Μουσείο Ελιάς Πηλίου: Τα μυστικά της παραγωγής λαδιού

2014-09-01 09:54:11
Μουσείο Ελιάς Πηλίου: Τα μυστικά της παραγωγής λαδιού
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Σε ένα πανέμορφο πηλιορείτικο οίκημα στην Άνω Γατζέα, το Μουσείο Ελιάς σας καλωσορίζει,  για να θυμηθούν οι μεγάλοι και να μάθουν οι μικροί του φίλοι τα μυστικά και τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής λαδιού και σαπουνιού…

Το Μουσείο στεγάζεται στο ισόγειο ενός πέτρινου παραδοσιακού κτηρίου στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού της Άνω Γατζέας. Το οίκημα κτίστηκε το 1924 από τον Ιωάννη Δ. Βογιατζή. Ο πρώτος όροφος ήταν η χειμερινή διαμονή της οικογένειας. Το ισόγειο – «κατώι» ήταν για τις διάφορες αγροτικές εργασίες, που στην πλειονότητά τους είχαν σχέση με τα ελαιοπερίβολα όπου λειτουργούσε βιοτεχνία διαλογής, επεξεργασίας και παραγωγής ελαιών και αποθήκευσης – εμπορίας ελαιόλαδου.

Στο Μουσείο εκτίθενται συντηρημένα τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό και στον αύλιο χώρο. Κυριαρχούν οι κάδες (μεγάλα ξύλινα δοχεία σε σχήμα κόλουρου κώνου)  όπου παρασκευάζονται και αποθηκεύονται οι βρώσιμες ελιές και τα πιθάρια αποθήκευσης λαδιού διαφόρων μεγεθών.

Ο κυρίως χώρος περιλαμβάνει θεματικές ενότητες που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία συλλογής, διαλογής επεξεργασίας και εμπορίας ελαιών. Συγκεκριμένα, εκτίθενται  εργαλεία καλλιέργειας των ελαιών, στην συνέχεια είδη συλλογής, (όπως κοφίνια διαφόρων μεγεθών, σκάλες, τρισκέλια, γάντζοι) και ο πάγκος διαλογής των ελαιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εργαλεία βαρελοποιίας (για την κατασκευή κάδης) και δύο καλοσυντηρημένες κάδες όπου μέσα τοποθετούσαν τις ελιές σε αλατόνερο για να γίνουν οι ξακουστές ελιές Πηλίου.

Από το λάδι, που είναι παράγωγο της ελιάς εξάγεται και το σαπούνι, στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάζεται η διαδικασία παραγωγής του και τα προϊόντα του. Στο πλαίσιο της διαδικασίας εμπορίας ελαιών  εκτίθενται διάφοροι ζυγοί, μια παλάντζα, μια ζυγαριά (από φούρνο που υπήρχε απέναντι από το κτήριο του Μουσείου), σέσουλες, φτυάρια, καζάνι για το βράσιμο των τσάμπουρων για την παραγωγή  τσίπουρου και τέλος είδη οικιακής χρήσης, των αρχών του περασμένου αιώνα.

Στη δημιουργία και τη λειτουργία του Μουσείου βοήθησε  η «ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ» μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Οι σκοποί της εταιρείας είναι πολιτιστικοί, αναπτυξιακοί, εκπαιδευτικοί, περιβαλλοντικοί, αθλητικοί και επιστημονικοί και γι αυτό υπάρχει μια ποικιλία συνεργατών διαφόρων  ειδικοτήτων, ανάλογα με το αντικείμενο που υλοποιούν. Εάν λοιπόν είστε κοντά στη περιοχή αξίζει να το επισκεφτείτε. Από τον Σεπτέμβριο 2008, υλοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο τη  γνωριμία με το Μουσείο και το αντικείμενό του καθώς και η ανάδειξη της περιοχής.

Το Μουσείο βρίσκεται στην Πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού στην Ανω Γατζέα. Είναι ένας μικρός οικισμός ανατολικά της πόλης του Βόλου. Ανήκει στο Δήμο Μηλέων.

Πληροφορίες Τηλέφωνο: 24230-22009ΣΧΟΛΙΑ

Social Media