Τα νοστιμότατα κεράσια του Αρχάγγελου

2014-07-10 10:22:26
Τα νοστιμότατα κεράσια του Αρχάγγελου
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το κεράσι είναι ένα φρούτο που προέρχεται από την Μικρά Ασία. Τουλάχιστον εκεί το συνάντησε και τον έφερε στην Ιταλία και στην Ευρώπη γενικότερα ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος (γνωστός για την… αδυναμία του στις γαστριμαργικές απολαύσεις, εξ’ ου και ο όρος «λουκούλλειο γεύμα»), τον 1ο π.Χ. αιώνα, στο πλαίσιο των εκστρατειών του κατά του Ελληνοπέρση βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη Ευπάτορα.

Τα κεράσια είναι γλυκά, όξινα και στυφά και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό. Εξουδετερώνουν την πνευματική κόπωση, είναι άρα πολύ χρήσιμα στους μαθητές ειδικά σε περιόδους εξετάσεων, γι αυτό συστήνεται να τρώνε 2 – 3 κιλά τη βδομάδα. Ενδείκνυνται στην αναιμία, και σε ολιγοθερμιδικές δίαιτες, γιατί τα σάκχαρα, που περιέχουν ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες. Η περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά άλατα αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας, έτσι, στη μείωση της κόπωσης και την παράταση της μυϊκής προσπάθεις. Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα.

Στην Ελλάδα, κεράσια παράγονται κατά κύριο λόγο στο βόρειο τμήμα της χώρας –και ειδικά στην Έδεσσα, στην Πιερία και στα Γρεβενά–, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως είναι π.χ. η Χίος.

Ονομαστά για την ποιότητά τους είναι τα κεράσια της περιφερειακής ενότητας Πέλλας, από τα οποία ξεχωρίζουν αυτά του Αρχάγγελου, ενός χωριού στο δήμο Αλμωπίας, στις πλαγιές του Πάϊκου. Οι κάτοικοι του χωριού είναι στην πλειονότητά τους γεωργοί και ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια και παραγωγή αρίστης ποιότητας κερασιών, τα οποία ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους.

Σήμερα, ο Αρχάγγελος είναι το πρώτο χωριό της Πέλλας όσον αφορά στην παραγωγή πρώτης ποιότητας κερασιών επιτραπέζιων και βιομηχανικών. Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 120.000 δέντρα σε έκταση 6.000 στρεμμάτων και  κάθε χρόνο παράγονται 6.000 τόνοι τραγανά και γαλανά κεράσια, καθώς και ποικιλίες μεγαλόκαρπων κερασιών.

Το κεράσι είναι το κύριο τοπικό προϊόν του Αρχάγγελου. Η εμπορική σημασία του για την περιοχή φαίνεται και από το γεγονός, ότι κάθε χρόνο διοργανώνεται το τρίτο ή το τέταρτο Σαββατοκύριακο του Ιούλη η Γιορτή των Κερασιών. Στο πλαίσιο αυτής της γιορτής πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διάφορες θεματικές εκθέσεις (τοπικών προϊόντων, φωτογραφίας, κ.α.).ΣΧΟΛΙΑ

Social Media