Αρχάγγελος: Παραδοσιακό χωριό στις πλαγιές του Πάϊκου

2014-07-08 13:10:46
Αρχάγγελος: Παραδοσιακό χωριό στις πλαγιές του Πάϊκου
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το χωριό Αρχάγγελος, στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, δεσπόζει στο όρος Πάϊκο, στα 820 μ. υψόμετρο. Είναι ένα πανέμορφο χωριό με πλούσια παραδοσιακά στοιχεία, μέσα σε ένα γαλήνιο φυσικό τοπίο με καταπράσινα δάση από οξιές, πανύψηλες δρυς και χιλιάδες κερασιές.

Παλιά το χωριό λεγόταν Όσσιανη. Μετονομάστηκε το 1925 σε Αρχάγγελος από το όνομα της παρακείμενης ιεράς μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Το σημερινό χωριό είναι αποτέλεσμα συνοίκησης κατοίκων παλαιότερων οικισμών, που ίχνη τους ακόμη διακρίνονται και αποτελούσαν πιθανότατα εγκαταστάσεις ακριτών του Βυζαντινού κράτους. Οι κάτοικοι του χωριού είναι Μογλενίτες Βλάχοι με ιδιαίτερη πολιτισμική παράδοση η οποία διαφέρει από αυτή των Βλάχων των άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Είναι το μεγαλύτερο από τα Μογλενίτικα Βλαχοχώρια της Καρατζόβας με 700 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Σημαντικότατο αξιοθέατο του χωριού, και ένα από τα σημαντικότερα της Πέλλας, αποτελεί το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που προσελκύει προσκυνητές από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή είναι χτισμένη επάνω σε αρχαίο ιερό αφιερωμένο πιθανότατα στη θεά του κυνηγιού Άρτεμη, λόγω της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας της περιοχής. Οι μελετητές στην πλειοψηφία τους θεωρούν βέβαιο ότι από τη σύστασή της (11ος αιώνας) μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο υπό την άμεση δικαιοδοσία της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Πυρπολήθηκε γύρω στα 1790 από τους εξισλαμισμένους Μογλενίτες Βλάχους της Νότιας και «ανακαινίστηκε» το 1843, αφιερωμένη πλέον στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η παλαιότατη εκκλησία του χωριού ο Άγιος Νικόλαος με την πλούσια αγιογράφησή της, όπως επίσης και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών του χωριού. Ο επισκέπτης του Αρχαγγέλου μπορεί να δει ακόμη την τεχνητή λίμνη στα βόρεια του χωριού, κατασκευασμένη για άρδευση. Η θέα για αυτόν που ανηφορίζει προς τον Αρχάγγελο είναι μαγευτική, καθώς απλώνεται στα μάτια του ο υπέροχος κάμπος της Άνω Αλμωπίας, κατάφυτος ως την τελευταία του άκρη.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο και τον τουρισμό. Σήμερα είναι το πρώτο χωριό στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας όσον αφορά στην παραγωγή πρώτης ποιότητας κερασιών, επιτραπέζιων και βιομηχανικών. Δεύτερη γεωργική απασχόληση είναι η παραγωγή πατάτας. Γνωστά επίσης είναι τα τσουρέκια Αρχαγγέλου.

Ο Αρχάγγελος, γενικά, με την όμορφη πλατεία του, το ιστορικό του μοναστήρι και το υγιεινό του κλίμα είναι ένα πανέμορφο χωριό. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες, ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media