Γλυκό από κουμκουάτ

2014-06-28 13:26:51
Γλυκό από κουμκουάτ
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το κουμκουάτ είναι ένα εσπεριδοειδές που στη χώρα μας καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην Κέρκυρα και, σε μικρότερο βαθμό, και σε άλλα νησιά του Ιονίου.
Στην Κέρκυρα, το κουμκουάτ χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη ζαχαροπλαστική, όπου γίνεται γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα, αλλά και λικέρ.

Μια εξαιρετική συνταγή για γλυκό κουμκουάτ είναι η εξής.

Υλικά:

-    1 κιλό κουμκουάτ

-    5 ποτήρια νερό

-    1,5 κιλό ζάχαρη

-    2 κουτάλια σούπας γλυκόζη

-    2 κουτάλια σούπας χυμός λεμόνι

-    1 τσοπ στικ (για να τα τρυπήσουμε)

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα κουμκουάτ και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει. Αφήνουμε τους καρπούς να βράσουνε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα κατεβάζουμε από την φωτιά τα σουρώνουμε  και με ένα το τσοπ στικ τα τρυπάμε από άκρη σε άκρη και τα ρίχνουμε πάλι σε στην κατσαρόλα μαζί με καθαρό νερό, για να βράσουν για ακόμα 10 λεπτά. Αλλάζουμε εκ νέου το νερό, τα βράζουμε για ακόμα 10 λεπτά και έπειτα τα βγάζουμε μια και καλή και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Στη συνεχεία, σε μια πιο μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό (5 ποτήρια) και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα προβρασμένα κουμκουάτ και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά. Σε αυτή την φάση κάλο θα ήταν μετά τα 30 λεπτά να αφήσουμε το γλυκό για να «ξεκουραστεί» για μια μέρα και να το συνεχίσουμε την επόμενη.

Την επόμενη μέρα ρίχνουμε μέσα στο γλυκό τις 2 κουταλιές γλυκόζη και το χυμό από τα λεμόνια και βράζουμε το γλυκό σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε τα κουμκουάτ με το σιρόπι τους σε βάζα αποστειρωμένα. Το γλυκό αυτό διατηρείται σε σκιερό μέρος εκτός ψυγείου για πάνω από ένα χρόνο.

Το σιρόπι που ενδεχομένως να περισσέψει δεν πετιέται, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε λικέρ!



ΣΧΟΛΙΑ

Social Media