Τα φαντάσματα του Φραγκοκάστελου

2014-10-14 09:43:03
Τα φαντάσματα του Φραγκοκάστελου
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Φραγκοκάστελο είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο στα Σφακιά της Κρήτης. Στην περιοχή υπάρχει από τον 19ο αιώνα ένας θρύλος, συνδεδεμένος με την ιστορία του φρουρίου, που θέλει τα φαντάσματα εκατοντάδων από τους Τούρκους σφαγμένων επαναστατών να κάνουν την εμφάνισή τους στα ερείπια και στη συνέχεια να χάνονται στη θάλασσα.

Τον Μάιο του 1828, στο πλαίσιο της επανάστασης που ξέσπασε στην Κρήτη κατά του οθωμανικού ζυγού, 600 άντρες υπό τον οπλαρχηγό τους Χατζημιχάλη Νταλιάνη, κατέλαβαν το φρούριο και οχυρώθηκαν σε αυτό. Ο στρατός των Τούρκων πολιόρκησε το οχυρό. Οι επαναστατημένοι άντεξαν για περίπου μια βδομάδα έχοντας απέναντί τους 8.000 εχθρούς, εντέλει όμως, και ενώ είχαν σκοτωθεί 335 από αυτούς, εκ των οποίων και ο αρχηγός τους Νταλιάνης, αναγκάστηκαν να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν. Στη συνέχεια, οι Οθωμανοί κατέστρεψαν το κάστρο.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα κορμιά των πολεμιστών του Νταλιάνη που έπεσαν στη μάχη έμειναν άταφα, ώσπου δυνατός άνεμος φύσηξε κι έφερε την άμμο από τούς αμμόλοφους της κοντινής παραλίας και τα σκέπασε.

Το ιστορικό αυτό γεγονός στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία ενός θρύλου, ο οποίος δίνει μια «εξήγηση» για ένα φαινόμενο που παρατηρείται μερικές φορές στο Φραγκοκάστελο. Τις τελευταίες μέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου, ανθρωπόμορφες σκιές εμφανίζονται να προχωράνε ό ένας πίσω από τον άλλο για 10 λεπτά περίπου πριν από την ανατολή του ήλιου. Οι σκιές αυτές προχωρούν αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα.

Το φαινόμενο αυτό το έχουν παρατηρήσει πολλοί κάτοικοι της περιοχής, που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για τα φαντάσματα των αντρών του Ντάλιανη που σκοτώθηκαν από τους Τούρκους και των οποίων τα κορμιά έμειναν άταφα. Τα… φαντάσματα αυτά ονομάζονται «Δροσουλίτες». Το όνομα αυτό δόθηκε λόγω του ότι εμφανίζονται μόνο πολύ νωρίς το πρωί με την δροσιά, περίπου την ανατολή του ήλιου και μόνο όταν υπάρχει άπνοια και αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Οι σκιές δεν εμφανίζονται κάθε χρονιά, αλλά μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια χωρίς κανένα τους σημάδι. Δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι τα φαντάσματα αυτά… έβλαψαν ποτέ κάποιον!

 

Οι Τούρκοι… πανικοβάλλονται

Θρύλοι υπάρχουν όμως και γύρω από τις εμφανίσεις των Δροσουλιτών. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1890 Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή του Φραγκοκάστελου αντίκρισαν ένα πρωινό τα φαντάσματα και το έβαλλαν έντρομοι στα πόδια! Λέγεται ακόμα ότι μερικές δεκαετίες αργότερα, στη διάρκεια της Κατοχής, ένα απόσπασμα Γερμανών είδαν τους Δροσουλίτες, τους πέρασαν για αντάρτες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους…

Η λογική επιστημονική εξήγηση που έχει δοθεί για αυτό το φαινόμενο είναι πως πρόκειται για οφθαλμαπάτη. Σύμφωνα με την εξήγηση αυτή, πρόκειται για αντικατοπτρισμό που οφείλεται στη διάθλαση των ηλιακών ακτινών στο νέφος της πρωινής δροσιάς. Το γεγονός πως οι Δροσουλίτες ποτέ δεν έχουν φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί ενδεχομένως να δικαιολογεί την επιστημονική αυτή εξήγηση.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media