Εθνικός Δρυμός Ολύμπου: Ένα θαυμάσιο μνημείο της φύσης

2014-12-04 10:27:18
Εθνικός Δρυμός Ολύμπου: Ένα θαυμάσιο μνημείο της φύσης
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Στις ανατολικές πλαγιές του φημισμένου βουνού των θεών, στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας, βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου. Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα φυσικά μνημεία της Ελλάδας, για μια πανέμορφη περιοχή εξαίσιου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, που προσφέρεται για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις και η οποία είναι ιδανική για πεζοπορικές διαδρομές!

Ο Όλυμπος, η κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, είναι με ύψος 2.917 μέτρων (κορυφή Μύτικας) το υψηλότερο βουνό της χώρας και το δεύτερο πιο ψηλό όλων των Βαλκανίων. Μεγάλο τμήμα των ανατολικών πλαγιών του αποτελούν τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, που ιδρύθηκε το 1938. Πρόκειται για την πρώτη περιοχή στην Ελλάδα στην οποία εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο ειδικό καθεστώς προστασίας.

Η σημασία του Δρυμού, έκτασης περίπου 40.000 στρεμμάτων, έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1981 η UNESCO τον ανακήρυξε «Απόθεμα της Βιόσφαιρας», ενώ η ΕΕ έχει συμπεριλάβει το βουνό των θεών στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές».

Στις πλαγιές, τα οροπέδια, τα δάση και τα φαράγγια του Εθνικού Δρυμού φιλοξενούνται πάνω από 1.700 διαφορετικά είδη φυτών, που αντιπροσωπεύουν το 25% του συνόλου των ειδών της ελληνικής χλωρίδας και πολλά εκ των οποίων είναι σπάνια. Στα ρέματα του όρους αναπτύσσονται πλατάνια, ιτιές, σκλήθρα και άλλα παραποτάμια είδη. Λίγο πιο ψηλά υπάρχουν δάση από βελανιδιές. Τις ψηλότερες και δροσερότερες περιοχές καλύπτουν δύο είδη οξιάς και τις πιο ξηρές και ηλιόλουστες το μαύρο πεύκο. Το άλλο είδος πεύκου του Ολύμπου, το ρόμπολο, δημιουργεί μεγάλα δάση που φτάνουν ως τα υπαλπικά λιβάδια. Εντυπωσιακή είναι και εδώ η παρουσία του κόκκινου κρίνου.

 

Η πανίδα

Αρκετά πλούσια είναι επίσης και η πανίδα του δρυμού. Η ποικιλία των βιοτόπων σε διαφορετικά υψόμετρα προσφέρει ιδανικές συνθήκες για πολλά είδη θηλαστικών, μεταξύ των οποίων είναι μικρά και μεγάλα σαρκοφάγα, αρπακτικά και φυτοφάγα. Ένα μικρό κοπάδι από αγριόγιδα ζει στις βραχώδεις περιοχές. Μεγάλος είναι επίσης και ο αριθμός των πτηνών και οι επισκέπτες μπορούν να συναντήσουν, μεταξύ άλλων, γυπαετούς, γύπες, χρυσαετούς και διάφορα είδη δρυοκολαπτών. Ακόμα, ο Όλυμπος είναι πλούσιος σε ερπετά και σε αμφίβια.

Η όλη περιοχή του βουνού προσφέρεται, εκτός για ορειβασία για τα άτομα που έχουν τη σχετική εμπειρία, και για περιπατητικές διαδρομές. Υπάρχει μεγάλος αριθμός μονοπατιών, διαφόρων δυσκολιών, για όσους θέλουν να περάσουν μερικές ώρες στη φύση και να περπατήσουν μέσα στα δάση!ΣΧΟΛΙΑ

Social Media