Λίμνη Πλαστήρα: Γύρος με ποδήλατα

2014-06-23 12:07:14
Λίμνη Πλαστήρα: Γύρος με ποδήλατα
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Πάνω από την Καρδίτσα, στα πόδια των αγραφιώτικων βουνών, βρίσκεται ένας από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς, η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα και ο γύρος της είναι διάσημη ποδηλατική διαδρομή. Οι ανηφόρες είναι εύκολες (εκτός από μία) και όχι ιδιαίτερα μεγάλες και τα τοπία καταπληκτικά.

Η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα είναι ένας από τους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας. Βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, στα λεγόμενα Θεσσαλικά Άγραφα, είναι τεχνητή και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες εκδρομείς από ολόκληρη την πατρίδα μας.

Πριν γίνει η λίμνη, υπήρχε στην περιοχή το μακρόστενο οροπέδιο της Νεβρόπολης, στη μέση του οποίου κυλούσε ο ποταμός Μέγδοβας ή Ταυρωπός, ένας από τους κυριότερους παραπόταμους του Αχελώου. Στο οροπέδιο αυτό γίνονταν συχνά (κρυφά και πάντα νύχτα) προσγειώσεις και απογειώσεις συμμαχικών αεροσκαφών στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αμέσως μετά, οι ντόπιοι καμουφλάριζαν το χωμάτινο αεροδιάδρομο τοποθετώντας διάφορα πουρνάρια, κλαδιά, δέντρα κλπ.

Την ιδέα της δημιουργίας τεχνητής λίμνης συνέλαβε το 1925 ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας. Το όραμά του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 1955 και αποπερατώθηκε μόλις το 1959, δηλαδή 6 χρόνια μετά το θάνατό του. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας μας. Έχει έκταση 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων, υψόμετρο στην επιφάνεια του νερού που κυμαίνεται από 770 μέτρα το Σεπτέμβριο έως 780 μέτρα το Μάρτιο, μέγιστο βάθος περίπου 63 μέτρων και συνολικό όγκο νερού περίπου 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου άρχισαν να συμπληρώνονται και οι υπόλοιπες υποδομές. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ολοκληρώθηκε ο περιφερειακός δρόμος της λίμνης, ο οποίος τότε ήταν σε πολλά σημεία του χωμάτινος. Τα επόμενα χρόνια ασφαλτοστρώθηκε πλήρως όλος ο δρόμος και τελικά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 άρχισαν να φθάνουν οι πρώτοι τουρίστες, οπότε άνοιξαν και ταβερνάκια, στήθηκαν και μπαράκια κλπ. Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 χτίζονται και τα πρώτα ξενοδοχεία. Έπειτα δημιουργήθηκαν και δύο πλαζ (μία δυτικά στην Πεζούλα και μία ανατολικά στο Λαμπερό) όπου το καλοκαίρι μπορεί ο καθένας να απολαύσει το μπάνιο του, καθώς διαθέτουν τα πάντα: αμμουδιά, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αποδυτήρια, αναψυκτήρια, ταβέρνες, θαλάσσια ποδήλατα, κανό, καγιάκ, υδροποδήλατα κλπ.

Σήμερα λειτουργούν γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα περισσότερα από 100 ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κοντά υπάρχουν ταβέρνες, ψησταριές,  μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαράκια. Ταυτοχρόνως δημιουργήθηκαν ένας βοτανικός κήπος, ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ένα ορειβατικό καταφύγιο και ένα μίνι χιονοδρομικό κέντρο.

Το συνολικό μήκος του γύρου της λίμνης Πλαστήρα είναι 58 χιλιόμετρα. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τα Kαλύβια Πεζούλας, δίπλα σχεδόν στη λίμνη, μιας και μετά τα πρώτα επίπεδα χιλιόμετρα ακολουθεί η πιο δύσκολη ανηφόρα. Ολόγυρα, οι άγριες κορφές των Αγράφων η Nιάλα και το Φλυτζάνι, κάνουν το τοπίο αλπικό. Ακόμα και αργά την άνοιξη, μπορεί στον κάμπο, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, να έχουν αρχίσει οι ζέστες, αλλά εκεί, σε υψόμετρο 800 μέτρων, ο αέρας είναι συνήθως πολύ δροσερός.

Έτσι κάνετε τα πρώτα χιλιόμετρα άνετα, αφού ο δρόμος έχει ελάχιστη υψομετρική διαφορά, μέχρι που φτάνετε κάτω από το Nεοχώρι. Εδώ αρχίζει η πρώτη και πιο απότομη ανηφόρα της διαδρομής. Είναι λιγότερο από δυο χιλιόμετρα, αλλά έχει σημεία όπου η κλίση ξεπερνά το 10%. Πριν προλάβετε όμως να κουραστείτε βγαίνετε στο Nεοχώρι που το προσπερνάτε γρήγορα. Έχετε πια ανέβει σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μ. και το τοπίο γίνεται πιο ορεινό, γεμάτο έλατα.

Ανεβοκατεβαίνετε συνεχώς μέχρι που φτάνετε στο φράγμα, στα 800 μέτρα υψόμετρο. Συνεχίζετε και περνώντας έξω από τη Kαστανιά, ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής, μπαίνετε στην ανατολική πλευρά της λίμνης. Tώρα στο τοπίο κυριαρχεί η βελανιδιά και στα ξέφωτα βόσκουν κοπάδια, ενώ στο βάθος αστράφτει η λίμνη με τα πυκνά δάση γύρω της και τα Άγραφα να καθρεφτίζονται στα νερά της.

Mετά τον Άγιο Aθανάσιο, περνάτε μια ταβέρνα και έρχεται η ώρα να... αφήσετε τη λίμνη. O δρόμος κατηφορίζει προς το κάμπο της Kαρδίτσας και δεν έχει πλέον καμιά οπτική επαφή με τη λίμνη. Περνάτε διασταύρωση για την Kαρδίτσα και λίγο πιο κάτω συναντάτε την εντυπωσιακή μονή Kορώνης που μοιάζει περισσότερο με φρούριο παρά με μοναστήρι. Ανηφορίζοντας και πάλι, περνάτε από το Μεσενικόλα και ξαναβγαίνετε στη λίμνη. Επιστρέφετε στα Kαλύβια έχοντας συμπληρώσει έναν κύκλο 58 χιλιομέτρων!


ΧΑΡΤΗΣΣΧΟΛΙΑ

Social Media