Χειμερινές αποδράσεις στο Ελατοχώρι Πιερίας

2014-12-01 10:56:30
Χειμερινές αποδράσεις στο Ελατοχώρι Πιερίας
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Ελατοχώρι είναι ένας ορεινός οικισμός στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας. Χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές των Πιέριων Ορέων, σε υψόμετρο 780 μέτρων, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά χειμερινά τουριστικά θέρετρα της Κεντρικής Μακεδονίας και φιλοξενεί το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο της Πιερίας. Απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης.

Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς. Τον παραδοσιακό, το Παλαιό Ελατοχώρι, σε υψόμετρο 850 μέτρων, και τον σημερινό οικισμό Ελατοχώρίου λίγο πιο χαμηλά. Ο παλιός οικισμός ονομαζόταν Σκουτέρνα, από τα πολλά «σκουτιά», τα χοντρά μάλλινα υφάσματα που κατασκευάζονταν στο χωριό. Το όνομα αυτό το πήρε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Εκείνη την περίοδο στον παλαιό οικισμό λειτουργούσαν αλευρόμυλοι και υπήρχε εκτεταμένο δίκτυο αρδευτικών έργων.

Το 1928 το χωριό μετονομάστηκε σε Ελατούσα και τον επόμενο χρόνο στην σύγχρονή του ονομασία, που του αποδόθηκε από τα έλατα που συνθέτουν το τοπίο στην περιοχή. Ο παραδοσιακός οικισμός καταστράφηκε όταν όλο το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς στις 27 Γενάρη του 1944. Τότε εκτελέστηκαν 32 κάτοικοι, στη μνήμη των οποίων ανεγέρθηκε αργότερα μνημείο με τα ονόματα των εκτελεσθέντων. Το 1950, εξαιτίας κατολισθήσεων αλλά και λόγω της αύξησης του πληθυσμού, το χωριό μεταφέρθηκε στην τοποθεσία όπου βρίσκεται σήμερα.

 

Τι θα δείτε:

- Το χωριό έχει αρκετά ξωκλήσια αλλά μεγάλη ιστορική και πολιτιστική σημασία έχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα. Η εκκλησία ήταν και το μόνο κτίσμα που σώθηκε στο χωριό μετά την καταστροφή του από τους Γερμανούς… Επίσης, στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Ελατοχωρίου λειτουργεί ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή με αντικείμενα, στολές και εργαλεία μιας άλλης εποχής.

- Περπατήστε στα στενά δρομάκια του οικισμού και περιπλανηθείτε στο δάσος με οξιές, έλατα, καστανιές, και βελανιδιές. Ξανανιώστε παιδιά τρέξτε, μυρίστε και απολαύστε το γραφικό σκηνικό που ξετυλίγεται μπροστά σας.

- Τη σκήτη του Αγίου Αντωνίου από όπου τρέχει νερό με θαυματουργές ιδιότητες. Λίγο έξω από το χωριό ξεκινάει το μονοπάτι για τη σκήτη.

- Την τοποθεσία Γκορτσιά στον λάκκο (σημαίνει αγριαχλαδιά), όπου αναβλύζει ιαματικό νερό.

- Την τοποθεσία Σωτήρη, ένα ρέμα με καταρράκτες στο δρόμο για το χιονοδρομικό.

- Τον παλιό νερόμυλο, στο παλιό χωριό, ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα.

- Την τοποθεσία Κεραμίδα δίπλα στο μικρό ποταμάκι, στο τέλος του παλαιού χωριού, που αποτελεί χώρο αναψυχής τους θερινούς μήνες.

- Στο δρόμο για το χιονοδρομικό συναντάμε την τοποθεσία Μπάρα, ιδανικό μέρος για πικ νικ την άνοιξη και το καλοκαίρι.

- Αν κουραστήκατε θα ξαποστάσετε για λίγο στην πέτρινη Τρανή Βρύση, στο κέντρο του χωριού δίπλα στο παλιό σχολείο.

 

Χιονοδρομικό κέντρο

Το χιονοδρομικό του κέντρο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 με 1.800 μέτρων. Απέχει 8 χιλιόμετρα από το χωριό, 36 από την πόλη της Κατερίνης, 105 από την Θεσσαλονίκη και 120 χιλιόμετρα από την Λάρισα.

Στην βάση του χιονοδρομικού και στη θέση Παπά Χωράφι, λειτουργεί αναψυκτήριο και καταφύγιο (σαλέ). Λειτούργησε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 2000 και επίσημα το 2001. Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα. Να αναφερθεί ότι στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο για πρώτες βοήθειες με μόνιμο γιατρό σε καθημερινή βάση.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media