Κύθηρα: Το μάτι του Αιγαίου

2014-09-03 06:42:40
Κύθηρα: Το μάτι του Αιγαίου
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Ενετικά κάστρα, χρυσές αμμουδιές μαγευτικά ηλιοβασιλέματα: τα Κύθηρα είναι ένας… ξεχωριστός τόπος ονείρων. Το νησί είναι ένα σταυροδρόμι των πολιτισμών της Μεσογείου και πάντοτε το φιλόξενο «καταφύγιο των πειρατών».

Τα Κύθηρα ανήκουν στα Επτάνησα, βρίσκονται μεταξύ της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης, στο σημείο όπου σμίγουν τρία πελάγη, το Ιόνιο, το Κρητικό και το Αιγαίο και όσον αφορά την ονομασία τους, στην αρχαιότητα αναφέρονται και με το όνομα Πορφυρούσα εξαιτίας της παραγόμενης πορφύρας στις ακτές του νησιού. Κατά τα μεσαιωνικά χρόνια το νησί γίνεται γνωστό με την ονομασία Cerigo που πολλές φορές χρησιμοποιείται από τους ντόπιους μέχρι και σήμερα με μια μικρή παραλλαγή, Τσιρίγο.

Οι Μινωίτες είχαν καταστήσει από πολύ νωρίς τα Κύθηρα ενδιάμεσο σταθμό των ταξιδιών τους προς τη Δύση και δημιούργησαν τον οικισμό Σκάνδεια, στη σημερινή Παλαιόπολη, καθώς και σημαντικό ιερό στη θέση Άγιος Γεώργιος στο Βουνό. Aπό τον 6ο αιώνα το νησί φαίνεται ότι αρχίζει να κατοικείται πιο συστηματικά. Τον 10ο και 11ο αιώνα κτίζεται η οχυρή πρωτεύουσα των Βυζαντινών, ο Άγιος Δημήτριος, η σημερινή Παλαιοχώρα, που είχε πλήθος εκκλησιών και σημαντικό αριθμό κατοίκων.

Ο Άγιος Δημήτριος καταστρέφεται το 1537 από Αλγερινούς πειρατές. Την εποχή αυτή κυριαρχούν οι Ενετοί, που αντιλαμβάνονται την καίρια θέση του νησιού στην είσοδο της ανατολικής Μεσογείου και καταβάλλουν προσπάθειες για την οχύρωση και κατοίκησή του. Οι Ενετοί κυριαρχούν έως το 1797 με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα που το νησί κατακτήθηκε από τους Τούρκους (1715). Το 1797 τα Κύθηρα, όπως όλα τα Επτάνησα, περιέρχονται στην κατοχή των Γάλλων και το 1809 των Άγγλων, οι οποίοι κρατούν το νησί μέχρι το 1864, οπότε ενώθηκε με την Ελλάδα μαζί με τα άλλα Επτάνησα.

 

Αξιοθέατα

Επισκεφθείτε την πρώτη πρωτεύουσα του νησιού τον Άγιο Δημήτριο, που κτίστηκε στα όρια ενός άγριου φαραγγιού, αυτού της Κακιάς Λαγκάδας. Η περιοχή βρίσκεται στα βόρεια του νησιού και το φαράγγι καταλήγει στη βόρεια ακτή. Εκεί προστατευόντουσαν οι κάτοικοι από τις επιδρομές των πειρατών. Τα δε σπίτια είχαν το χρώμα του ντόπιου πηλού, ώστε να μη διακρίνονται εύκολα. Η θέα από την Παλαιόχωρα στο φαράγγι κόβει πραγματικά την αναπνοή.

Ο Μυλοπόταμος είναι ένα χωριό με έντονα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καταπράσινο, με τρεχούμενα νερά, καταρράκτες και νερόμυλους. Πινακίδες από την πλατεία του χωριού θα σας οδηγήσουν στον καταρράκτη της Νεράιδας με τα πυκνά φυλλώματα των δέντρων και τα καταπράσινα νερά. Κάντε και μια στάση στο καφενείο στην πλατεία, κάτω από τον πλάτανο, και στη συνέχεια επισκεφθείτε την Κάτω Χώρα, το Ενετικό Φρούριο και το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας.

