Ιωάννινα: Απόδραση στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας

2014-11-18 10:49:05
Ιωάννινα: Απόδραση στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Η Αγία Παρασκευή (ή Κεράσοβο, όπως ήταν η παλιά του ονομασία) είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό του δήμου Κόνιτσας στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων. Είναι χτισμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Σμόλικα, του δεύτερου υψηλότερου όρους της Ελλάδας, σε υψόμετρο 960 μέτρων. Απέχει από την Κόνιτσα 27 χιλιόμετρα.

Η Αγία Παρασκευή είναι ένα αυθεντικό μαστοροχώρι, πλούσιο σε θρύλους και με σημαντική πολιτιστική παράδοση, την οποία οι σύλλογοι του χωριού την αναβιώνουν με εκδηλώσεις που διοργανώνουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τους χειμερινούς μήνες έχει περίπου 100 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι υπερβαίνουν τους 1.000.

Το σημερινό του όνομα (Αγία Παρασκευή), το χωριό το πήρε το 1953, ύστερα από απόφαση της Νομαρχίας Ιωαννίνων, γιατί το παλιό του, (Κεράσοβο), θεωρήθηκε σλάβικο. Το όνομα αυτό δόθηκε επειδή η αγία Παρασκευή είναι προστάτης και πολιούχος του χωριού και η μέρα της γιορτής της (26 Ιουλίου) εορτάζεται με μεγάλο πανηγύρι.

Το χωριό είναι κτισμένο ανάμεσα από πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου. Αριστερά και δεξιά του τρέχουν δύο ποτάμια, ο Κακόλακκος και ο Βουρκοπόταμος, με τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα παγωμένα νερά τους, και περιβάλλεται από δυο ψηλές βουνοκορφές, τη Τζούμια και το Ανήλιο. Ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από τα τοπία με την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά τους και τα άφθονα νερά, καθώς και από τη μεγάλη πλατεία, που την πλαισιώνουν πετρόχτιστα κτήρια και τη σκεπάζουν αιωνόβια πλατάνια.

Αξιοθέατα

Στην Αγία Παρασκευή λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2010 Λαογραφικό Μουσείο σε ένα διατηρητέο κτήριο στην πλατεία του χωριού. Το μουσείο στεγάζει περισσότερα από 400 εκθέματα.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Χτίστηκε το 1812 και διαθέτει αξιόλογες αγιογραφίες. Η ανέγερσή της έχει συνδεθεί με έναν τοπικό θρύλο από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ο οποίος θέλει ορισμένους γενναίους κατοίκους του χωριού να έρχονται αντιμέτωποι με ένα παράξενο και άγνωστο θηρίο!

Η εκκλησία της Αγία Παρασκευής, της πολιούχου που έδωσε το όνομά της στο χωριό. Χτίστηκε μετά το 1850, πάνω στα θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας αφιερωμένης επίσης στην Αγία Παρασκευή.

Γύρω από το χωριό υπάρχουν διάσπαρτα 10 εξωκκλήσια.

 

Δραστηριότητες

Για όσους αγαπάν τη φύση και τους λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας, το χωριό και οι γύρω περιοχές του αποτελούν «παράδεισο» και προσφέρουν ιδανική λύση. Υπάρχουν διάφορα μονοπάτια, τα οποία μπορεί κάποιος να ακολουθήσει και να… «χαθεί» στα καταπράσινα δάση. Οι διαδρομές και η φύση επιφυλάσσει εκπλήξεις στον περιπατητή όσον αφορά την χλωρίδα και πανίδα του τόπου.

Η Αγία Παρασκευή είναι επίσης ιδανικό ορμητήριο για εξορμήσεις στο Σμόλικα, το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο. Ο Σμόλικας (μέγιστο υψόμετρο τα 2.637 μέτρα) ανήκει στη Βόρεια Πίνδο και γενικά είναι ομαλό βουνό, γεμάτο από μεγάλα δάση από οξιές, βελανιδιές και ρόμπολα. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι πολλές κορυφές και η πλούσια φύση του που αποτελεί βιότοπο για πολλά και σπάνια είδη πανίδας. Υπάρχουν δυο άγριες και «παρθένες» περιοχές: Η «Βάλια Κίρνα» (στα βλάχικα σημαίνει καταραμένη κοιλάδα) και ο «Βαθύλακος» που καταλήγει στην Αγία Παρασκευή.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media