Παλαιός Παντελεήμονας: Απόδραση στις πλαγιές του Ολύμπου

2014-07-15 13:06:05
Παλαιός Παντελεήμονας: Απόδραση στις πλαγιές του Ολύμπου
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Ο Παλαιός Παντελεήμονας, στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Μακεδονίας. Απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από τη θάλασσα και αποτελεί κομβικό σημείο καθώς βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το χωριό και την παραλία του Νέου Παντελεήμονα, 18 χιλιομέτρων από το χωριό Καλλιπεύκη και 43 χιλιομέτρων από την Κατερίνη.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980 όμως μεταστράφηκε η κατάσταση, όταν αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και άρχισε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του.

Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι ο εναρμονισμός της παράδοσης με τις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο αναπαλαιωμένος και παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 700μ., με θέα που κόβει την ανάσα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας. Έχει τέσσερις αιώνες ζωής και χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες, το οποίο είναι εμφανές από τη γνωστή «αετοφωλιά του Ολύμπου», όπου η μακεδονική αρχιτεκτονική συνδυάζεται με την ηπειρώτικη παράδοση. Για το λόγο αυτό ο οικισμός έχει κηρυχθεί διατηρητέος.

Η ονομασία του οικισμού προέρχεται από την εκκλησία που δεσπόζει στη γεμάτη με πλατάνια κεντρική πλατεία του χωριού. Δίπλα από τον επιβλητικό ναό, οι παραδοσιακές ταβέρνες κρατούν συντροφιά στο αναπαλαιωμένο σχολείο που ξυπνάει μνήμες του παρελθόντος.

Η περιοχή, στις πλαγιές του Ολύμπου, έχει πλούσια βλάστηση και δάση από καστανιές, οξιές και κουμαριές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσφέρεται η περιοχή για πεζοπορίες, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδήλατο βουνού και άλλες δραστηριότητες για τους λάτρεις της φύσης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών λαμβάνουν χώρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εκτός από τις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος και την εκπληκτική αρχιτεκτονική της περιοχής, ο επισκέπτης αξίζει να απολαύσει τις τοπικές γεύσεις που σερβίρουν οι παραδοσιακές ταβέρνες με συνοδεία το παραδοσιακό τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου. Η γαστρονομική εμπειρία δε σταματάει εδώ. Τα καφενεία της περιοχής ψήνουν ελληνικό καφέ στη χόβολη και απαραίτητο συνοδευτικό αποτελούν τα ανατολίτικα γλυκά. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να αγοράσουμε γλυκά του κουταλιού, σπιτικές μαρμελάδες, ανθόμελο και βότανα από τα μαγαζάκια του χωριού.


VideoΣΧΟΛΙΑ

Social Media