Ο Aβλέμωνας είναι ένα όμορφο γραφικό ψαροχώρι, με κυκλαδίτικο χρώμα. Υπήρξε το λιμάνι του νησιού επί Ενετοκρατίας και Αγγλοκρατίας. Στο δεύτερο λιμανάκι θα δείτε το αρχοντικό Καβαλίνι με το ηλιακό ρολόι που είχε χρησιμοποιηθεί ως προξενείο της Αυστροουγγαρίας τον 19ο αιώνα. Λίγο πριν φθάσετε στο χωριό, θα συναντήσετε την παραλία της Παλαιόπολης. Στην τοποθεσία αυτή υπήρχε χτισμένη η αρχαία πόλη Σκάνδεια. Από μόνη της η περιοχή αποτελεί ένα αρχαιολογικό μουσείο, γιατί όλα τα ευρήματα που υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού προέρχονται από την αρχαία Σκάνδεια.

Το Λιβάδι είναι χωριό στην ενδοχώρα με εμπορικά καταστήματα, καφέ και άλλες υπηρεσίες. Στο Κάτω Λιβάδι θα σας εντυπωσιάσει το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που έκτισαν στον Ελλαδικό χώρο οι Άγγλοι. Έχει 13 τόξα, 110 μέτρα μήκος και ανώτατο ύψος 15 μέτρα. Στο Κάτω Λιβάδι αξίζει να επισκεφθείτε και το Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων, συλλογή έργων βυζαντινής τέχνης με τοιχογραφίες και το ψηφιδωτό δάπεδο από το ναό του Αγ. Ιωάννη στον Ποταμό. Ο Ποταμός είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού με εμπορικά καταστήματα και θαυμάσια νεοκλασικά. Την Κυριακή μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το παζάρι που γίνεται στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακά προϊόντα.

Ο Καραβάς είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού με πετρόκτιστα σπίτια και άφθονο πράσινο. Εδώ θα βρείτε και τις πηγές του Αμιργιαλή. Από τον Καραβά αξίζει να επισκεφτείτε το Φάρο Μουδαρίου, που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, στο ακρωτήρι Σπαθί. Κατασκευάστηκε το 1857 και έχει ύψος 25 μέτρων. Το Διακόφτι είναι το νέο λιμάνι του νησιού στο μικρό νησί των Μακρυκυθήρων, που ενώθηκε με γέφυρα με το μητρικό νησί. Πρόκειται για έναν πανέμορφο ψαρότοπο με μια καταπράσινη θάλασσα και απέναντι το ναυάγιο «Nordlland» που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι.

 

Χώρα και Καψάλι

Η Χώρα αποτελεί το ωραιότερο κομμάτι του νησιού και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του. Το ποιο χαρακτηριστικό μνημείο του νησιού είναι το κάστρο της. Στη μέση του κάστρου διακρίνονται μισογκρεμισμένες κατοικίες, καθώς μέχρι πριν από δυο αιώνες κατοικούσαν εκεί περίπου 200 άτομα. Στο Κάστρο υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία, το επιβλητικό παλάτι των Προβλεπτών, όπου στεγάζεται σήμερα το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων, το παλιό Διοικητήριο, το αρχοντικό της οικογένειας Στάη, δεξαμενές νερού, η φυλακή και μερικές εκκλησίες με σημαντικότερη την Παναγία Μυρτιδιώτισσα.  Έξω από το Κάστρο θα  θαυμάσετε τις μικρές βυζαντινές εκκλησίες και τα παλιά αρχοντικά. Επισκεφτείτε το Λαογραφικό και Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το Καψάλι, είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός πολύ κοντά στη Χώρα με ωραία οργανωμένη παραλία και ταβερνούλες. Από εδώ το βράδυ  μπορείτε να θαυμάσετε το φωτισμένο Κάστρο της Χώρας, ενώ ψηλά στο βράχο πάνω από το Καψάλι δεσπόζει ο ναός του Ιωάννου του Βαπτιστή Εν Κρημνώ.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media