Φατουράδα: Παραδοσιακό λικέρ των Κυθήρων
Φατουράδες στα Κύθηρα ονομάζονται τα ποτά που προέρχονταν από την επεξεργασία του αγνού τσίπουρου.
Η ονομασία «φατουράδα» είναι βέβαια ιταλογενής και σημαίνει «φτιαχτή», δηλ. τσίπουρο (ή ρακή, τσικουδιά) επεξεργασμένο, στο οποίο έχουν προσθέσει μέσα κάποια υλικά. Τις φατουράδες τις παρασκευάζανε σχεδόν πάντοτε στα πλούσια σπίτια του νησιού και συνήθως προσφέρονταν με ένα σπιτικό γλυκό όπως το ξανθό αμυγδαλωτό, το παστιτσέτο ή το ροζέ.
Η επικρατέστερη μορφή της φατουράδας είναι αυτή με τα κανελογαρύφαλα, ενώ υπάρχουν κι εκείνες που έχουν άρωμα και γεύση φυσικών φρούτων (μανταρίνι, πορτοκάλι, βερίκοκο) μετά από χρονοβόρα επεξεργασία με τις φλούδες ή τα κουκούτσια τους («λιαστές φατουράδες»).
Η αυθεντική φατουράδα χρειάζεται μακροχρόνιες διαδικασίες ωρίμασης και αυστηρή τήρηση κανόνων αποθήκευσης έτσι ώστε να προσφέρει τα ιδιαίτερα αρώματα που αναβλύζει.
Η φατουράδα, όπως όλα τα αλκοολούχα ποτά, χάνει σιγά σιγά το οινόπνευμά της αν δεν είναι πολύ καλά σφραγισμένη. Αποφεύγετε να εκθέτετε το μπουκάλι στον ήλιο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας: Η Σίφνος… σας κάνει το τραπέζι!
1409702400 -
«Μπακάλικον»: Στέκι καλοφαγάδων στην πλατεία Ναυαρίνου
1405468800 -
Μούρεσι: Από τα ωραιότερα «μπαλκόνια» του Πηλίου!
1415836800 -
Γουμένισσα, η πόλη του… κρασιού
1412218800 -
Το «Xana Zoo» ταξιδεύει σε Σίβηρη και Θεσσαλονίκη
1405641600