Οι παρθένες του Παρθενώνα

2014-06-26 11:21:00
Οι παρθένες του Παρθενώνα
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Ο Παρθενώνας, στις πλαγιές του όρους  Ίταμου, κοντά στο νέο Μαρμαρά, είναι μάλλον το ωραιότερο χωριό της Σιθωνίας. Η σπάνια αρχιτεκτονική και οικιστική συγκρότηση του Παρθενώνα, που διατηρεί ατόφια τη φυσιογνωμία χωριού του 19ου αιώνα, προσελκύει εδώ και πολλά χρόνια τους επισκέπτες.

Η περιοχή ήταν κατοικημένη ήδη από την Αρχαιότητα, και ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει μια πόλη που ονομαζόταν Παρθενόπολη. Η ακριβής της θέση δεν είναι γνωστή, όμως οι περισσότεροι ερευνητές καταλήγουν σήμερα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να βρισκόταν πολύ κοντά στο σημερινό χωριό.

Για τον Παρθενώνα κάνουν λόγο και βυζαντινές πηγές ήδη από τον 10ο αιώνα, που αναφέρουν το χωριό ως Παρθένι ή Παρθενίωνα, χωρίς όμως και αυτές οι πηγές να διασαφηνίζουν το ακριβές του στίγμα. Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν ότι και ο βυζαντινός οικισμός δεν ταυτίζεται με τον σημερινό, που ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας.

Όπως και να έχει και όποια και να ήταν η ακριβής θέση του βυζαντινού οικισμού, είναι βέβαιο ότι βρισκόταν κοντά στον σημερινό. Την μακραίωνη ιστορία του Παρθενώνα μαρτυρούν και οι θρύλοι της περιοχής, που προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους το χωριό αυτό πήρε το όνομά του.

Όπως, λοιπόν, αναφέρουν οι παλιοί θρύλοι του χωριού, στην περιοχή αυτή ζούσε κάποτε ένας άρχοντας, ο οποίος είχε σε πολύ μεγάλη υπόληψη την τιμή των κοριτσιών του χωριού και πάσχιζε να την προστατέψει πάση θυσία. Για το λόγο αυτό, τις μάζεψε σε ένα κάστρο μέσα στο δάσος, με σκοπό να τις προστατέψει από τις άγριες ορέξεις των πειρατών. Το κάστρο αυτό βρισκόταν, σύμφωνα πάντα με τον θρύλο, κοντά στο χωριό, που για αυτόν ακριβώς το λόγο, δηλαδή επειδή εκεί κοντά φυλάσσονταν οι παρθένες, ονομάστηκε με τον καιρό Παρθενώνας.

Τη βυζαντινή εποχή, κατά περιόδους και ανάλογα με την ισχύ και την ετοιμότητα του αυτοκρατορικού στόλου, το Αιγαίο βρισκόταν στο έλεος Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν επιδρομές σε παραθαλάσσιους οικισμούς και πόλεις, εξανδραπόδιζαν τους κατοίκους και έπαιρναν πλούσια λάφυρα. Μάλιστα, το 904 πολιόρκησαν, κυρίευσαν και λεηλάτησαν την ίδια τη Θεσσαλονίκη, που ήταν τότε η δεύτερη μεγαλύτερη και σημαντικότερη πόλη της αυτοκρατορίας μετά την Κωνσταντινούπολη. Στην ουσία, μόνο οι πόλεις και τα χωριά που βρίσκονταν μακριά από τις ακτές μπορούσαν να αισθανθούν μια σχετική ασφάλεια από τις επιθέσεις των πειρατών.
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο θρύλος αυτός σχετικά με τις παρθένες του Παρθενώνα να έχει κάποια, έστω και ισχνή, ιστορική βάση. Βέβαιο είναι πάντως ότι ο σήμερα ο Παρθενώνας είναι το μοναδικό διατηρητέο χωριό της Σιθωνίας και ένας από τους ομορφότερους ορεινούς οικισμούς της βόρειας Ελλάδας – μπορεί λοιπόν να μη φυλάει πια την… αγνότητα των κοριτσιών, φυλάει όμως ολοζώντανη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Χαλκιδικής!ΣΧΟΛΙΑ

Social Media