Χαμομήλι: Νόστιμο αλλά και καταπραϋντικό

2014-07-29 13:32:20
Χαμομήλι: Νόστιμο αλλά και καταπραϋντικό
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Περιγραφή: Μονοετές ποώδες φυτό με βλαστούς λείους όρθιους 10-30εκ. Φύλλα δις ή τρις πτεροσχιδή, με φυλλάρια τριχοειδή. Τα άνθη σε κεφάλια που μοιάζουν σαν μικρή μαργαρίτα. Τα περιφερειακά ανθίδια είναι σωληνοειδή κίτρινα. Τα σπέρματα (αχαίνια) είναι μικρά 1χιλ. μήκος, σχήματος υποκυλινδρικού, λίγο κυρτά. Ανθίζει την άνοιξη και έχει χαρακτηριστική οσμή.

Καλλιέργεια-Συλλογή-Αποθήκευση: Τουλάχιστον στα ζεστά μέρη αν θα κάνετε μια βόλτα στην εξοχή την άνοιξη θα βρείτε όσο χαμομήλι θέλετε. Φροντίζετε να το μαζεύετε μόνο από μέρη που είσαστε σίγουροι ότι είναι αρκετά καθαρά. Μαζεύετε το χαμομήλι πάντα μετά την ανατολή του ηλίου διότι αν τα άνθη του έχουν υγρασία θα σας χαλάσει γρήγορα. Φυλάσσετε σε σακουλάκια ή βάζα που κλείνουν πολύ καλά διότι χάνει εύκολα την μυρωδιά του. Καλλιεργείται εύκολα με σπόρους τους οποίους θα ρίξετε σε ελαφριά και αργιλώδη χώματα.

Άνθη: Ένα μόνο αποξηραμένο άνθος έχει περισσότερο άρωμα από ένα σακουλάκι άνθη εμπορίου. Οι βοτανολόγοι του μεσαίωνα ανέπτυξαν ποικιλίες με διπλό άνθος για να αυξήσουν την απόδοση των χρησιμοποιούμενων τμημάτων του φυτού.
Αιθέριο έλαιο.

Αποστάζεται από τα νωπά άνθη από την εποχή του Μεσαίωνα και χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα παθήσεων όπως το έκζεμα και το άσθμα. Το γνήσιο έλαιο χαμομηλιού είναι πολύ ακριβό και έχει βαθύ μπλε χρώμα λόγω του χαμαζουλένιου που περιέχει.

Δραστικές ουσίες: Το αιθέριο έλαιο περιέχει Χαμαζουλίνη (που είναι αντιφλογιστική και αντιαλλεργική), Βιζαβολόλη, Φαρμεζίνη. Η σπασμολυτική δράση των λουλουδιών του οφείλεται σ’ ένα Δικυκλικό αιθέρα. Ακόμη περιέχει Ανθεμιδίνη, Απιγενίνη, Χολίνη, Ινοσίτη, Ταραξαστερόλη, Φυτοστερίνη, Πυρίτιο, Κερσιτρίνη, Άλατα Ασβεστίου, Μαγνησίου και Καλίου.

 

Χρήση: Με εξωτερική χρήση, το αιθέριο έλαιο του τονώνει τα άρρωστα μαλλιά, ενώ το αφέψημα του ανακουφίζει τους πονόδοντους (με μπουκώματα) και τον πονόματο (με πλύσιμο), καταπραΰνει τα νεύρα των μεγάλων και ηρεμεί τα μωρά (με ζεστό μπάνιο), καταπραΰνει την παρωτίτιδα (με καταπλάσματα) και ξανθαίνει τα μαλλιά (με συχνό λούσιμο).

Η ομοιοπαθητική ιατρική χρησιμοποιεί το χαμομήλι σε υπερευαίσθητα άτομα από κατάχρηση ναρκωτικών και καφέ, σε νευρικά παιδιά, σε νεογέννητα και σε νήπια στην περίοδο οδοντοφυΐας, σε πόνους, σε διάρροια (από κρύο, οργή ή θλίψη) σε δύσοσμες κενώσεις, σε έντονους ρευματόπονους. Ανακουφίζει φλογισμένες αιμορροΐδες, κράμπες και πόνους των αυτιών.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media