Κάστανο γλυκό του κουταλιού

2014-11-20 09:52:01
Κάστανο γλυκό του κουταλιού
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το κάστανο είναι ένα από τα αγαπημένα υλικά της ζαχαροπλαστικής σε όλο τον κόσμο! Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, το γλυκό κάστανο είναι από τα πιο αγαπημένα και πιο νόστιμα γλυκά του κουταλιού. Εσείς απολαύστε το μόνο του σαν γλύκισμα, ή χρησιμοποιήστε το για να γαρνίρετε άλλα γλυκά σας ή ακόμα και για να γλυκάνετε το γιαούρτι σας!

 

Υλικά

 

- 1 κιλό κάστανα

 

- 850 γραμμάρια ζάχαρη

 

- 2 ποτήρια νερό

 

- χυμό από 1/2 λεμόνι

 

Εκτέλεση

 

Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κάστανα στην επίπεδη πλευρά τους, τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με πολύ νερό και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις το νερό χοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 – 25 λεπτά. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα καθαρίζουμε προσεχτικά, κατά προτίμηση όσο είναι ακόμα ζεστά – όταν κρυώσουν, η εσωτερική τους φλούδα κολλάει περισσότερο πάνω στο κάστανο.

 

Ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει το σιρόπι να βράζει, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ξαφρίζουμε το σιρόπι (αφαιρούμε τους άσπρους πηχτούς αφρούς από την επιφάνειά του). Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κάστανα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Προσοχή, δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα!

 

Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 12 ώρες τουλάχιστον (μόλις το γλυκό έχει κρυώσει μπορούμε να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα). Στη συνέχεια αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφού βράσει για 3 – 4 λεπτά, ελέγχουμε το σιρόπι αν έχει δέσει: παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας σιρόπι και, αφού την αφήσουμε λίγα δευτερόλεπτα να κρυώσει, τη χύνουμε σε ένα πιατάκι – το σιρόπι θα πρέπει να πέφτει σε «κόμπους» και όχι σαν μία συνεχόμενη κλωστή.

 

Μόλις έχει δέσει το σιρόπι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κάστανα. Αφήνουμε για 5 – 6 ώρες τουλάχιστον το γλυκό να σταθεί, ώστε να κρυώσει εντελώς και το μοιράζουμε σε βάζα.

 

Σημείωση: Το κάστανο δεν βγάζει υγρά όσο μένει, αντίθετα ρουφάει υγρό από το σιρόπι. Γι αυτό το σιρόπι δεν είναι απαραίτητο να το δέσετε πάρα πολύ. Επίσης, καλό είναι το γλυκό να σταθεί 5 – 6 μέρες τουλάχιστον προτού καταναλωθεί.



ΣΧΟΛΙΑ

Social Media