Ανατολή Λάρισας: Το μικρό χωριό του Κισσάβου

2014-10-22 10:33:42
Ανατολή Λάρισας: Το μικρό χωριό του Κισσάβου
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Η Ανατολή θα σας γυρίσει πίσω στα παιδικά σας χρόνια, στις διακοπές σας με τον παππού και τη γιαγιά. Στο μικρό αυτό χωριό με την πλούσια φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά, ατενίζεις την ανατολή του ήλιου θαυμάζοντας, σε κάθε αυγή τα υπέροχα χρώματα της στις πλαγιές του όρους Κισσάβου.

Η Ανατολή Αγιάς ή αλλιώς Σελίτσανη, είναι ο τελευταίος οικισμός του Κισσάβου, μετά τη Σπηλιά, τα Αμπελάκια και το Μεγαλόβρυσο. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 960 μέτρων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Εδώ ο επισκέπτης γεμίζει τα πνευμόνια του με οξυγόνο. Καστανιές, αιωνόβια πλατάνια, μηλιές και πλήθος αρωματικών βοτάνων θα σας συντροφεύσουν ευχάριστα σε όλη τη διαδρομή σας.

Το όνομα Σελίτσανη είναι σλάβικης προέλευσης (από τη λέξη «σέλο» = χωριό, και το υποκοριστικό της «σέλιτσε» = μικρό χωριό). Παραπέμπει στα βυζαντινά χρόνια και συγκεκριμένα στην κάθοδο των Σλάβων στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής. Στα δύσκολα χρόνια του 13ου αιώνα το μικρό χωριό ερημώθηκε. Οι νέοι κάτοικοι του προέρχονταν από το χωριό Βαθύρεμα, όταν αυτό καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1423. Ευδοκιμούσε η παραγωγή άσπρων νημάτων, η υφαντική τέχνη, ήταν φημισμένο για το κρασί του αλλά υπήρχαν και εργαστήρια χρυσοχοΐας. Το 1927 το όνομα άλλαξε με νομοθετικό διάταγμα και ονομάστηκε Ανατολή λόγω του προσανατολισμού του και της υπέροχης θέας του στη θάλασσα και τον θεσσαλικό κάμπο. Το χωριό γνώρισε μεγάλη ακμή τη δεκαετία του 1930, όταν είχε 435 σπίτια και πάνω από 1.700 μόνιμους κατοίκους.

Τι θα δείτε:

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο δημιουργήθηκε το 1986. Στεγάζεται σε δύο αίθουσες του ναού του Αγίου Γεωργίου δίπλα από το παλιό δημοτικό σχολείο. Περιλαμβάνει βενετσιάνικα ευαγγέλια του 1600, εικόνες του 17ου αιωνα, ιερά σκεύη, χειρόγραφα και ξυλόγλυπτα τέμπλα από τις 14 εκκλησίες και μοναστήρια του χωριού. Να προσθέσουμε ότι η περιοχή γύρω από το χωριό αποτέλεσε μοναστικό κέντρο που ονομαζότανε Όρος των Κελίων, από τα πολλά κελιά. Είναι ανοιχτό Ιούλιο – Αύγουστο αλλά και για prive επισκέψεις, Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6937/324303.

Το Λαογραφικό Μουσείο που συστεγάζεται με το πολιτιστικό κέντρο του χωριού στο παλιό πέτρινο σχολείο. Περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες του χωριού, φωτογραφίες από πανηγύρια και γάμους, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και παραδοσιακές στολές του χωριού για να γνωρίσει ο επισκέπτης την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Εκκλησίες: Ο Άγιος Αθανάσιος, ο πολιούχος των πρώτων κατοίκων, είναι η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε από τους κατοίκους του χωριού Βαθύραμα, και αναστηλώθηκε πρόσφατα. Ο Άγιος Γεώργιος, στην πλατεία του χωριού, είναι ο σημερινός πολιούχος. Πήρε την σημερινή του μορφή το 1875. Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στον πάνω μαχαλά, πάνω από την πλατεία και αναστηλώθηκε πρόσφατα. Ο Άγιος Παντελεήμονας χτίστηκε το 1641 και είναι μετόχι του Τιμίου Προδρόμου. Μάλιστα κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά των Αγίων Πάντων, οι κάτοικοι πηγαίνουν στην σκήτη του αγίου και το τιμούν για την προσφορά του. Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του Κισσάβου. Το μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου 3,5 χιλιόμετρα δυτικά του χωριού, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τον επισκέπτη. Κτίστηκε από τον άγιο Δαμιανό το 1550.

Το κτίριο Αρχοντούλη και Δερφών Γεωργούλη, βρίσκονται στην πλατεία και αποτελούν δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής.

Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι στην πλατεία του χωριού. Το 1860 κτηνοτρόφοι της Στερεάς Ελλάδας φεύγοντας από το χωριό «δώρισαν» το γεφύρι στους κατοίκους.

 

Δραστηριότητες

Κάντε πεζοπορία στα γραφικά πέτρινα μονοπάτια του χωριού και αν κουραστείτε θα ξεδιψάσετε στις πηγές Γιατρικό και Βρύσες. Η πηγή Γιατρικό λένε ότι ήταν θεραπευτική.

Μονοπάτια: Για τους φίλους της ορειβασίας αλλά και της περιπέτειας η Ανατολή διαθέτει πολλά μονοπάτια με ποικίλες διαδρομές. Μία από αυτές είναι για τους πιο προχωρημένους αυτό που οδηγεί στην κορυφή του Κισσάβου (το ορειβατικό μονοπάτι Ο2).


VideoΣΧΟΛΙΑ

Social Media