Μαντολάτο: Νόστιμο, θρεπτικό και πηγή ενέργειας!

2014-06-18 12:20:22
Μαντολάτο: Νόστιμο, θρεπτικό και πηγή ενέργειας!
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το μαντολάτο είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου, το οποίο έφεραν στο νησί του Ιονίου οι Ενετοί. Το όνομά του το παίρνει από το αμύγδαλο, που στα ιταλικά ονομάζεται ``μάντολα``. Για το λόγο αυτό, στο παραδοσιακό μαντολάτο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κανένας άλλος ξηρός καρπός.

Το μαντολάτο παρασκευάζεται από ασπράδι αυγού, αμύγδαλο, ελάχιστη ζάχαρη και πολύ μέλι. Φτιάχνεται σε φυσικές συνθήκες (ζέστη και υγρασία) και προφυλάσσεται από αυτές. Δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά. Με τα αγνά συστατικά του, το παραδοσιακό ζακυνθινό μαντολάτο αποτελεί ιδιαίτερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι διατροφολόγοι τα εντάσσουν στις δίαιτες που συνιστούν.

Αρκετοί θεωρούν ότι το μαντολάτο είναι κάπως… δύσκολο γλυκό στην κατανάλωση του – άλλοτε είναι πολύ σκληρό για να δαγκωθεί, άλλοτε πάλι… πολύ μαλακό για να ξεκολλήσει από τα δόντια! Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Είναι ένα γλυκό που, όπως τονίζουν οι μάστορες που το παρασκευάζουν, επιβάλλεται να είναι σκληρό. Η σκληρότητα του μαντολάτου αποδεικνύει το πόσο φρέσκο είναι και το πόσο σωστά φτιαγμένο. Ειδικότερα, για να δείτε αν είναι φρέσκο ή όχι, χτυπήστε το σε μια σκληρή επιφάνεια και αυτό θα θρυμματιστεί. Εκτός της πιστοποίησης του πόσο φρέσκο είναι, η δοκιμή αυτή αποτελεί και τον εύκολο τρόπο για να το φάνε ακόμα κι όσοι έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα με τα δόντια τους. Οι παλιοί Ζακυνθινοί έλεγαν: Το μαντολάτο είναι γυαλί, κι αν δεν σπάσει μην το πάρεις.

Η δεύτερη κι αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι το μαντολάτο είναι σωστά κατασκευασμένο, είναι όταν το τρώτε να μην κολλάει στα δόντια!

Καταναλώνεται όλες τις εποχές του χρόνου. Διατηρείται σκληρό και φρέσκο εκτός ψυγείου, περίπου 15 ημέρες το χειμώνα και 10 ημέρες το καλοκαίρι. Πάντα, όμως, προστατευμένο με το νάιλον σακουλάκι, με το οποίο το συσκευάζουν. Πέραν του χρονικού διαστήματος των 10 – 15 ημερών, το Μαντολάτο θα αρχίσει σιγά σιγά να μαλακώνει, σημάδι ότι αλλοιώνεται, γι αυτό πρέπει να μπει στο ψυγείο, πάντα όμως, τυλιγμένο με νάιλον ή με οτιδήποτε άλλο υλικό μπορεί να το προστατέψει από την υγρασία του ψυγείου. Όσο θα παραμένει σκληρό, θα μπορείτε να το τρώτε άφοβα.
 



ΣΧΟΛΙΑ

Social Media