Κεφαλονιά: Οι πειρατές και τα φιδάκια της Παναγίας

2014-08-15 11:50:38
Κεφαλονιά: Οι πειρατές και τα φιδάκια της Παναγίας
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Πλήθος πιστών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στην αυλή της ιεράς μονής της Παναγιάς της Φιδούς στην περιοχή Mαρκόπουλου Κεφαλονιάς, περίπου 25 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, για να δουν τα λεγόμενα «φιδάκια της Παναγίας». Το Δεκαπενταύγουστο τα μικρά φιδάκια εμφανίζονται στο καμπαναριό και η εκκλησιαστική επιτροπή τα μεταφέρει στο προαύλιο του ναού. Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια αυτά φέρνουν καλή τύχη στο νησί και αν δεν εμφανιστούν οι κάτοικοι θεωρούν ότι πρόκειται για κακό οιωνό, όπως συνέβη, για παράδειγμα, την χρονιά των μεγάλων σεισμών, πριν από μερικές δεκαετίες.

Γύρω από την εμφάνιση των μικρών αυτών φιδιών, αλλά και την ανέγερση του ναού στον οποίο εμφανίζονται, υπάρχουν διάφοροι παλιοί θρύλοι.

 

Το καμένο δέντρο

Σύμφωνα, λοιπόν, με το θρύλο, στην πλαγιά στην οποία είναι χτισμένο το χωριό συνέβη πριν πολλά χρόνια το «θαύμα» που σχετίζεται με την εικόνα της Παναγίας. Λέγεται ότι ένα δέντρο είχε πάρει φωτιά, με αποτέλεσμα να πιστέψουν οι κάτοικοι ότι το δάσος είχε πάρει φωτιά. Όταν όμως έφτασαν στο σημείο αντίκρισαν το παράξενο γεγονός. Ενώ το δέντρο είχε κατακαεί ως τη ρίζα του, πάνω του ήταν ακουμπισμένη μια εικόνα της Παναγίας, που η φωτιά δεν είχε καν αγγίξει. Γεμάτοι δέος οι κάτοικοι, αφού προσκύνησαν την εικόνα, τη μετέφεραν στην εκκλησία του χωριού.

Το επόμενο πρωί και ενώ οι επισκέπτες πλήθαιναν, διαπιστώθηκε όμως ότι η εικόνα έλειπε. Τελικά, μετά την κινητοποίηση των πιστών, η εικόνα βρέθηκε στην αρχική της θέση. Ήταν και πάλι τοποθετημένη στη ρίζα του καμένου δέντρου. Την μετέφεραν ξανά στην εκκλησία και την κλείδωσαν, ωστόσο το ίδιο περιστατικό συνέβη ακόμα τρεις φορές: η εικόνα εξαφανιζόταν από την εκκλησία του χωριού και βρισκόταν πάλι στο καμένο δέντρο.  Αυτό έκανε τους κατοίκους να πιστέψουν πως ήταν θέλημα της Παναγίας να βρίσκεται εκεί και για αυτό έκτισαν εκκλησία στο σημείο και τοποθέτησαν εκεί την εικόνα της.

 

Το θαύμα

Αργότερα κτίστηκε στην περιοχή γυναικεία μονή, οι μοναχές της οποίας φρόντιζαν την εικόνα. Κάποια μέρα, και ενώ πλησίαζαν πειρατικά πλοία και οι πειρατές κατευθύνονταν προς το μοναστήρι για να το λεηλατήσουν, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να τις προστατέψει. Τότε συνέβη το θαύμα. Το μοναστήρι κυκλώθηκε από φίδια που έτρεψαν τους πειρατές σε φυγή. Αυτό θεωρήθηκε σημάδι από την Παναγία. Έτσι οι μοναχές και η μονή σώθηκαν. Από τότε και στο εξής εμφανίζονται κάθε χρόνο φίδια, ακόμα και στο εσωτερικό της εκκλησίας (κρέμονται ακόμα και από τις εικόνες, τις καντήλες ή τα στασίδια).

Τα φιδάκια θεωρούνται θαυματουργά και ακίνδυνα και οι πιστοί τα αγγίζουν χωρίς φόβο. Άλλωστε αποτελούν και έναν από τους κυριότερους λόγους που κάποιος επισκέπτεται το Δεκαπενταύγουστο το νησί.

Τα φίδια κάνουν την εμφάνισή τους τις πρώτες μέρες του Αυγούστου και εξαφανίζονται, εξίσου ξαφνικά όπως εμφανίστηκαν, στις 15 του μήνα. Αν κάποια χρονιά δεν εμφανιστούν τα φιδάκια προμηνύεται κάτι κακό για το νησί, όπως το 1940 και το 1953, οπότε το νησί επλήγη από σεισμούς.

Γύρω από τα συγκεκριμένα φίδια έχουν αναπτυχθεί και διάφοροι άλλοι σύγχρονοι μύθοι, που αναφέρουν π.χ. ότι τα μικρά ερπετά ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος που κανείς δεν μπόρεσε να τα κατατάξει… Επίσης, λέγεται ότι εμφανίζονται και εξαφανίζονται ξαφνικά και μυστηριωδώς. Αυτά, δεν ισχύουν: το είδος των φιδιών κάθε άλλο παρά άγνωστο είναι, όπως έχουν αποφανθεί ειδικοί, ενώ και για την εμφάνισή τους υπάρχει εξήγηση, που συνδυάζεται άμεσα με το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, τα άκακα αυτά φιδάκια αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους που κάποιος επισκέπτεται το Δεκαπενταύγουστο το νησί…ΣΧΟΛΙΑ

Social Media