Γεμιστά με ρύζι και σταφίδες

2014-08-04 12:38:34
Γεμιστά με ρύζι και σταφίδες
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Τα γεμιστά είναι ένα κλασσικό ελληνικό πιάτο, που το συναντάμε, με μικρές παραλλαγές, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας. Τη συγκεκριμένη εκδοχή, με τις σταφίδες και το κουκουνάρι, τη συναντάμε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, σαν επιρροή κατά κύριο λόγο από την κουζίνα της Πόλης.

 

Επιπλέον, η προσθήκη καπνιστής πάπρικας και κανέλας δίνουν ένα ξεχωριστό άρωμα στο φαγητό και κάνουν ένα «φτωχό» παραδοσιακό πιάτο κατάλληλο για το κυριακάτικο τραπέζι!

 

Υλικά (για 6 άτομα)

 

- 4 ώριμες ντομάτες

 

- 4 πιπεριές πράσινες

 

- 2 κολοκυθάκια μέτρια

 

- 2 μελιτζάνες φλάσκες

 

- 3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4

 

- 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι

 

- αλάτι, πιπέρι


Για τη γέμιση

 

- σάρκα από τις ντομάτες στο μπλέντερ

 

- σάρκα από τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε κυβάκια

 

- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

 

- 3 κουταλιές της σούπας μπελτές ντομάτας

 

- 10 κλωναράκια μαϊντανός ψιλοκομμένα

 

- 1/2 κουτ. γλ. ξερός δυόσμος

 

- 12 κουτ. της σούπας ρύζι καρολίνα (1 για κάθε γεμιστό)

 

- 12 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

 

- 1 φλιτζανάκι του καφέ σταφίδες

 

- 1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρι καβουρδισμένο

 

- 2/3 κουτ. του γλ. αλάτι

 

- 1/3 κουτ. του γλ. πιπέρι

 

- 1/2 κουτ. του γλ. καπνιστή πάπρικα

 

- 1/4 κουτ. του γλ. κανέλα

 

Εκτέλεση

 

Πλένουμε καλά τα γεμιστά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που να τα χωράει ίσα-ίσα. Κόβουμε τα γεμιστά οριζόντια με τρόπο που να δημιουργείται ένα «καπάκι» σε κάθε γεμιστό. Αδειάζουμε το εσωτερικό από κάθε γεμιστό και πετάμε μόνο το εσωτερικό από τις πιπεριές. Το εσωτερικό από τα υπόλοιπα λαχανικά, το κρατάμε για τη γέμιση.

 

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και γεμίζουμε τα γεμιστά, αφήνοντας ένα δάχτυλο κενό περίπου, προκειμένου η γέμιση να βγει αφράτη. Τοποθετούμε τις πατάτες ανάμεσα στα γεμιστά, αλατοπιπερώνουμε ελαφριά (μην ξεχνάμε ότι η γέμιση έχει επίσης αλάτι και πιπέρι) και περιχύνουμε το φαγητό με 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι.

 

Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 3/4 περίπου.



ΣΧΟΛΙΑ

Social Media