Ελληνικό κουσκούς με λαχανικά

2014-10-21 09:21:23
Ελληνικό κουσκούς με λαχανικά
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το ελληνικό κουσκούς, σε αντίθεση με το αραβικό, που είναι απλό χονδροκομμένο σιμιγδάλι, είναι ζυμαρικό, σε σχήμα μικρής μπαλίτσας. Η συνταγή για την παρασκευή του συνήθως μοιάζει με αυτή του τραχανά, περιέχει δηλαδή και αυγά και γάλα. Συνηθίζεται ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα και πιο πολύ στη Θράκη και αυτό μάλιστα που βρίσκουμε σε τοπικούς συνεταιρισμούς είναι εξαιρετικά νόστιμο.

 

Η παρακάτω συνταγή είναι απλή και εύκολη και συνιστά ένα πιο πλούσιο και θρεπτικό πιάτο από μία απλή μακαρονάδα!

 

Υλικά

 

- 1 πακέτο κουσκούς 500 γραμμαρίων

 

- 1 μέτρια μελιτζάνα φλάσκα

 

- 2 μικρά κολοκύθια ή 1 μεγάλο

 

- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης

 

- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο

 

- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

 

- 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση

 

- 3 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη

 

- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο (100 ml περίπου)

 

- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

 

- 1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι ή καυτερή πάπρικα

 

- 2/3 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά

 

- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, για να ξεπικρίσουμε τη μελιτζάνα

 

- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι στο νερό που θα βράσουμε το κουσκούς

 

- 150 ml ζωμό λαχανικών ή κότας ή 1 κύβο ζωμού διαλυμένο σε 150 ml ζεστό νερό

 

Εκτέλεση

 

Κόβουμε το κοτσάνι από τη μελιτζάνα, το πετάμε και στη συνέχεια κόβουμε τη μελιτζάνα αρχικά στα τέσσερα κατά μήκος και έπειτα το κάθε κομμάτι σε κομματάκια πλάτους 1 – 1,5 εκατοστού περίπου. Βάζουμε τα κομματάκια σε ένα μπολ, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, τα βρέχουμε με λίγο νερό και τα αφήνουμε για 15 – 20 λεπτά για να φύγει η πικράδα.

 

Έπειτα τα ξεπλένουμε καλά και αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Στο μεταξύ κόβουμε σε αναλόγου μεγέθους κομμάτια το κολοκύθι και στη συνέχεια τις πιπεριές σε ροδέλες πάχους ενός εκατοστού περίπου.

 

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τα 2/3 από το λάδι και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά, σοτάρουμε σε δόσεις τα κομματάκια κολοκύθι, τη μελιτζάνα και τις πιπεριές και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Έπειτα ρίχνουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και το κρεμμύδι και, μόλις αυτό μαλακώσει, το σκόρδο. Ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα και ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Βράζουμε για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα και έπειτα ρίχνουμε τα σοταρισμένα λαχανικά και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά περίπου.

 

Στο μεταξύ, βράζουμε το κουσκούς σε αλατισμένο νερό, για όσο χρόνο χρειάζεται, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και το σουρώνουμε. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε πάλι το κουσκούς μαζί με το ζωμό και ανακατεύουμε. Βάζουμε το κουσκούς σε μία μεγάλη πιατέλα και ρίχνουμε προσεχτικά τη σάλτσα από πάνω.



ΣΧΟΛΙΑ

Social Media