Κοτόπουλο με μπάμιες στη γάστρα

2014-09-29 13:05:12
Κοτόπουλο με μπάμιες στη γάστρα
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το κοτόπουλο με μπάμιες είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φαγητό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συνηθέστερη εκδοχή του είναι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα. Η συνταγή στη γάστρα, που σας παρουσιάζουμε σήμερα, είναι ωστόσο και πιο απλή και πιο εύκολη, αλλά κυρίως και πάνω από όλα, πολύ πιο νόστιμη!

 

Τα σημερινά κοτόπουλα άλλωστε, επειδή προέρχονται σχεδόν όλα -με ελάχιστες εξαιρέσεις- από τα ορνιθοτροφεία, έχουν πολύ πιο μαλακό κρέας από τα «αλανιάρικα» κοτόπουλα άλλων εποχών. Για το λόγο αυτό, το συγκεκριμένο φαγητό ενδείκνυνται καλύτερα για το φούρνο, πάρα για την κατσαρόλα.


Υλικά

 

- 1 ολόκληρο κοτόπουλο περίπου 1.800 γραμμαρίων

 

- 750 γραμμάρια μπάμιες καθαρισμένες

 

- 4 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη

 

- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

 

- 10 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένα

 

- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

 

- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

 

- αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

 

Αλατοπιπερόνουμε καλά το κοτόπουλο και το τοποθετούμε στο κέντρο της γάστρας. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις τριμμένες ντομάτες, το κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ρίχνουμε τη σάλτσα στη γάστρα και αλείφουμε με λίγη από αυτή το κοτόπουλο. Ελέγχουμε την ποσότητα της σάλτσας στη γάστρα και συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται, με νερό, ώστε να έχουμε τουλάχιστον δύο δάχτυλα σάλτσας μες στη γάστρα.

 

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε το φαγητό στη χαμηλή σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Έπειτα από 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό. Ελέγχουμε και πάλι αν η σάλτσα είναι περίπου δύο δάχτυλα μέσα στο ταψί και, αν είναι λιγότερη, συμπληρώνουμε με λίγο νερό.

 

Στη συνέχεια, ρίχνουμε στη γάστρα τις μπάμιες και το μαϊντανό, αλατίζουμε λίγο ακόμα και ανακατεύουμε ώστε οι μπάμιες να καλυφτούν από τη σάλτσα. Βάζουμε πάλι τη γάστρα στο φούρνο, χωρίς το καπάκι αυτή τη φορά, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45 – 55 λεπτά ακόμα.



ΣΧΟΛΙΑ

Social Media