Μένδη: Μια «άγνωστη» αρχαία πόλη στη Χαλκιδική

2014-07-31 11:52:43
Μένδη: Μια «άγνωστη» αρχαία πόλη στη Χαλκιδική
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, κοντά στην σημερινή Καλάνδρα, βρίσκονται τα ερείπια της Μένδης, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο εξέχουσες πόλεις της Χαλκιδικής κατά την αρχαιότητα. Παρά το γεγονός ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Μένδης περνάει σήμερα σχεδόν απαρατήρητος από τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο την περιοχή, αξίζει αναμφίβολα να τον επισκεφτεί κανείς και να δει από κοντά ό,τι έχει απομείνει από την άλλοτε ακμάζουσα πόλη που ήταν φημισμένη για το κρασί της.

Η Μένδη ιδρύθηκε κατά πάσα πιθανότητα τον 8ο αιώνα π.Χ. από αποίκους από την Ερέτρια της Εύβοιας, στο πλαίσιο του δεύτερου ελληνικού αποικισμού. Να σημειωθεί πάντως ότι η περιοχή κατοικούταν και σε ακόμα πιο μακρινό παρελθόν, ενδεχομένως και από το 1.100 – 1.000 π. Χ.

Η πόλη πήρε το όνομα της από το φυτό μίνθη, είδος μέντας που αφθονούσε στην περιοχή. Το εμπόριο ξυλείας αλλά και ο χρυσός και το ασήμι που υπήρχαν στην περιοχή οδήγησαν την Μένδη σε μεγάλη ακμή. Η πόλη είχε επεκτείνει τις εμπορικές της δραστηριότητες με τις πόλεις της Θράκης, αλλά και με τις πόλεις της Κάτω Ιταλίας.

 

Φημισμένο κρασί

Φημισμένο σε όλο τον ελληνικό κόσμο ήταν ωστόσο το κρασί που παρήγαγε και το οποίο ήταν γνωστό ως Μενδαίος οίνος. Χαρακτηριστικό της εκτίμησης που έχαιρε είναι το γεγονός, ότι σε αρχαίο ναυάγιο του 5ου αιώνα π. Χ., που βρέθηκε το 1992 στις ακτές της Αλοννήσου σε βάθος 30 μέτρων, εντοπίστηκαν περίπου 3.000 αμφορείς με Μενδαίο οίνο από τη Μένδη.

Στην διάρκεια του 5ου αιώνα π. Χ. η Μένδη εντάχθηκε στην Συμμαχία της Δήλου και έγινε σύμμαχος των Αθηναίων, πληρώνοντας φόρο δεκαπέντε αττικά τάλαντα τον χρόνο. Το 423 π. Χ., στο πλαίσιο του Πελοποννησιακού Πολέμου, αποσκίρτησε από την συμμαχία, αλλά οι Αθηναίοι κατέστειλαν γρήγορα την επανάσταση. Κατά την διάρκεια του πολέμου αυτού, η Μένδη, όπως και οι γειτονικές Τορώνη και Σκιώνη ήταν από τους βασικούς στόχους των αντιμαχόμενων πλευρών. Μετά το τέλος του πολέμου η Μένδη ανέκτησε την ανεξαρτησία της.

Κατά την διάρκεια του 4ου αιώνα π. Χ., η Μένδη προσπάθησε να αποφύγει την κυριαρχία της Ολύνθου μετά την ίδρυση του κοινού των Χαλκιδέων και αργότερα την Μακεδονική ηγεμονία, χωρίς όμως να το κατορθώσει. Με την ίδρυση της Κασσάνδρειας το 315 π. Χ., η Μένδη καθώς και άλλες γειτονικές πόλεις απορροφήθηκαν από αυτή και σταδιακά εγκαταλείφτηκε.

Από την Μένδη καταγόταν ο φημισμένος γλύπτης Παιώνιος, γνωστός για το άγαλμα της Νίκης που είναι γνωστό ως Νίκη του Παιώνιου

 

Ο αρχαιολογικός χώρος

Η τοποθεσία του αρχαιολογικού χώρου της Μένδης είχε προσδιοριστεί ήδη από το 1834. Ωστόσο, η συστηματική ανασκαφή ξεκίνησε μόλις το… 1986 και διάρκεσε έως το 1994. Ο αρχαιολογικός χώρος καλύπτει μια έκταση περίπου 1.200 επί 600 μέτρων (720 στρεμμάτων), σε ένα λόφο πάνω από την θάλασσα. Τεκμηριώνεται συνεχής κατοίκηση από τον 9ο μέχρι τον 4ο αιώνα π. Χ. Από τις σκαπάνες των αρχαιολόγων ανακαλύφτηκε, μεταξύ άλλων, ένα ιερό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα και η αρχαία νεκρόπολη, όπου εντοπίστηκαν εκατοντάδες τάφοι.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media