Δράμα: Για σκι στο Φαλακρό όρος

2014-12-12 10:40:44
Δράμα: Για σκι στο Φαλακρό όρος
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, στην περιφερειακή ενότητα Δράμας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

 

Το Φαλακρό (παλαιότερα Μποζ Νταγ, που σημαίνει στα τούρκικα «γκρι βουνό») είναι με υψόμετρο 2.232 μέτρων, είναι το πιο ψηλό όρος της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Συνδέεται στα δυτικά με τον Όρβηλο, ενώ στα ανατολικά καταλήγει στην κοιλάδα του Νέστου, που το διαχωρίζει από τη Δυτική Ροδόπη. Στο βουνό αυτό λειτουργεί από το 1980 το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε τη δική του δυναμική και έχει αναδειχτεί σε ένα από τα πιο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας. Παράλληλα, αποτελεί έναν από τους πλέον βασικούς πόλους έλξης τουριστών στην περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

 

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού είναι το μεγάλο χρονικό διάστημα χιονοκάλυψης, που επιτρέπει έτσι την… επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αυτό οφείλεται σε δυο παράγοντες: αφενός στη γεωγραφική θέση του βουνού και αφετέρου στο μεγάλο υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται οι πίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βάση του χιονοδρομικού βρίσκεται στα 1.720 μέτρα (στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος) και οι πίστες σε υψόμετρο που φτάνει και τα 2.232 μέτρα.

 

Το χιονοδρομικό διαθέτει 3 σαλέ, (τα δύο στην βάση του χιονοδρομικού και το άλλο στον τερματισμό του τετραθέσιου αναβατήρα). Το τελευταίο από αυτά βρίσκεται σε υψόμετρο 2.110 μέτρων και προσφέρει εξαιρετική θέα. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει επίσης τέσσερις συρόμενους αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια καρέκλα και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον πίστες του χιονοδρομικού που το συνολικό τους μήκος ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα. Επιπλέον, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να βρουν σκι και καταστήματα ενοικίασης του απαραίτητου εξοπλισμού, ένα εστιατόριο χωρητικότητας 250 ατόμων, και ένα ξενώνα με δυνατότητα φιλοξενίας 80 ατόμων.

 

Εκτός από σκι το Φαλακρό προσφέρει πολλές δυνατότητες για παράλληλες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, ορειβατικό σκι, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού και πολλά άλλα. Η πρόσβαση στο κέντρο εξασφαλίζεται μέσω ενός άριστα ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου και μιας ιδιαίτερα ασφαλούς και προσεγμένης διαδρομής.

 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το κοντινότερο χωριό, τον Βώλακα, που φημίζεται για το εξαιρετικό φαγητό του και 46 χιλιόμετρα από τη Δράμα. Διαθέτει παρκινγκ 600 θέσεων καθώς και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media