Απόδραση στην Κόνιτσα Ιωαννίνων

2014-12-04 11:05:07
Απόδραση στην Κόνιτσα Ιωαννίνων
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Η Κόνιτσα είναι μία ιστορική κωμόπολη στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, κοντά στα αλβανικά σύνορα και σε απόσταση 64 χιλιομέτρων από τα Γιάννενα. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Αώου, σε υψόμετρο 650 μέτρων, διακρίνεται για το κάλλος και την άγρια ομορφιά της γύρω περιοχής και των πανύψηλων βουνών και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και του εναλλακτικού τουρισμού.

 

Με περίπου 3.000 μόνιμους κατοίκους, η Κόνιτσα είναι περιφερειακό κέντρο για πολλά μικρά χωριά της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη αφετηρία για τους τουρίστες που επιθυμούν να εξερευνήσουν τα βουνά της Πίνδου, ή να επιδοθούν σε δραστηριότητες του βουνού.

 

Σχετικά με την προέλευση του τοπωνυμίου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Ο ιστοριογράφος Π. Αραβαντινός θεωρεί ότι προήλθε από παραφθορά της ονομασίας Κνωσσός (Κνωσσός – Κονισσός – Κόνισσα – Κόνιτσα) αρχαίας πόλης της Ηπείρου που τοποθετείται στην θέση που τώρα είναι χτισμένη η Κόνιτσα. Για το όνομα της αρχαίας πόλης η έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει. Ανασκαφές όμως έδειξαν ότι η αρχαία πόλη που μαρτυρείται είναι υπαρκτή. Αντιθέτως, άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι το όνομα «Κόνιτσα» έχει σλαβική προέλευση από τη λέξη «κόνιτζα», που σημαίνει τόπος τον αλόγων.

 

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Κόνιτσα ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο και η τοπική τουρκική αριστοκρατία ήταν πολύ ισχυρή. Αυτό μαρτυρούν και τα ποικίλα εντυπωσιακά τουρκικά μνημεία που σώζονται. Ήκμασε ιδιαίτερα την περίοδο του Αλή Πασά, καθώς από εκεί καταγόταν η μάνα του, η Χάμκω.

 

Η κωμόπολη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του σχετικά χαμηλού όρους Τραπεζίτσα, το οποίο είναι τμήμα του Σμόλικα, του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας (2.637 μέτρα). «Αγναντεύει» στο βάθος την πεδιάδα της Κόνιτσας όπου ο Αώος συναντιέται με τον ποταμό Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο. Σήμα κατατεθέν της είναι το πασίγνωστο γεφύρι της, ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας και το δεύτερο σε μέγεθος (μετά το γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα) μονότοξο πέτρινο παραδοσιακό γεφύρι, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Βρίσκεται στο σημείο όπου βγαίνει ο Αώος από το φαράγγι του και ξεχωρίζει για τη χάρη και για την αρμονία του.

 

Αξιοθέατα της Κόνιτσας

 

Εκτός από τη γέφυρα, οι επισκέπτες αξίζει να δουν στη Κόνιτσα και στη γύρω περιοχή:

 

- Τον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου

 

- Το Κάστρο της Κόνιτσας, στα ανατολικά της πόλης

 

- Το αρχοντικό της Χάμκως, μητέρας του Αλή Πασά

 

- Τη μονή Στομίου στη χαράδρα του Αώου

 

- Το παρεκκλήσι Νεομάρτυρος Γεωργίου (έχει 120 εικόνες αγιογράφων από τους Χιονάδες) και το ναό των Αγ. Αποστόλων, του 17ου αιώνα

 

- Το λαογραφικό μουσείο και τη βιβλιοθήκη

 

- Το τζαμί Σουλτάν Σουλεϊμάν του 16ου αιώνα

 

- Την Κόκκινη Παναγιά, βυζαντινό εξωκλήσι του 1412

 

Περιπέτεια στη φύση

 

Στον κάμπο της Κόνιτσας ενώνονται τα ποτάμια Σαραντάπορος, Αώος και Βοϊδομάτης. Η περιοχή οριοθετείται από τους ορεινούς όγκους του Γράμμου στα βόρεια, του Σμόλικα στα ανατολικά, της Γκαμήλας στα νότια και της Νεμέρτσικας και του Κάμενικ στα δυτικά. Κάμποι, βουνά, ποτάμια, φαράγγια και πλούσια βλάστηση καλύπτουν την περιοχή και δημιουργούν μοναδικό σκηνικό. Το εξαιρετικό οικοσύστημα της περιοχής προστατεύεται από τον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου και προσφέρεται για πλήθος οικοτουριστικών δραστηριοτήτων.

 

Εξαιτίας της θέσης της και της γεωγραφικής της ιδιομορφίας αποτελεί η Κόνιτσα ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των αθλημάτων φύσης, της περιπέτειας και του εναλλακτικού τουρισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απολαύσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων και εκτός της… «παραδοσιακής» πεζοπορίας, κανό, καγιάκ και ράφτινγκ στα νερά των ποταμών, καθώς και ποδήλατο βουνού, αναρρίχηση και αλεξίπτωτο πλαγιάς.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media