Σπηλιά του Δράκου: Από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας

2014-09-30 13:52:26
Σπηλιά του Δράκου: Από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Σπήλαιο του Δράκου, κοντά στην Καστοριά, αποτελεί ένα φυσικό μνημείο και έχει γίνει πόλος έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον ελλαδικό χώρο και γενικότερα στην Ευρώπη, με υπόγειες λίμνες και εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Το σπήλαιο βρίσκεται λίγα μέτρα από τις όχθες της λίμνης της Καστοριάς, της λίμνης Ορεστιάδας, στους πρόποδες του μικρού βουνού που δημιουργεί την χερσόνησο που είναι χτισμένη η πόλη. Δίπλα ακριβώς από την σπηλιά, είναι χτισμένο το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου πάνω στα βράχια. Η παράδοση θέλει την σπηλιά να είναι ένα χρυσορυχείο το οποίο φύλαγε ένας δράκος που έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριώδεις ατμούς.

Η ύπαρξη του σπηλαίου δεν φαίνεται να ήταν γνωστή έως τα νεώτερα χρόνια. Στις γραπτές μαρτυρίες από την Τουρκοκρατία αλλά και από ακόμα παλαιότερες εποχές, δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά. Πιθανολογείται ότι ή είσοδος του σπηλαίου μέχρι κάποια εποχή δεν ήταν ορατή λόγω προσχώσεων, αλλά και λόγω ότι η παραλίμνια διαδρομή ήταν δύσβατη και προσπελάσιμη μόνο από την λίμνη.

Η σπηλιά ανακαλύφθηκε το 1940 από κατοίκους της Καστοριάς και πήρε το όνομά της από την είσοδό της που έχει τη μορφή στόματος δράκου. Την εποχή αυτή καταγράφεται και ο μύθος γύρω από τον «δράκο», από τον οποίο η σπηλιά πήρε το όνομά της. Η χαρτογράφηση του σπηλαίου έγινε το 1968.

 

Υπόγειες λίμνες

Το μεγαλύτερο βάθος του σπηλαίου από την είσοδο φτάνει τα 18 μέτρα και η θερμοκρασία μέσα σε αυτό, δεν ξεπερνάει τους 18 βαθμούς Κελσίου, με μέση θερμοκρασία τους 16 βαθμούς. Η περιγραφή του εσωτερικού της σπηλιάς είναι: 10 αίθουσες διαφόρων διαστάσεων, 7 υπόγειες λίμνες και 5 σήραγγες. Κατά την περίοδο των εργασιών που έγιναν στο σπήλαιο, ανακαλύφθηκαν οστά αρκούδας των σπηλαίων, ηλικίας περίπου 10.000 χρόνων.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα εκθέματα και να ενημερωθούν για το ιστορικό του σπηλαίου στον ειδικά διαμορφωμένο μουσειακό χώρο. Εκεί πρέπει να μαζευτεί ένας μικρός αριθμός ατόμων, προκειμένου να γίνει η ξενάγηση.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα σπήλαια των Βαλκανίων, εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα και διατήρησης της ισορροπίας του κλίματος. Έχουν κατασκευαστεί ειδικές διαδρομές κατάλληλα διαμορφωμένες με σεβασμό προς το περιβάλλον και μια πλωτή γέφυρα από την οποία μπορεί κανείς να δει τις λίμνες που υπάρχουν μέσα στη σπηλιά.

Η σπηλιά είναι ανοιχτή καθημερινά και αργίες, τους θερινούς μήνες από τις 10.00 – 18.00, και τους χειμερινούς μήνες από τις 09.00 – 17.00. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24670/26777.

Τιμές εισιτηρίων: 6€ κανονικό, 5€ γκρουπ άνω των 20 ατόμων, 4€ μαθητικό, για παιδιά κάτω των 6 ετών είναι δωρεάν.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media