Πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς

2014-07-29 11:23:07
Πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης βρίσκεται στη Κρήτη. Το φαράγγι της Σαμαριάς, αποτελεί μια δυνατή εμπειρία. Βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, στην οροσειρά Λευκά Όρη με 18 χιλιόμετρα μήκος. Αρχίζει στο Ξυλόσκαλο σε υψόμετρο 1227 μ., στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη, στη νότια Κρήτη.

Η φύση είναι πλούσια, όπως και το ζωικό βασίλειο στο φαράγγι της Σαμαριάς. Υπάρχουν 450 είδη φυτών και σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται να αφαιρεθεί οτιδήποτε από το χώρο της Σαμαριάς, ούτε καν ένα λουλούδι. Στο φαράγγι θα συναντήσετε μοναδικά είδη φυτών και ζωών που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.

Στη Σαμαριά θα θαυμάσετε τα δάση της με τα πελώρια πεύκα και τα κυπαρίσσια, μια εικόνα από το παρελθόν της Κρήτης, όταν το νησί καλυπτόταν από δάση ονομαστά για την καλής ποιότητας ξυλεία τους, ιδανική για να φτιάχνονται γερά καράβια.

Το αγριοκάτσικο είναι είδος ενδημικό στην Κρήτη και το πιθανότερο είναι να συναντήσετε μερικά στο χωριό της Σαμαριάς, καθώς συχνά πλησιάζουν τα τελευταία σπίτια του χωριού. Το μονοπάτι στη Σαμαριά είναι άριστα σηματοδοτημένο σε όλο το μήκος του και θεωρείται το πιο περπατημένο μονοπάτι σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Σαμαριά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένας απλός περίπατος για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την πεζοπορία. Όλοι μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι, αρκεί να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα γερό πιάσιμο στα πόδια την επόμενη μέρα. Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια πεζοπορίας είναι απαραίτητο, όπως επίσης αντηλιακό και καπέλο.

Το πιο κουραστικό τμήμα της διαδρομής είναι τα τελευταία 3 χμ. μετά την έξοδο από τον Εθνικό Δρυμό. Εδώ γίνεται ξανά έλεγχος εισιτηρίων για να μην μείνει κάποιος επισκέπτης μέσα στο φαράγγι τη νύχτα, είτε επειδή είχε κάποιο ατύχημα είτε επειδή το θέλησε. Το τοπίο μετά την έξοδο από το φαράγγι γίνεται ξερό, χωρίς καθόλου σκιά. Αν ξεκινήσατε νωρίς το πρωί το περπάτημα, θα φτάσετε στο σημείο αυτό νωρίς το απόγευμα, όταν η ζέστη της ημέρας είναι πιο αισθητή.

Φτάνοντας το σούρουπο στην Αγία Ρουμέλη, μη φύγετε αμέσως με το καραβάκι. Κάντε μια βουτιά στη θάλασσα και θα νιώσετε μοναδικά. Αίσθηση που δεν περιγράφετε με λόγια. Η κούραση από τη πεζοπορία των 18 χιλιομέτρων, φεύγει με μιας. Μέσα στο νερό νιώθεις το κορμί να …μυρμηγκιάζει και να χαλαρώνει!
Καλύτερα θα ήταν να κανονίσετε διανυκτέρευση στην Αγία Ρουμέλη, σας περιμένει χαλάρωση, καλό φαγητό και διασκέδαση! Από την Αγία Ρουμέλη θα πάρετε το φέρρυ που θα σας μεταφέρει είτε προς Λουτρό και Χώρα Σφακίων, είτε προς Σούγια και Παλαιόχωρα.

Η Αγία Ρουμέλη μεταμορφώνεται όταν φύγει το τελευταίο καραβάκι. Ξαφνικά όλα ηρεμούν και εσείς ανακαλύπτετε την πραγματική ομορφιά της. Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα στην παραλία, ένα καλό γεύμα σε κάποια ταβέρνα, την κουβεντούλα με τον ταβερνιάρη, τα αστέρια που γεμίζουν τον νυκτερινό ουρανό. Το πρωί μη βιαστείτε να φύγετε. Πάρτε το μονοπάτι που ανεβαίνει στο κάστρο ψηλά πάνω από την Αγία Ρουμέλη και απολαύστε τη μαγευτική θέα. Γενικά η συνολική διάρκεια της διαδρομής στο φαράγγι της Σαμαριάς είναι 4-8 ώρες, ανάλογα με το βηματισμό σας. Εξι ώρες είναι ο συνηθισμένος χρόνος, ιδίως αν κάνετε αρκετές στάσεις για φωτογραφίες και για να απολαύσετε το καταπληκτικό φυσικό τοπίο.

 

Πώς θα πάτε

Το αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι και το λιμάνι της Σούδας είναι τα πλέον γνωστά σημεία για τον ερχομό σας στα Χανιά. Με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χανίων, πρωί και μεσημέρι θα φτάσετε στον Ομαλό και το Ξυλόσκαλο, σε μία ώρα και δέκα λεπτά, αφού περάσετε από το κεφαλοχώρι των Λάκκων και οδηγήσετε τις αλλεπάλληλες στροφές. Φυσικά μπορείτε να έρθετε και με δικό σας αυτοκίνητο, αλλά θα χρειαστείτε κάποιον να το οδηγήσει για να σας παραλάβει από τη Χώρα Σφακίων.

 

Κανόνες στον Δρυμό

Τα ξακουστά αγριοκάτσικα, οι κρητικοί αίγαγροι, ζουν στη Σαμαριά, αλλά δύσκολα είναι ορατοί από τους ερασιτέχνες παρατηρητές? Οι μεγαλόπρεποι γυπαετοί πετούν ξυστά στις ορθοπλαγιές, ενώ οι ροδοδάφνες και το δίκταμο συμπληρώνουν τη μαγεία του χώρου. Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς είναι ανοικτός στους επισκέπτες από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Απαγορεύεται φυσικά το άναμμα φωτιάς, η κατασκήνωση, η διανυκτέρευση, η κοπή λουλουδιών, το κυνήγι, το ψάρεμα και η κολύμβηση στα ρέματα.

Στο Ξυλόσκαλο υπάρχει το Κέντρο Πληροφόρησης, όπου θα δείτε με παραστατικότατο τρόπο το γεωλογικό ιστορικό του φαραγγιού, ενώ πλήθος φωτογραφίες και μακέτες κάνουν γνωστή στον κόσμο τη χλωρίδα και την πανίδα του βιότοπου, εδώ στη βαθιά πτύχωση των Λευκών Ορέων.

 

Δείτε το μοναδικό video του giannis psaroudakis 


Video


ΧΑΡΤΗΣΣΧΟΛΙΑ

Social Media