Κουμκουάτ: Κερκυραϊκό λικέρ από… τα βάθη της Ασίας

2014-06-28 12:16:48
Κουμκουάτ: Κερκυραϊκό λικέρ από… τα βάθη της Ασίας
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το κουμκουάτ είναι ένα εσπεριδοειδές που στη χώρα μας καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην Κέρκυρα και, σε μικρότερο βαθμό, και σε άλλα νησιά του Ιονίου. Στη συνείδηση του κοινού, το κουμκουάτ, και ειδικά το λικέρ που παράγεται από τον καρπό του, είναι απόλυτα συνυφασμένο με την Κέρκυρα, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι κατάγεται από… τα βάθη της Ασίας!

Δεν είναι γνωστό πότε και που άρχισε να καλλιεργείται το κουμκουάτ, οι πρώτες σχετικές αναφορές ωστόσο προέρχονται από την Κίνα του 12ου αιώνα. Καλλιεργούταν όμως σίγουρα και στην Ιαπωνία (μάλιστα το επιστημονικό του όνομα είναι citrus japonica, αλλά σχετικές αναφορές υπάρχουν από μεταγενέστερες εποχές) και σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Στην Ευρώπη έφτασε στα μέσα του 19ου αιώνα ως καλλωπιστικό φυτό.

Ο καρπός του κουμκουάτ είναι στρογγυλός ή ωοειδής ανάλογα με το είδος και έχει διάμετρο που φτάνει τα 4 ή 5 εκατοστά. Το χρώμα του είναι πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινο και η φλούδα του είναι αρωματική και έχει γλυκιά γεύση. Η σάρκα του καρπού δεν είναι ιδιαίτερα χυμώδης και η γεύση της είναι λίγο όξινη και γλυκιά.

Στην Κέρκυρα το κουμκουάτ το έφεραν οι Βρετανοί το 1860. Φαίνεται ότι «ταίριαξε» με το κλίμα του νησιού και μπόρεσε να ευδοκιμήσει, ενώ στους κατοίκους άρεσε ιδιαίτερα η γεύση και το άρωμά του. Σήμερα, κουμκουάτ καλλιεργούνται κυρίως στη Βόρεια Κέρκυρα και ειδικά γύρω από τις Νύμφες.

Στην Κέρκυρα, το κουμκουάτ χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη ζαχαροπλαστική, όπου γίνεται γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Πάνω από όλα όμως –και αυτή είναι μάλλον η πιο γνωστή του χρήση!– χρησιμοποιείται και στην παρασκευή λικέρ.

Το λικέρ από το κουμκουάτ έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας και υπάρχει τόσο στο χαρακτηριστικό πορτοκαλί όσο και στο (πιο φυσικό) κιτρινωπό χρώμα. Μπορεί να παρασκευαστεί με βάση διάφορα ποτά (όπως συμβαίνει άλλωστε με τα περισσότερα λικέρ) από κονιάκ και βότκα μέχρι… τσίπουρο και ρακόμελο.

Όπως είναι λογικό, υπάρχουν… αμέτρητες συνταγές για την παραγωγή του συγκεκριμένου λικέρ. Οι περισσότεροι στην Κέρκυρα έχουν και από ένα δικό τους «κρυφό» μυστικό για να προσθέτει στο λικέρ μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή γεύση. Για μεγαλύτερη ευκολία, το «UnknownGreece» σήμερα σας παρουσιάζει μια συνταγή που συνδέει την παρασκευή του λικέρ με αυτή του γλυκού του κουταλιού!ΣΧΟΛΙΑ

Social Media