Κάστρο Μεθώνης: Από τις σημαντικότερες μεσαιωνικές οχυρώσεις στην Ελλάδα

2015-02-18 11:55:58
Κάστρο Μεθώνης: Από τις σημαντικότερες μεσαιωνικές οχυρώσεις στην Ελλάδα
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το κάστρο της Μεθώνης είναι μια από τις σημαντικότερες και πιο χαρακτηριστικές μεσαιωνικές οχυρώσεις στην Ελλάδα. Χτίστηκε από τους Βενετούς, όταν αυτοί έγιναν κύριοι της πόλης το 1209 σε δεσπόζουσα θέση σε έναν μεγάλο βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Η Μεθώνη, στο νοτιοδυτικό άκρο της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, κοντά στην Πύλο, είναι μια μικρή και γραφική κωμόπολη, που κατοικείται από αρχαιοτάτους χρόνους. Στην Αρχαιότητα ονομαζόταν Πήδασος και αναφέρεται στην «Ιλιάδα» του Ομήρου ως μια από τις 7 πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας δώρο στον Αχιλλέα, προκειμένου αυτός να κατευνάσει την οργή του και να επιστρέψει στη μάχη κατά των Τρώων. Η ύπαρξή της μνημονεύεται και από διάφορους αρχαίους ιστορικούς.

Το φυσικό λιμανάκι της Μεθώνης και η άριστη τοποθεσία που ενδείκνυται για οχυρωματικά έργα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανέγερση ενός μεγάλου κάστρου από τους Ενετούς, όταν η πόλη περιήλθε στην κατοχή τους, το 1209, στον απόηχο της Δ’ Σταυροφορίας που έληξε με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους.

Το κάστρο της Μεθώνης, ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα μεσαιωνικών κάστρων στην Ελλάδα. Η μεγάλη ακμή του κάστρου τοποθετείται την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, δηλαδή κατά τον 13ο - 15ο αιώνα. Η οριστική παρακμή του ξεκίνησε μετά το 1828, όταν πλέον ο πληθυσμός του μεταφέρθηκε εκτός των τειχών, με αποτέλεσμα η πόλη που βρισκόταν εντός να εγκαταλειφθεί. Σήμερα, παρά την ερειπωμένη του εικόνα, το κάστρο εξακολουθεί να αποπνέει μνήμες από περασμένες ένδοξες εποχές, και αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Το κάστρο έχει έκταση 93 στρέμματα. Είναι χτισμένο πάνω σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο. Στην βόρεια πλευρά του βρίσκεται η πύλη, που είναι κατασκευασμένη από ορθογώνιους πωρόλιθους. Τα ψηλά τείχη είναι κατά διαστήματα ενισχυμένα με πύργους. Στην ανατολική πλευρά του κάστρου υπάρχει ένας μικρός λιμενοβραχίονας που είναι μέρος του μικρού λιμανιού της Μεθώνης.

Νότια του κάστρου, πάνω σε μια καλά οχυρωμένη μικρή βραχονησίδα, βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι. Η βραχονησίδα αυτή με τις οχυρώσεις της ενώνεται με το κυρίως κάστρο μέσω μιας μικρής αψιδωτής γέφυρας.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media