Νυμφαίο: Ξενάγηση στο δάσος των αρκούδων

2014-10-09 10:00:37
Νυμφαίο: Ξενάγηση στο δάσος των αρκούδων
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Νυμφαίο είναι ένας πανέμορφος και γραφικός διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός στις πλαγιές του ανατολικού Βιτσίου. Η φυσική του ομορφιά και τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πέτρινα αρχοντικά, θα σας ταξιδέψουν σε ένα παραμυθένιο σκηνικό. Εκτός από το φυσικό του κάλος όμως, ένας άλλος σημαντικός λόγος για να επισκεφτεί κανείς το Νυμφαίο είναι το Καταφύγιο της Αρκούδας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος».

Το καταφύγιο των άγριων αυτών μεγάλων θηλαστικών, που απειλούνται άμεσα από τον άνθρωπο, βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Νυμφαίο. Για να φτάσετε εκεί θα αφήσετε το αυτοκίνητο στο παρκινγκ του χωριού και θα περπατήσετε σε ένα πανέμορφο μονοπάτι μέσα στο δάσος. Θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε τα φθινοπωρινά χρώματα της φύσης και να ρουφήξετε οξυγόνο και τα αρώματα της φθινοπωρινής βροχής.

Σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς, φιλοξενούνται 10 πρώην αιχμάλωτες αρκούδες. Το καλά εκπαιδευμένο  προσωπικό του «Αρκτούρου» θα σας καλωσορίσει και θα σας ξεναγήσει. Στο «σπίτι της αρκούδας» εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε,  είναι απόλυτη ησυχία για να μην ταράξετε την ηρεμία τους…

Οι αρκούδες αυτές δεν αναπαράγονται και δεν θα επιστρέψουν ποτέ ελεύθερες στη φύση, αφού απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους πριν προλάβουν να… διδαχθούν τους βασικούς κανόνες επιβίωσης.

Μπορείτε να επισκεφθείτε για ξενάγηση το Καταφύγιο της Αρκούδας καθημερινά και αργίες εκτός Τετάρτης, από τις 10.00 έως τις 17.00, όλο το χρόνο εκτός από την περίοδο της χειμερίας νάρκης των αρκούδων (Ιανουάριος – Μάρτιος). Οι ξεναγήσεις επαναλαμβάνονται κάθε ώρα (από τις 10.00 έως τις 17.00) από το ειδικευμένο προσωπικό του «Αρκτούρου». Εισιτήρια:  6€ για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών, 4€ για παιδιά 3 – 12 ετών. Τα παιδιά έως 3 ετών δικαιούνται δωρεάν είσοδο.  Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να ξεναγηθείτε και στο Κέντρο Ενημέρωσης και στο Καταφύγιο του Λύκου. Πληροφορίες: Τηλέφωνο 23860/41500.

 

Κέντρο Ενημέρωσης

Το Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα βρίσκεται στο ιστορικό κτίριο της Νικείου Σχολής στο Νυμφαίο, όπου παρουσιάζονται πληροφορίες για την εξέλιξη της καφέ αρκούδας, τη γεωγραφική κατανομή της στην Ελλάδα, τη βιολογία, την οικολογία, τους κινδύνους που το απειλούν καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Το Κέντρο απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας.

Μέσα στη Νίκειο Σχολή βρίσκονται και «Τα Αρκτουράκια», ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για παιδιά 4 - 12 ετών, όπου λειτουργεί παιδαγωγικό εργαστήρι. Για μεγάλες ομάδες και σχολεία, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα. Πληροφορίες: Τηλέφωνο 23860/41500.

 

Βόλτα με τους λύκους

Όχι πολύ μακριά από το Νυμφαίο, στην Αγραπιδιά Φλώρινας, βρίσκεται και το Καταφύγιο Λύκου του «Αρκτούρου». Η δημιουργία του ανταποκρίνεται στην ανάγκη εξάλειψης του φαινομένου της παράνομης κατοχής λύκων σε αιχμαλωσία από ιδιώτες.

Στο ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, φιλοξενούνται 10 λύκοι. Μπορείτε να επισκεφθείτε για ξενάγηση το Καταφύγιο του Λύκου τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 10.00 – 17.00, όλο το χρόνο με ώρες ξεναγήσεων τις εξής:  10.00, 11:00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 και 17.00.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media