Γνωρίστε την Αγιά Λάρισας!

2014-11-12 10:48:56
Γνωρίστε την Αγιά Λάρισας!
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Η Αγιά είναι μια όμορφη κωμόπολη στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας και σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από την πόλη. Χτισμένη στις υπώρειες του Κισσάβου, σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων, φημίζεται για τα φρούτα της και αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να συνδυάσουν τη φύση με την επίσκεψη σε θρησκευτικά μνημεία, τις ομορφιές του βουνού με τη κοντινή θάλασσα.

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για το όνομα της κωμόπολης. Η βασική είναι ότι προέρχεται από την αρχαία λέξη «αγυιά» (οδός), για αυτό και η παλαιότερη γραφή του ονόματος. Από εκεί και πέρα, άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την σλαβική λέξη «janitza» («ποτάμι), άλλοι από το θηλυκό του «άγιος» (αγία) και άλλοι πάλι από το αραβοτουρκικό «ayan», που ήταν ένας τουρκικός τίτλος αξιωματούχου.

Η περιοχή πιθανόν να κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή. Στη θέση Κωστάρη ήρθαν στο φως λείψανα οικισμού της πρώιμης και μέσης Εποχής του Χαλκού, ενώ αρχαιολογικά ευρήματα (νομίσματα, τάφοι), προσδιορίζουν την ύπαρξη αξιόλογου οικισμού από τον 2ο π. Χ. αιώνα. Στην αρχαιότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο λόγω της στρατηγικής της θέσης. Τον 11ο αιώνα παρουσίαζε μεγάλη οικονομική άνθηση και θρησκευτική ζωή.

Η ίδια η Αγιά έχει σχετικά πρόσφατη ιστορία, αφού φαίνεται ότι ιδρύθηκε τις πρώτες δεκαετίες της Τουρκοκρατίας. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα είχε αναπτυχθεί σε οικονομικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής, κυρίως χάρη στη σηροτροφία (η τέχνη της εκτροφής μεταξοσκωλήκων για την παραγωγή μεταξιού) και την βαφή κόκκινων νημάτων. Το καλοκαίρι του 1767 λεηλατήθηκε από άτακτα αλβανικά στρατεύματα. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821, κάθε εξέγερση στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή κατεπνίγη ολοκληρωτικά. Το 1878 έγιναν στην περιοχή της Αγιάς, μικροσυμπλοκές μεταξύ των Τούρκων και των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων και, αμέσως μετά, προσαρτήθηκε στο Ελληνικό κράτος, βάσει της Συνθήκης του Βερολίνου.

 

Καλλιέργεια φρούτων

Σήμερα η Αγιά είναι μια κωμόπολη περίπου 5.000 κατοίκων, που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία. Η περιοχή είναι γνωστή για τα εξαιρετικής ποιότητας φρούτα της (κυρίως μήλα, κεράσια και αχλάδια, τα οποία καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στο εμπόριο) και τα κάστανά της.

Στην περιοχή ρέει ο Άμυρος ποταμός, που πηγάζει από τον Κίσσαβο και χύνεται στη λίμνη Κάρλα. Τις όχθες του ποταμού ενώνουν τρία λιθόκτιστα γεφύρια εντός τις Αγιάς. Στον παλιό δρόμο Αγιάς – Αγιοκάμπου, στο Μεγάλο Ρέμα στέκεται το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι του Αλαμάνου το οποίο κατασκευάστηκε το 1858, ώστε να καταστεί δυνατή η επικοινωνία της Αγιάς με τα παράλια. Το «Παλιόκαστρο» προσφέρει άπλετη θέα προς το Αιγαίο αλλά και το θεσσαλικό κάμπο.

 

Αξιοθέατα:

- Εντός της Αγιάς σώζεται πολλά αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, κυρίως της μεταβυζαντινής περιόδου. Ξεχωρίζουν οι εκκλησίες του Αγ. Αντωνίου (πολιούχου της Αγιάς), της Κοίμησης της Θεοτόκου (16ου αιώνα), του Αγ. Γεωργίου, της Αγ. Τριάδας και του Αγ. Νικολάου. Επίσης, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα αρχοντικά.

- Η μονή των Αγίων Αναργύρων. Ιδρύθηκε το 1588 και βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από την Αγιά, στο δρόμο προς τα παράλια, μέσα σε πλούσια βλάστηση με ρέμα και πλατάνια. Το μέρος αποτελεί και οργανωμένο χώρο αναψυχής όπου συρρέουν πλήθος κόσμου κατά την γιορτή της Πρωτομαγιάς.

- Η μονή του Αγίου Παντελεήμονα. Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα έξω από την Αγιά στο δρόμο για τη Μελιβοία και ανεγέρθηκε στα τέλη του 13ου αιώνα. Θεμελιώθηκε πάνω σε αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Δία. Το Καθολικό της μονής ανήκει στον αθωνικό τετρακιόνιο τύπο. Σώζονται τοιχογραφίες των αρχών του 18ου αιώνα.

- Η εκκλησία της Παναγίας στη θέση «Βαθύρεμα».

- Η Αρχαιολογική Συλλογή, που περιλαμβάνει επιτύμβιες στήλες, νομίσματα, ελληνιστικές, ρωμαϊκές και βυζαντινές επιγραφές, κ.α., με δραστηριότητες και διεξαγωγή «εργαστηρίων» αρχαιολογίας.

- Η Γέφυρα Αλαμάνου στη διαδρομή προς Αγιόκαμπο, στην παραλία.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media