Καστοριά: Περιπλάνηση στη Λίμνη Ορεστιάδα

2014-10-03 09:04:18
Καστοριά: Περιπλάνηση στη Λίμνη Ορεστιάδα
 • Google+
 • Blogger
 • Youtube
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Instagram
 • WhatsApp
 • Viber
 • E-mail
 • Print

Ο ερωτισμός της Καστοριάς θα σας εκπλήξει ευχάριστα, η γοητεία των αρχοντικών από τη μια, ο περίπατος δίπλα στη λίμνη από την άλλη, είναι αρκετά  για να γνωρίσετε από κοντά.. τη λίμνη Ορεστιάδα.

Οι σκιές των δέντρων, τα πεσμένα φύλλα, η αντανάκλαση της πόλης στην μελαγχολική λίμνη, οι πρώτες ακτίνες του ήλιου, το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου πάνω στον βράχο, η εκκλησία της Παναγίας της Μαυριώτισσας, οι πάπιες, τα παραδοσιακά καράβια που διασχίζουν τα νερά της λίμνης είναι στιγμιότυπα που δεν μπορεί κανείς εύκολα να ξεχάσει.

Η Λίμνη Ορεστιάδα είναι η λίμνη της Καστοριάς, σήμα κατατεθέν της πόλης αλλά και ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας. Έχει ανακηρυχθεί μνημείο φυσικού κάλλους από το υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί μια από τις ομορφότερες λίμνες των Βαλκανίων. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν σαν Λίμνη της Καστοριάς,  το ανεκτίμητο στολίδι ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εκδοχές για το πώς πήρε το όνομά της είναι διάφορες. Η πόλη της Καστοριάς φέρεται να ιδρύθηκε από τον Ορέστη, τον γιό του Αγαμέμνονα, προς τιμή της αδερφής του της Ηλέκτρας και οι κάτοικοί της για να τον τιμήσουν έδωσαν το όνομά του στην πανέμορφη λίμνη που μετρά 10.000.000 έτη ζωής.  Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι πήρε το όνομά της από τους κάστορες που ζούσαν σε αφθονία στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ άλλη εκδοχή είναι ότι ονομάστηκε έτσι προς τιμή του υιού του Δία, έναν από τους μυθικούς Διόσκουρους, τον Κάστορα.

Τα χαρακτηριστικά της λίμνης

Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μέτρων, έχει έκταση 28 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μέγιστο βάθος περίπου εννιά μέτρα. Το μήκος των ακτών της είναι περίπου 30 χιλιόμετρα και ο όγκος των νερών 100 εκ. κυβικά μέτρα. Χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ότι παγώνει για περίπου δεκαπέντε μέρες το χρόνο. Παλιότερα δε, ο πάγος ήταν τόσο παχύς που από πάνω περνούσαν κάρα φορτωμένα.

Λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας που διαθέτει όλη η γύρω περιοχή, έχει συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000. Περίπου 200 είδη υδάτιων, παρυδάτιων και αρπαχτικών πουλιών έχουν καταγραφεί στη περιοχή.

Γνωριμία με τον κόσμο της λίμνης

Η λίμνη αποτελεί έναν υδροβιότοπο μεγάλης σημασίας για τα υδρόβια αλλά και για τα αρπακτικά πουλιά, καθώς χρησιμεύει ως τόπος αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμασης για πολλά είδη. Η βλάστηση της λίμνης μοιάζει με αυτήν της λίμνης Πρέσπας, καθώς σε όλη τη λίμνη ζουν και αναπτύσσονται πολλά είδη ψαριών όπως κυπρίνοι, πέρκες, τσιρόνια, γλήνια, πρικιά, γουλιανοί.

Ο δεντροσκέπαστος δρόμος μήκους 9 χιλιομέτρων είναι γεμάτος από βυζαντινές εκκλησίες, μικρά ξωκλήσια, πλούσια χλωρίδα, από πανύψηλα πλατάνια, λεύκες και ιτιές. Οι βουβόκυκνοι και οι αγριόπαπιες συνόδευαν τους περιηγητές της λίμνης με τα μικρά πλεούμενα σκάφη και εάν είστε τυχεροί θα δείτε  κάποια σπάνια είδη αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων. Τα σκλήθρα, η αγράμπελη και ένα πλήθος αναρριχητικών φυτών προσέφεραν τα φυλλώματα τους για να χτίσουν τις φωλιές τους πλήθος πουλιών που ζουν και αναπαράγονται στην λίμνη.

 

Αξιοθέατα

Γύρω από την λίμνη υπάρχουν αρκετές πλατείες και πάρκα. Ο επισκέπτης  μπορεί να περπατήσει κατά μήκος της λίμνης πάνω στα γραφικά πλακόστρωτα μονοπάτια και να θαυμάσει την ομορφιά της λίμνης αλλά και τη μοναδική αρχιτεκτονική, στις παραδοσιακές συνοικίες Ντολτσό και Αποζάρι όπου συναντάς τα περισσότερα καστοριανά αρχοντικά, αυτά των Παπαπέτρου, Γάκη, Μπασάρα και των αδελφών Εμανουήλ. Το αρχοντικό Νεράτζη-Αιβατζή, κτισμένο το 17ο αιώνα, αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της λαμπρής εποχής, λειτουργεί σήμερα ως λαογραφικό μουσείο.

Επίσης, στην πόλη υπάρχουν 76 βυζαντινές εκκλησιές. Ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος γιατί οι περισσότερες εκκλησίες χτίστηκαν από οικογένειες, από ξενιτεμένους Καστοριανούς ή από εξόριστους άρχοντες της πόλης. Αρχιτεκτονικά οι ναοί χωρίζονται σε δύο τύπους βασιλικής, τρίκλιτης για τις παλιότερες και μονόκλιτης για τις μεταγενέστερες. Οι αγιογραφίες και τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό και το εξωτερικό κάποιων ναών, χρονολογούνται μεταξύ του 11ου και 18ου αιώνα.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media