Πήλιο: Ανακαλύψτε τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας!

2014-10-20 08:52:15
Πήλιο: Ανακαλύψτε τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας!
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, ένα από τα γραφικά ορεινά χωριά του Πηλίου, είναι ένας τόπος ξεχωριστός που αποπνέει ηρεμία. Η αρχιτεκτονική και η φύση αλληλοσυμπληρώνουν τη μαγική εικόνα… Το Βουνό των Κενταύρων σας «προκαλεί» να περπατήσετε στα νεραϊδοκαλντερίμια του, να γευτείτε το τρεχούμενο νερό, να συνομιλήσετε με τον… Κένταυρο Χείρων και να γευτείτε την παραδοσιακή γαστρονομία του.

Εκεί, σε υψόμετρο 620 μέτρων, χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη πλαγιά με θέα τον Παγασητικό Κόλπο, δεσπόζει ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας. Βρίσκεται πολύ κοντά στις Πινακάτες, τη Βυζίτσα και τις Μηλιές και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την αρχιτεκτονική τους. Αρχοντικά πηλιορείτικης τεχνοτροπίας, όπως αυτά του Δερελή, του Ιωαννιδη και του Τζώρτζη με ζωγραφισμένα ταβάνια και τοίχους κοσμούν το χωριό.

 

Ξενάγηση στην Ιστορία

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας χτίστηκε τον 15ο αιώνα από βοσκούς που βρήκαν σε θάμνο την εικόνα του στρατηλάτη αγίου. Οι δύο βοσκοί έχτισαν εκκλησία προς τιμή του και γύρω από την εκκλησία χτίστηκε το ομώνυμο χωριό. Επειδή οι πρώτοι κάτοικοι ήταν βοσκοί και επειδή είχε πολύ κρύο το χειμώνα, είχαν την συνήθεια να διαμένουν το καλοκαίρι στον Άγιο Γεώργιο και τον χειμώνα να κατεβαίνουν στην Άνω και Κάτω Γατζέα. Η συνήθεια αυτή διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Το χωριό γνώρισε ιδιαίτερη ακμή από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν πλούσιο από την παραγωγή και το εμπόριο ελαίων και μήλων καθώς επίσης πολύ χρήμα εισέρεε και από Αγιωργείτες που είχαν ξενιτευτεί στην Αίγυπτο.

 

Τι θα δείτε:

Την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το πέτρινο καμπαναριό – ρολόι (στεγάζει και εκκλησιαστικό μουσείο με παλιά βιβλία, σκεύη και εικόνες) και αποτελεί το κόσμημα του χωριού.

Την μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό και το μουσείο του γλύπτη Νικόλα (που γεννήθηκε εκεί).

Η πεζοπορία στο δάσος, στα παλιά καλντερίμια και μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους είναι must. Πληροφορίες montis ordo, cycling tours-trekking. Ο Αλέξανδρος θα σας μυήσει στα δικά του μονοπάτια για να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία… Τηλέφωνο: 6977/955298, 2423/023226.

Βόλτα με άλογο. O Ιππικός Φυσιολατρικός Όμιλος Μηλέων φέρνει τον άνθρωπο δίπλα στη φύση. Οργανώνει βόλτα με άλογα στο βουνό των Κενταύρων ή δίπλα στη θάλασσα ακόμη και για αρχάριους. Πληροφορίες: Αθανάσιος Βίτος, τηλέφωνο: 6981/176160. Ιστοσελίδα: www.ifon.gr.

Ταξίδι στο χρόνο με το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου…

Πως θα φτάσετε: Διασχίζεται το Βόλο, ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Τσαγκαράδα. Περνάτε την Αγριά και στα Άνω Λεχώνια στρίβετε αριστερά. Η ταμπέλα γράφει Αγ. Βλάσιος, Αγ. Γεώργιος, Πινακάτες. Μισή ώρα οδήγησης από το Βόλο (20 χιλιόμετρα).ΣΧΟΛΙΑ

Social Media