Για χαλάρωση στο Μέτσοβο

2014-10-16 10:53:18
Για χαλάρωση στο Μέτσοβο
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Μέτσοβο είναι μια γραφική ορεινή κωμόπολη στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 1.150 μέτρων στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου. Το Μέτσοβο, σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από τα Γιάννενα, διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες και παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, καθώς αποτελεί πασίγνωστο προορισμό για χειμερινές διακοπές.

Η κωμόπολη έχει διατηρήσει το παραδοσιακό της χρώμα και φημίζεται για τα περίφημα τοπικά της προϊόντα, όπως είναι τα ξυλόγλυπτά, τα υφαντά, τα χρυσοκέντητα, τα ασημικά, αλλά και το νοστιμότατο τυρί Mετσοβόνε, όπως επίσης και πολλά άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αξιοσημείωτη είναι και τήρηση με ευλάβεια των ηθών και εθίμων, της πλούσιας μουσικής παράδοσης και της γλώσσας (βλάχικη διάλεκτος). Πολλοί από τους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να ντύνονται με τις παραδοσιακές στολές. Το Μέτσοβο φημίζεται επίσης και για τη τοπική του κουζίνα που περιλαμβάνει πιάτα όπως το κοντοσούβλι, πίτες, διάφορα τυροκομικά και άλλα.

Ιστορική αναδρομή

Στην περιοχή δεν έχουν εντοπιστεί έως τώρα προϊστορικά ευρήματα που να μαρτυρούν συστηματική κατοίκηση. Γύρω στα 2000 π. Χ. αναφέρεται σε ιστορικές πηγές η παρουσία ελληνικών ποιμενικών φύλων στην περιοχή, που ήδη από την Αρχαιότητα αποτελούσε ιδανικό βοσκοτόπι για τους κτηνοτρόφους – οι Μετσοβίτες κατέχουν έως τις μέρες μας τεράστιες περιουσίες από την εκτροφή αμνοεριφίων.

Οι πρώτες ιστορικές αναφορές στο Μέτσοβο γίνονται από το 14ο αιώνα και οι ιστορικοί συμφωνούν ότι η περιοχή αποτελούσε μέχρι πριν τέσσερις με πέντε αιώνες σημαντικό εμπορικό πέρασμα, αλλά και σημείο ανεφοδιασμού των καραβανιών. Όσον αφορά στην προέλευση του ονόματος «Μέτσοβο», που εμφανίζεται πρώτη φορά σε χρονικό του 1380, υπάρχουν δυο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, η ονομασία έχει σλαβική προέλευση και σημαίνει «το χωριό των αρκούδων». Αντιθέτως, κατά την άλλη άποψη θεωρείται ότι προέρχεται από την συνένωση των ελληνικών λέξεων «μέσο» και «βούνι», λόγω της γεωγραφικής του θέσης ανάμεσα σε δυο βουνά.

Τα προνόμια

Το Μέτσοβο ήταν αρχικά ένας ποιμενικός οικισμός. Όμως τα προνόμια που απολάμβανε την περίοδο της Τουρκοκρατίας στάθηκαν αφορμή στο να αναπτυχθούν οι τέχνες, τα γράμματα και το εμπόριο. Τα προνόμια αυτά χορηγήθηκαν από των Οθωμανό σουλτάνο Μουράτ Β΄, πατέρα του Μωάμεθ Πορθητή, όταν οι Μετσοβίτες φύλακες του περάσματος του Ζυγού διευκόλυναν τη διάβαση οθωμανικών στρατευμάτων που κατευθύνονταν προς στα Γιάννενα. Τα προνόμια αυτά περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ημιαυτόνομης ομοσπονδίας με τα χωριά Ανήλιο, Μαλακάσι, Μηλιά, Παλιά Κουτσούφλιανη (Πλατάνιστος), Βοτονόσι και Ανθοχώρι.

Το 1795 ο Αλή Πασάς κατήργησε σχεδόν όλα τα προνόμια, και στις 27 Μαρτίου 1854 το Μέτσοβο υπέστη μεγάλη καταστροφή από τα στρατεύματα του Αβδή Πασά. Μετά την καταστροφή, πολλοί κάτοικοι έγιναν μετανάστες, ωστόσο ποτέ δεν ξέχασαν τη γενέτειρά τους και με διάφορες δωρεές και κληροδοτήματα στόλισαν το Μέτσοβο με αρχοντικά, βρύσες, σχολεία, εκκλησίες, με ένα λαογραφικό μουσείο, μια πινακοθήκη κ.α. Το Μέτσοβο απελευθερώθηκε οριστικά από τον τουρκικό ζυγό στις 31 Οκτωβρίου 1912 από δυνάμεις του τακτικού Ελληνικού στρατού.

 

Αξιοθέατα

- Το μουσείο λαϊκής τέχνης που στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοσίτσα

- Η πινακοθήκη Ευαγγέλου Αβέρωφ, με έργα του 19ου και 20ου αιώνα

- Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του 1511 με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο και η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, όπου ο Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε στους Μετσοβίτες

- Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και η μονή Παναγίας Μετσόβου

- Οι παραδοσιακές βρύσες και ο Νερόμυλος Γκίνα, στις όχθες του Αράχθου ποταμού

- Ο Αβερώφειος Κήπος, ένα πάρκο 10 στρεμμάτων όπου βρίσκονται όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου

Πέραν τούτων, οι επισκέπτες του Μετσόβου έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και διάφορα άλλα αξιοθέατα στα γύρω χωριά. Σε αυτά συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων:

- Στο Ανήλιο: Ναός Αγίας Παρασκευής, νέο χιονοδρομικό κέντρο στη θέση Ζυγός

- Στο Ανθοχώρι: Μοναστήρι Κόκκινης Πέτρας του 17ου αιώνα, νερόμυλος, όρος Λάκμος με υψόμετρο 2.300 μέτρα

- Στη Χρυσοβίτσα: Βυζαντινός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου του 1486

- Στη Μικρή Γότιστα: Οικισμός Μολοσσών στο κάστρο του Γραδετσίου

- Στο Μεγάλο Περιστέρι: Μονή Μέγγουλης του 1588ΣΧΟΛΙΑ

Social Media