Γνωρίστε τη μαγευτική Κερκίνη

2013-10-17 19:52:44
Γνωρίστε τη μαγευτική Κερκίνη
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1932, αλλά μόνο τεχνητή δεν θυμίζει. Φύση μαγευτική, ηρεμία, δράσεις και καλό φαγητό περιμένουν τον επισκέπτη. Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου, ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα. Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από 54.250 έως 72.110 στρέμ. ανάλογα με την εποχή.

Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό κυρίως από το Στρυμόνα και λιγότερο από τους Κερκινίτη και Κρούσια.

Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π. Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους.

 

Τουρισμός και φαγητό!

Τα τελευταία χρόνια η Κερκίνη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίησή της βοηθά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων της περιοχής. Στη λίμνη ζει και ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα: υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500. Η λίμνη και η περιοχή γύρω από αυτή προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού ώστε να συγκεντρώνει πλήθος ανθρώπων που αγαπούν τις ειδικές μορφές τουρισμού και την οικολογία.

Το  βουβαλίσιο κρέας αποτελεί αγαπημένο μενού των ντόπιων. Δεν είναι δυνατόν να επισκεφθείς την Κερκίνη και μη δοκιμάσεις τουλάχιστον ένα από τα φαγητά με βουβαλίσιο κρέας. Μάλιστα υπάρχουν και λουκάνικα βουβαλίσια που είναι γευστικότατα και χωρίς πολύ λίπος.

Στην περιοχή βρίσκεις κρέατα αγνά, ντόπια. Βασικά χοιρινό. Εδώ όμως πιο πολύ γεύεσαι τα νόστιμα ψάρια της λίμνης: γριβάδια (κυπρίνους), πρικιά, πεταλούδες, γουλιανούς.

Γουρουνόπουλο στον φούρνο, «τηγανιά» και «μπουγιουρντί» είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά της περιοχής, ένας συνδυασμός μακεδονίτικης και μικρασιατικής κουζίνας λόγω των προσφύγων του 1922 που εγκαταστάθηκαν εδώ.

 

Δράσεις

Απαραίτητη είναι μια βόλτα στη λίμνη, υπάρχουν βαρκάκια που κάνουν αυτή τη δουλειά. Μια εξόρμηση στη λίμνη διαρκεί μια περίπου ώρα και δίνει την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά την άγρια φύση της λίμνης και τα πουλιά που ζουν εκεί.

Όσοι βέβαια θέλουν να γυμναστούν ακόμα και το σαββατοκύριακο της εξόρμησης, είναι εύκολο. Η περιοχή προσφέρεται αρχικά για τρέξιμο. Είτε στη λίμνη, όπου το έδαφος δεν έχει διακυμάνσεις, είτε στο βουνό, όπου εκεί υπάρχουν τα σχετικά μονοπάτια, με καταπληκτική θέα.

Στο βουνό μπορείτε να κάνετε και ιππασία. Υπάρχουν οργανωμένες μονάδες με οδηγό. Η βόλτα με το στα μονοπάτια πάνω από το χωριό διαρκεί περίπου μία ώρα και είναι ιδιαίτερα θεαματική σε πολλά σημεία.

Αν είστε λάτρης του ποδηλάτου, η περιοχή γύρω από τη λίμνη προσφέρεται για ποδηλατάδα. Αν όμως είστε λάτρης του μοτο κρος τότε θα προτιμήσετε τα γύρω βουνά. Υπάρχουν διαδρομές που είναι και ασφαλής και σημασμένες ώστε να μη χαθείτε στο δάσος. Ακόμα υπάρχουν  μονάδες που νοικιάζουν αυτοκίνητα 4Χ4 για μία ωραία αυτοκινητάδα στο βουνό και γενικά στη γύρω περιοχή.

 

Πώς θα φτάσετε

Αεροπορικώς μέσω Θεσσαλονίκης, οδικώς μέσω Σερρών ή Κιλκίς. Διόδια για ΙΧ αυτοκίνητο υπάρχουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη, αν η αφετηρία σας είναι η Αθήνα. Με τρένο, Παρασκευή βράδυ φεύγεις από Αθήνα με ταχεία με κλινάμαξα και φθάνεις φρέσκος και ξεκούραστος Σάββατο πρωί στη Ροδόπολη ή στη Λιβαδειά Σερρών. Χαίρεσαι δύο πλήρεις ημέρες στην Κερκίνη και Κυριακή βράδυ με τον ίδιο τρόπο (ταχεία και κλινάμαξα) επιστροφή στην Αθήνα. Αν είσαι από Θεσσαλονίκη, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Μια ώρα με το αυτοκίνητο, σε μια πολύ ωραία διαδρομή. Βέβαια υπάρχει και το ΚΤΕΛ!

 

Πού θα μείνετε

Στο χωριό Κερκίνη ή τα Πορόια. Υπάρχουν δωμάτια και ξενοδοχειακές μονάδες για να επιλέξετε. Για αυτό υπάρχουν και τα χρήσιμα τηλέφωνα

- Κερκίνη: Δ.Δ. 2327 41213 και Αστυνομία 41211.

- Πορόια: Δ.Δ. 2327 51211.

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.kerkinilake.orgΣΧΟΛΙΑ

Social Media