Δάσος Πολυδενδρίου Αγιάς: Για Χαλάρωση και αθλητικές δραστηριότητες

2014-12-16 13:13:05
Δάσος Πολυδενδρίου Αγιάς: Για Χαλάρωση και αθλητικές δραστηριότητες
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Στην καρδιά του όρους Μαυροβούνι, στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, βρίσκεται το πανέμορφο δάσος Πολυδενδρίου. Η μοναδικής ομορφιάς βλάστηση το καθιστά ένα χώρο με μεγάλο ενδιαφέρον, που ενδείκνυται τόσο για χαλάρωση και για επισκέψεις αναψυχής, όσο και για πλήθος δραστηριοτήτων.

 

Το δάσος, που στην ουσία αποτελείται από το πρώην βασιλικό κτήμα του Πολυδενδρίου, απέχει από τα πλησιέστερα αστικά κέντρα, τη Λάρισα και την Αγία, 65 και 30 χιλιόμετρα, αντίστοιχα. Έχει έκταση περίπου 35.000 στρεμμάτων.

 

Η ιστορία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Δάσους αρχίζει από την Τουρκοκρατία, όπου αποτελούσε τσιφλίκι στην κατοχή του Οθωμανού Μεχμέτ Τεβφίκ Βεη Εφεδήν. Το 1841 το πωλήθηκε στους ελληνικής καταγωγής Μ. Αλεξανδρή και Δ. Θεοχάρους, στη συνέχεια περιήλθε στον οθωμανικής καταγωγής Χασάν Λεοντάρη και το 1881, μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος, διαχειρίστηκε ως μη δημόσιο δάσος. Το 1906 περιήλθε εντέλει στην κυριότητα της τότε βασιλικής οικογένειας, η οποία το διαχειριζόταν έως το 1994, χρονιά κατά την οποία ανέλαβε τη διαχείρισή του το υπουργείο Γεωργίας.

 

Πρόκειται για ένα από τα πιο οργανωμένα δάση της Ελλάδας και διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Για τους επισκέπτες υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια, ποδηλατοδρόμοι, όπως επίσης και χώροι για πικνίκ.

 

Σπάνια πανίδα

 

Η ποικιλία της χλωρίδας και πανίδας του και οι ήπιες γενικώς κλίσεις του εδάφους το καθιστούν ένα χώρο με μεγάλο ενδιαφέρον, που προσφέρεται για επισκέψεις αναψυχής, χαλάρωσης, αναζωογόνησης και πλήθος δραστηριοτήτων. Μέσα στο δάσος αυτό ζουν ακόμα ορισμένα είδη που δεν συναντώνται πλέον πολύ συχνά στη χώρα μας, όπως είναι για παράδειγμα αγριογούρουνα, ζαρκάδια και αγριόγατοι και όπου το 1991 παρατηρήθηκε ο λύγκας, ένα σπάνιο είδος αιλουροειδούς.

 

Οι επισκέπτες μπορούν να επιδοθούν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες και βόλτες με ποδήλατο. Επίσης, το ρέμα του Ρακοποτάμου, ενός από τα δυο ρέματα (το άλλο είναι η Μπουρμπουλήθρα) που οριοθετούν το δάσος, έχει νερό όλο το χρόνο και είναι ιδανικό για να κάνει κανείς κανό. Από μια ομάδα έμπειρων συνοδών οργανώνεται μια πανέμορφη διαδρομή, που ξεκινά από το Μαυροβούνι και καταλήγει στο Αιγαίο μέσα από πυκνή βλάστηση και φυσικές λιμνούλες. Στις πηγές του ρέματος, στη θέση Βέλλα, το δάσος που είναι γεμάτο με δέντρα ελάτης, σχηματίζει ένα τοπίο που μαγνητίζει τα βλέμματα.

 

Τα μνημεία

 

Μέσα στο δάσος βρίσκονται δύο ναοί, ο Ναός της Παναγίας και ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Γεωγραφικά, οι δυο ναοί δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους, ενώ και οι δυο τους προέρχονται από την ίδια χρονολογική περίοδο. Ο Ναός της Παναγίας χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα, ενώ από την πλευρά του ο Ναός Της Κοιμήσεως της Θεοτόκου φέρει έτος θεμελίωσης το 1568. Οι τοίχοι των δυο ναών κοσμούνται από όμορφες τοιχογραφίες, ενώ πλήθος αρχαίων επιγραφών στο δάπεδο του πρώτου μαρτυρούν την πιθανότητα ύπαρξης ενός αρχαίου ιερού στην περιοχή.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media