Δέλτα του Έβρου: Ένας «παράδεισος» σπάνιων πτηνών

2014-10-20 12:08:49
Δέλτα του Έβρου: Ένας «παράδεισος» σπάνιων πτηνών
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός υγρότοπος, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο. Αποτελεί εδώ και δεκαετίες προστατευόμενη περιοχή, καθώς έχει πολύ μεγάλη αξία για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει, εκτός από το φυσικό κάλλος της περιοχής και τα εκατοντάδες είδη φυτών, πολλά είδη σπονδυλωτών, από τα οποία ξεχωρίζουν σπάνια άγρια υδρόβια πτηνά!

Ο Έβρος είναι από τους μεγαλύτερους ποταμούς της ανατολικής Ευρώπης κι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Πηγάζει από την οροσειρά της Ρίλα στην Βουλγαρία στα νότια της Σόφιας και χαρακτηρίζεται από το μεγάλο όγκο των νερών και των φερτών υλών που μεταφέρει προς τις εκβολές του. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 528 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 310 ανήκουν στην Βουλγαρία, ενώ τα 218 καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα εκτεταμένο Δέλτα, διεθνούς οικολογικής σημασίας, συνολικής έκτασης περίπου 200.000 στρεμμάτων. Από αυτά, τα 95.000 (80.000 χερσαία και 15.000 υδάτινη επιφάνεια) έχουν ενταχθεί εδώ και χρόνια στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί και αποτελούν το Εθνικό Πάρκο του Δέλτα του Έβρου. Επίσης, μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000.

 

Από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ευρώπης

Το Δέλτα του Έβρου αναπτύσσεται στα σύνορα δύο γεωγραφικών περιοχών με διαφορετικά χαρακτηριστικά η καθεμία: τα μεσογειακά και τα νοτιοευρωπαϊκά. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι φανερά στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά στη βλάστηση. Οι βιότοποι του Δέλτα είναι μοναδικοί στην Μεσόγειο. Η βλάστηση δεν επηρεάζεται μόνο από το κλίμα, αλλά και από παράγοντες που αφορούν στο έδαφος όπως η σύστασή του, η περιεκτικότητά του σε νερό καθώς και η αλατότητα του. Οι τύποι της βλάστησης είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν τις ακτές του βορείου Αιγαίου και η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει περί τα 350 φυτικά είδη.

Ο υγρότοπος του Δέλτα του Έβρου φημίζεται και για τα αναρίθμητα είδη πανίδας που φιλοξενεί. Στην περιοχή ζουν 40 είδη θηλαστικών, 28 είδη αμφίβιων και ερπετών αλλά και 46 είδη ψαριών. Πολλά από τα είδη αυτά προστατεύονται. Αυτό που κάνει όμως το Δέλτα του Έβρου να ξεχωρίζει ως υγρότοπος είναι η παρουσία της ορνιθοπανίδας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο σε είδη όσο και σε αριθμούς. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 320 είδη πουλιών, γεγονός που καθιστά το Δέλτα την πιο σημαντική υγροτοπική περιοχή για τα μεταναστευτικά παρυδάτια είδη πτηνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Για πολλά είδη αρπακτικών πτηνών (όπως ο στικταετός, ο βασιλαετός και ο θαλασσαετός), το Δέλτα του Έβρου είναι από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους στην Ευρώπη. Πολλά από τα αρπακτικά αυτά πουλιά φωλιάζουν στο Δέλτα αλλά και στους γειτονικούς λόφους και χρησιμοποιούν τον υγρότοπο για αναζήτηση τροφής.

 

Διαχείμαση και αναπαραγωγή

Τον χειμώνα ένας μεγάλος αριθμός πουλιών (περισσότερα από 145 είδη) διαχειμάζει στο Δέλτα. Σημαντικός είναι, επίσης, ο αριθμός των πουλιών που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό για διατροφή και ανάπαυση κατά τη μετανάστευσή τους από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα. Ανάμεσα στα είδη που διέρχονται από το Δέλτα κατά τη μετανάστευση τους διακρίνονται ο ροδοπελεκάνος, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, αργυροπελεκάνοι, νανόγλαροι, η μαυρογλάρονα, αλλά και η λεπτομύτα, ένα από τα πιο σπάνια είδη της Ευρώπης.

Πάντως λίγα είναι τα είδη που αναπαράγονται πια στο Δέλτα του Έβρου και αυτό εξαιτίας των αποστραγγιστικών έργων που μείωσαν τους διαθέσιμους βιότοπους αναπαραγωγής και το γλυκό νερό. Είδη που αναπαράγονται τακτικά είναι, μεταξύ άλλων, η βαρβάρα, η αγκαθοκαλημάνα, ο στρειδοφάγος, ο καλαμοκανάς, το νανογλάρονο, όπως επίσης και ο θαλασσαετός, ο μαυροκέφαλος γλάρος και ο πορφυροτσικνιάς.

Περισσότερες πληροφορίες: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, τηλέφωνο 25510/6100, ιστοσελίδα www.evros-delta.gr.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media