Φάβα Σαντορίνης: Παράδοση 3.600 ετών!

Φάβα Σαντορίνης: Παράδοση 3.600 ετών!Διαδώστε το

Η φάβα είναι ένα από τα παραδοσιακά τοπικά γεωργικά προϊόντα της Σαντορίνης και φημισμένη σε όλη την Ελλάδα. Την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά της τη χρωστά στο μικροκλίμα του νησιού καθώς επίσης και στην ιδιαίτερη σύνθεση του εδάφους του. Η φάβα Σαντορίνης χαρακτηρίζεται προϊόν ΠΟΠ.

 

Η φάβα προέρχεται από ένα όσπριο, το λαθούρι. Η ιστορία της καλλιέργειας του φυτού αυτού στη Σαντορίνη χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχει και καλλιεργείται στο νησί εδώ και περισσότερα από 3.600 χρόνια.

 

Μάλιστα, έχει αναγνωριστεί ανάμεσα στους καρπούς που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές που έγιναν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, ο οποίος καταστράφηκε και θάφτηκε κάτω από την τέφρα κατά την κολοσσιαία Μινωική Έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, το 1600 π. Χ. περίπου.

 

Η φάβα για τους ντόπιους ήταν τις περασμένες δεκαετίες τόσο σημαντική όσο το ψωμί, και την χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν σε πολλές από τις παραδοσιακές τους συνταγές. Στο παρελθόν και επειδή δεν υπήρχαν πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, συνήθιζαν να την καλλιεργούν μαζί με το αμπέλι ώστε να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη παραγωγή και κατά συνέπεια μεγαλύτερα έσοδα.

 

Η φάβα έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας που περιλαμβάνει ωρίμαση σε υπόσκαφες κάναβες, ενώ η ξήρανση στον ήλιο της χαρίζει αφρώδη, βελούδινη υφή και υπόγλυκη γεύση.

 

Η φάβα, μετά την ανάλογη επεξεργασία και το μαγείρεμα του όσπριου, γίνεται σαν πουρές και τρώγεται μαζί με κάπαρη ή «παντρεμένη», με κρεμμύδια. Μαγειρεμένη θα τη γευτείτε σε όλα τα τοπικά εστιατόρια, καθώς δεν λείπει από κανένα μενού σε διάφορες παραλλαγές. Φάβα Σαντορίνης θα βρείτε και σε εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.

Σχόλια


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα