Λιτόχωρο: Όταν το βουνό «παντρεύεται» τη θάλασσα…

2014-12-11 11:09:37
Λιτόχωρο: Όταν το βουνό «παντρεύεται» τη θάλασσα…
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Λιτόχωρο είναι μία σύγχρονη κωμόπολη με πληθυσμό 7.000 κατοίκους. Χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 300 μέτρων και σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από τη θάλασσα, συνδυάζει για τον επισκέπτη τα κάλλη του βουνού και τις χαρές της θάλασσας.

Λόγω της γεωγραφικής του θέσης αποτελεί ιδανική αφετηρία για διάφορες εξορμήσεις, τόσο στις καταπράσινες πλαγιές του όρους των θεών, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρώτη έγγραφη αναφορά για το Λιτόχωρο γίνεται στις αρχές του 16ου αιώνα. Ωστόσο, η περιοχή κατοικούταν ήδη από την Αρχαιότητα: κοντά στη σημερινή κωμόπολη βρισκόταν η αρχαία Πίμπλεια, που αναφέρεται από αρχαίους συγγραφείς. Το Λιτόχωρο είναι επίσης γνωστό από το γεγονός ότι εκεί κατέφυγε ο Ρήγας Φεραίος μετά το φόνο του Τούρκου προκρίτου στο Βελεστίνο.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η κωμόπολη έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Πλήθος ξενοδοχείων, ξενώνες, ενοικιαζόμενα, ταβέρνες, εστιατόρια και cafe-bars υπάρχουν τόσο μέσα στο Λιτόχωρο όσο και στην παραλία.

Η κωμόπολη χωρίζεται σε δύο οικισμούς, με το νέο να απλώνεται γύρω από τον παλιό. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει τα σοκάκια ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια με την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, τις παλιές ξύλινες αυλόθυρες και τις δίρριχτες στέγες φτιαγμένες από Λιτοχωρινούς μαστόρους του ξύλου και της πέτρας. Εκκλησίες, μικρές πλατείες και πέτρινες βρύσες συνθέτουν την εικόνα της κωμόπολης. Ιδιαίτερα όμορφη είναι η γειτονιά των ναυτικών (το Λιτόχωρο, αν και στις πλαγιές του Ολύμπου, έχει λόγω της γειτνίασής του με τη θάλασσα μεγάλη ναυτική παράδοση), όπου βρίσκονται τα περισσότερα νεοκλασικά καπετανόσπιτα.

Στα βορειοδυτικά του Λιτόχωρου, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων, βρίσκεται το φημισμένο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.

Ανατολικά της κωμόπολης βρίσκεται η Πλάκα Λιτοχώρου. Η παραλία της Πλάκας αριθμεί πληθώρα ξενοδοχείων, εστιατορίων, τουριστικών κάμπινγκ και νυχτερινών κέντρων καθώς αποτελεί τουριστικό προορισμό για πολλούς κατοίκους των νομών Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Υπάρχουν επίσης πολυτελείς οικίες, κτήματα με ελαιόδεντρα και καπνά.

Το Λιτόχωρο είναι δημοφιλής πόλη για εκείνους που επιθυμούν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο, καθώς από εκεί ξεκινούν οι προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής του βουνού. Επιπλέον, αποτελεί την ιδανική αφετηρία για όσους θέλουν να ακολουθήσουν ένα από τα αναρίθμητα μονοπάτια για παραμυθένιες πεζοπορικές διαδρομές στις πλαγιές και τα δάση του υψηλότερου βουνού της Ελλάδας.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media