Αθερινόπιτα ή αθερίνα σφουγγάτο

2014-08-27 09:24:24
Αθερινόπιτα ή αθερίνα σφουγγάτο
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Η αθερίνα είναι ένα μικρό αφρόψαρο μήκους 8 - 15 εκατοστών, που ψαρεύεται κυρίως το καλοκαίρι. Είναι ένα νόστιμο ψαράκι που, λόγω κυρίως του μικρού του μεγέθους, τρώγεται κατά κανόνα τηγανιτό. Η συγκεκριμένη συνταγή, που μας έρχεται από τις Κυκλάδες, είναι μία εναλλακτική πρόταση του κλασσικού τηγανιτού ψαριού.

 

Η αθερινόπιτα μπορεί να σταθεί τόσο σαν γεύμα, αν συνοδευτεί από μία χωριάτικη σαλάτα και λίγο ψωμί, όσο και σαν ένας εξαιρετικός μεζές για ούζο.

 

Υλικά:

 

-    250 γρ. αθερίνα

 

-    2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φετούλες

 

-    1,5 κουτ. της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

 

-    2 κουτ. της σούπας αλεύρι

 

-    αλάτι, πιπέρι

 

-    λάδι για τηγάνισμα

 

Εκτέλεση:

 

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την αθερίνα, τα κομμένα κρεμμύδια, το δυόσμο, το αλεύρι λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Σε ένα τηγάνι, διαμέτρου λίγο μικρότερης από ένα πιάτο, βάζουμε μισό δάχτυλο λάδι και το βάζουμε στη φωτιά.

 

Μόλις το λάδι ζεσταθεί (προσοχή, δεν πρέπει να κάψει πολύ), ρίχνουμε τα υλικά της αθερινόπιτας στο τηγάνι και τα απλώνουμε προσεχτικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στα 2/3 της έντασης.

 

Ψήνουμε την αθερινόπιτα από τη μία πλευρά, μέχρι να ροδίσει (θα χρειαστεί 1,5 – 2 λεπτά το λιγότερο) και συνέχεια, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, γυρίζουμε την αθερινόπιτα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Σερβίρουμε την αθερινόπιτα καυτή.



ΣΧΟΛΙΑ

Social Media