Το βινσάντο όμως δεν σταμάτησαν να το παράγουν στην Σαντορίνη, παρά τα προβλήματα που ακολούθησαν την… πτώση των τσάρων. Το συγκεκριμένο κρασί παράγεται από σταφύλια, τα οποία, αφού έχουν ωριμάσει πολύ καλά, απλώνονται μετά τον τρύγο (που γίνεται τον Σεπτέμβριο) στον ήλιο για μια έως δυο εβδομάδες. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε απώλεια νερού και αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα.

 

Το πάτημα των σταφυλιών γίνεται με μάγγανα. Ο μούστος που προκύπτει, οδηγείται σε ξύλινα βαρέλια, για να ακολουθήσει η διαδικασία της ζύμωσης για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Δεν προστίθεται αλκοόλη όπως σε άλλα γλυκά κρασιά. Στη συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει τουλάχιστον για δύο χρόνια μέσα σε δρύινα βαρέλια.

 

Σύμφωνα με την νομοθεσία, τα σταφύλια πρέπει κατά να είναι τουλάχιστον κατά 51% της ποικιλίας Ασύρτικο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα πρέπει να είναι σταφύλια των ποικιλιών Αηδάνι και Αθήρι ή άλλα λευκά σταφύλια που να καλλιεργούνται παραδοσιακά στην Θήρα και στην Θηρασία.

 

Στην Σαντορίνη φτιάχνουν, επίσης, μαύρο γλυκό βινσάντο με σταφύλια της ποικιλίας Μαντηλαριά ή Βάφτρα, το οποίο όμως δεν ανήκει στην κατηγορία κρασιών ΟΠΑΠ.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα