Κουφονήσια: Τα νησιά με τη χρυσαφένια άμμο

2014-09-08 09:54:49
Κουφονήσια: Τα νησιά με τη χρυσαφένια άμμο
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Γλάροι παντού, περιμένουν τις τράτες. Το καθάρισμα των διχτυών είναι μία ιεροτελεστία για τους ανθρώπους της θάλασσας. Γαλανοπράσινα νερά, μια υπέροχη ηρεμία και απέναντι η Κέρος. Εικόνες μαγικές για όλους εμάς που ζούμε στις μικρές άχρωμες πόλεις μας. Κοιτάς γύρω σου και νιώθεις  τόσο τυχερός που έχεις την «τιμή» να τις γευτείς και να τις ζήσεις έστω και για λίγο. Καλώς ήρθατε στα Κουφονήσια…

Τα Κουφονήσια βρίσκονται στο κέντρο των Κυκλάδων. Το πολύνησο των Κουφονησίων αποτελείται από τρία νησιά. Το Επάνω Κουφονήσι (το μόνο κατοικήσιμο), το Κάτω Κουφονήσι (ακατοίκητο ή απαγορευμένο για τους απλούς θνητούς) και η Κέρος (προστατευμένος αρχαιολογικός χώρος).

Τα Κουφονήσια κατοικούνταν από την προϊστορική αρχαιότητα. Σημαντικά ευρήματα βρέθηκαν εκεί, όπως το τηγανόσχημο σκεύος που φυλάσσεται στο μουσείο της Νάξου. Από τα τέλη του 18ου αιώνα τα Κουφονήσια κατοικούνται μονίμως αλλά με λίγους βοσκούς με ή χωρίς τις οικογένειες τους και από πειρατές. Σιγά-σιγά η μόνιμη κατοίκηση αυξήθηκε αλλά μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας τα Κουφονήσια ήταν «φωλιές πειρατών».

 

Το Άνω Κουφονήσι

Το Άνω ή Απάνω Κουφονήσι χωρίζεται στα νοτιοδυτικά από το Κάτω Κουφονήσι με στενό πλάτους 250 μέτρων και βάθος 5,5 – 8 μέτρων. Ο μικρός αυτός πορθμός θεωρείται καλό αγκυροβόλι και γι αυτό τα νησιά αυτά υπήρξαν κρησφύγετα πειρατών γνωστά στην αρχαιότητα και ως Κουφοί ή Φακούσα, λόγω της φακής που καλλιεργούσαν στο νησί έως πρόσφατα. Ονομάσθηκαν Κουφονήσια γιατί τα βράχια τους είναι χιλιοτρυπημένα από την διάβρωση της θάλασσας, δηλαδή κούφια, σάπια διότι ήταν φτιαγμένα από πωρόπετρα.

Το Άνω Κουφονήσι έχει έναν κύριο οικισμό (Χώρα ή Χωριό). Η Χώρα είναι μια τυπική κυκλαδίτικη πολιτεία, απλωμένη με τα λευκά σπιτάκια της, τα πολυάριθμα μονοπάτια της και τις δαντελωτές χρυσαφένιες παραλίες της. Έχει 400 μόνιμους κατοίκους, από τους οποίους οι 110 είναι νέοι. Οι κάτοικοι, έκτος από τον τουρισμό, ασχολούνται με την αλιεία και κάποιοι και με την κτηνοτροφία. Σαράντα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη υπάρχουν στο νησί, με αποτέλεσμα το Άνω Κουφονήσι να διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό της. Εδώ μπορείτε να γευτείτε άφθονο φρέσκο ψάρι που μυρίζει θάλασσα…

 

Οι παραλίες

Εντυπωσιακές οι παραλίες στο νησί, μα το πιο εντυπωσιακό είναι, ότι σου δύνεται η ευκαιρία να τις περπατήσεις, αφού το νησί είναι μικρό και δεν υπάρχει συγκοινωνία.

Μια εμπειρία ανεπανάληπτη, να περπατάς στο μονοπάτι της Χώρας, να βλέπεις τη θάλασσα δίπλα σου και ξαφνικά να βρίσκεσαι μέσα σ’ αυτήν… και το παιχνίδι συνεχίζεται γιατί αφού περάσεις τον Φοίνικα, θα κάνεις στάση για βουτιά και καφέ στον Φανό, μετά στην γνωστή Ιταλίδα και από εκεί αρχίζει το μονοπάτι της γλυπτικής. Βράχια και σπηλιές αλλά και πανέμορφες φυσικές πισίνες « ζωγραφίζουν» την διαδρομή σου. Απέναντι η Κέρος μαγνητίζει το βλέμμα σου.

Και εκεί που νομίζεις ότι τα είδες όλα ξεπροβάλει το Πορί (η τελευταία παραλία του νησιού) και ξαναβουτάς τα κουρασμένα ποδαράκια σου στα καταπράσινα νερά για να αφήσεις τα ίχνη σου στην χρυσαφένια άμμο. Ωστόσο, αν βαριέστε να περπατήσετε, υπάρχουν και τα καϊκάκια που εκτελούν τακτικά δρομολόγια προς τις πλέον απόμακρες παραλίες, καθώς και στο Γλαρονήσι και το Κάτω Κουφονήσι. Αλλά και η Άμμος η παραλία δίπλα στο λιμάνι και τη χώρα είναι καταπράσινη, γοητευτική και με χρυσή άμμο όπως και οι υπόλοιπες.

 

Το Κάτω Κουφονήσι

Το Κάτω Κουφονήσι κατοικούνταν από περιορισμένο αριθμό κτηνοτρόφων. Υπάρχουν πολλές δεκάδες αιγοπρόβατα στο νησί και συνδέεται όπως αναφέραμε με καΐκια. Το καλοκαίρι λειτουργεί και μια ταβέρνα στο νησί (τηλ. 22850/74074)που διαθέτει φούρνο με ξύλα και χειροποίητο ψωμί. Φυσικά, ούτε εδώ υπάρχουν αυτοκίνητα το καϊκάκι θα σας αφήσει στο γραφικό λιμανάκι με τα καταπράσινα για άλλη μια φορά νερά του. Ο γύρος του νησιού πεζή δε συνιστάται γιατί το έδαφος είναι δύσβατο και απαιτεί πολλές ώρες (αν δεν είσαι καλά προετοιμασμένος και συνηθισμένος), σε ένα ωραίο, αλλά ερημικό τοπίο.

 

Η Κέρος

Ορεινοί όγκοι καλύπτουν τον κορμό του νησιού. Το όνομα της αναγράφεται το 425 π.Χ. στους φορολογικούς καταλόγους των συμμάχων των Αθηναίων. Η Κέρος ή Κάρος αποτελεί σημαντική αρχαιολογική περιοχή, με σπουδαιότερα ευρήματα τα περίφημα ειδώλια του Αρπιστή και του Αυλητή. Ο αρχαιολογικός πλούτος είναι μεγάλος. Εκτεταμένες λαθραίες ανασκαφές έγιναν κυρίως την δεκαετία του 1950. Οι συστηματικές νόμιμες ανασκαφές άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 1963 και συνεχίζονται. Στο άγονο αυτό νησί υπάρχει εκκλησία της Παναγίας, της οποίας το καντήλι ανάβουν οι κτηνοτρόφοι. Σήμερα στο νησί βόσκουν εκατοντάδες αιγοπρόβατα. Εξ’ ου και το περίφημο κατσικάκι Κέρου.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media