Εξόρμηση στη Κυρά Παναγιά και στις Βόρειες Σποράδες

2014-07-22 08:06:03
Εξόρμηση στη Κυρά Παναγιά και στις Βόρειες Σποράδες
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Πρόκειται για έναν τόπο μαγευτικό, όπου δεν πας με αυτοκίνητο! Μια ειδυλλιακή περιοχή που προσφέρει ηρεμία αλλά και δράσεις για όσους θέλουν, όπως για παράδειγμα οι καταδύσεις ή πεζοπορία!

Η Κυρά Παναγία ή αλλιώς Πελαγονήσι είναι το μεγαλύτερο από τα ερημονήσια των Βορείων Σποράδων. Βρίσκεται βορειοανατολικά της Αλοννήσου και μάλιστα πολύ κοντά. Είναι ένα νησί που έχει μόνο 10 κατοίκους και έκταση 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το νησί είναι ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Υπάρχει και στο νησί μοναστήρι στο οποίο οφείλει και το όνομά του. Διαμένει συνήθως ένας μοναχός.

Η Κυρά Παναγιά βρίσκεται στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου και είναι ένα από τα καταφύγια της μεσογειακής φώκιας ενώ το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 299μ.

H πρόσβαση στην Κυρά Παναγιά μπορεί να γίνει μόνο με σκάφος, σε ένα από τα δύο φυσικά λιμανάκια που διαθέτει το νησί, τον Πλανήτη στα βόρεια και τον Άγιο Πέτρο στα νότια. Απόλυτη χαλάρωση και βουτιές στα πεντακάθαρα καταπράσινα νερά είναι ό,τι έχει να προσφέρει η Κυρά Παναγιά στους επισκέπτες της, ενώ οι λάτρεις του ψαρέματος θα τη λατρέψουν σίγουρα.

Το καλοκαίρι από το Πατητήρι ξεκινούν πολλά καϊκια και κρουαζιερόπλοια με προορισμό τις βόρειες και δυτικές ακτές του νησιού και το θαλάσσιο πάρκο. Υπέροχες θαλάσσιες εκδρομές που κάνουν αξέχαστες τις διακοπές σας.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τη νήσο Περιστέρα με τον κάβο του πειρατή και με τα πολλά αρχαία ναυάγια, τα Σκάτζουρα με τα λευκά μάρμαρα και το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, την Κυρά Παναγία με το μοναστήρι της Παναγίας, την Ψαθούρα με την υπέροχη παραλία στη νότια πλευρά και την σπηλιά του Κύκλωπα στα Γιούρα. Πληροφορίες και πρόγραμμα αυτών των εκδρομών μπορείτε να πάρετε στο λιμάνι και στα ταξιδιωτικά γραφεία.

Φυσικά, από το Πατητήρι, πρωτεύουσα του νησιού, μπορείτε και πεζοπορώντας, διασχίζοντας πανέμορφα μονοπάτια, να οδηγηθείτε σε άγνωστες, απομονωμένες, ειδυλλιακές παραλίες.

Στην Περιοχή Αλοννήσου-Β. Σποράδων από το 1992 υπάρχει το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της χώρας μας που περιέχει εκτεταμένες νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές του ευρύτερου νησιωτικού συμπλέγματος της Αλοννήσου με ιδιαίτερα φυσικά, μορφολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Η Μεσογειακή φώκια, ή φώκια, η Μοναχός (Monachus - monachus), είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη της Ευρώπης και έχει εναποθέσει τις ελπίδες για την επιβίωσή της στην Ελλάδα. Κάποτε ένας μεγάλος αριθμός από αυτές ζούσε σε όλη τη Μεσόγειο, στις βόρειες ακτές της Αφρικής, στον Ατλαντικό και στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι κύριες απειλές για την επιβίωση της μεσογειακής φώκιας είναι η μείωση της διαθέσιμης τροφής και ο εγκλωβισμός της σε αλιευτικά εργαλεία. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον, τα βιομηχανικά απόβλητα, η ρύπανση και η ανεξέλεγκτη αλιεία είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην καταστροφή των βιότοπων και κυρίως στην εξαφάνιση της Μεσογειακής φώκιας.

Η Κυρά Παναγιά ή Πελαγονήσι, αποτελεί το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί των Βόρειων Σποράδων, με έκταση 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρ’ ότι σήμερα το νησί είναι ακατοίκητο, έχουν εντοπιστεί υπολείμματα νεολιθικών οικισμών, αποτελώντας ένα από τα νησιά που εποικίστηκαν από πολύ νωρίς (6000 π.Χ.), ενώ μέχρι και την κλασσική εποχή υπήρξε μία συνεχής κατοίκηση και πιθανολογείται ότι μία ολόκληρη αρχαία πόλη ήταν εγκατεστημένη εδώ, που, σύμφωνα με έρευνες πιστεύεται ότι ήταν η αρχαία Αλόννησος.

Κατά τη Βυζαντινή Περίοδο αποτελούσε σταθμό διερχόμενων πλοίων και λέγεται ότι κάποιο ναυάγησε εδώ, αν και το ναυάγιο δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα. Το 963 μ.Χ. ο Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης αγόρασε από τους Βυζαντινούς άρχοντες το νησί, για να αποτελέσει μετόχι της Μονής της Αγίας Λαύρας για να προμηθεύει τα εκεί μοναστήρια με τρόφιμα όπως μέλι, λάδι, κρέας και σιτάρι, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε η εκτροφή κατσικών, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα που το νησί εκμισθώνεται από τη Μονή της Αγίας Λαύρας σε ντόπιους κτηνοτρόφους για να βόσκουν τα κοπάδια τους. Νοτιοανατολικά του νησιού βρίσκεται το μοναστήρι που χτίστηκε το 1100 και οι εγκαταστάσεις του, από τις οποίες σώζονται το παλιό λιοτρίβι και ο παλιός ανεμόμυλος, ενώ η τοποθεσία του προσφέρει μία μοναδική θέα στα γύρω νησάκια.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media