Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας: Ανακαλύψτε όσα δεν γνωρίζατε για το ψωμί!

2014-12-09 12:09:47
Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας: Ανακαλύψτε όσα δεν γνωρίζατε για το ψωμί!
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Μουσείο Άρτου στην Αμφίκλεια της Φθιώτιδας είναι το μόνο μονοθεματικό μουσείο του είδους του στην Ελλάδα. Στις αίθουσές του, οι επισκέπτες μπορούν να πληροφορηθούν τα πάντα για την παραγωγή του ψωμιού, από τη σπορά ως την… κατανάλωσή του, καθώς και για τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με αυτό.

Η ιδέα για τη δημιουργία του μουσείου «γεννήθηκε» από την τριήμερη γιορτή άρτου που γίνεται από το 1984 στην Αμφίκλεια. Η κωμόπολη αυτή είχε πάντα ανεπτυγμένη γεωργία και στον κάμπο που απλώνεται μπροστά της οι κάτοικοι καλλιεργούσαν σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι και έφτιαχναν κάθε είδους ψωμιά.

Το κεντρικό θέμα του μουσείου, το ψωμί, εξετάζεται σε σχέση με την τοπική ιστορία, την κοινωνία, την παράδοση, τα έθιμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή λόγω της γεωγραφικής θέσης της Αμφίκλειας, του κλίματος και της εξέλιξης της γεωργικής της τεχνολογίας. Οι επισκέπτες θα δουν διάφορα είδη πρεβέντας (όπως ονομάζεται το ψωμί στην Αμφίκλεια), όπως το ψωμί της παρηγοριάς (για συλλυπητήρια), το λαδόψωμο, του γάμου ή της φιλίας.

Η έκθεση ακολουθεί τα βήματα της σύγχρονης μουσειακής πολιτικής με σαφέστατο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Κάθε αντικείμενο αποκτά τη ταυτότητα του και γίνεται μάρτυρας των δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Άρτου παρουσιάζει τον κύκλο του ψωμιού (από τον σπόρο στο αλεύρι), την καλλιέργεια, συλλογή, παραγωγή, μέτρημα και αλεστική. Παρουσιάζει επίσης την προετοιμασία, την παρασκευή και το πλάσιμο, τον διάκοσμο και το ψήσιμο. Τέλος, γίνεται αναφορά στο ψωμί στην καθημερινή ζωή της Αμφίκλειας.

Η έκθεση συμπληρώνεται με δύο ενότητες:

- Το ψωμί στον κύκλο του ανθρώπου (γέννηση, γάμος, θάνατος)

- Το ψωμί στον κύκλο του χρόνου (Χριστούγεννα, Πάσχα, Θερισμός κλπ.)

Το Μουσείο Άρτου στεγάζεται στο Πολιτιστικό – Πνευματικό Κέντρο της Αμφίκλειας. Τον πυρήνα των εκθεμάτων του αποτέλεσε η πλούσια συλλογή του Λαογραφικού – Χορευτικού Συλλόγου «Η Δαδιώτικη Εστία» (Δαδί ήταν η παλαιά ονομασία της Αμφίκλειας) με οικιακά σκεύη, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, άρτους και διάφορα άλλα αντικείμενα.

 

Μουσείο Επαγγελμάτων

Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και το Μουσείο Επαγγελμάτων φιλοξενεί πολύτιμα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς που συνέλεξαν και διαφύλαξαν με τη βοήθεια των κατοίκων της Αμφίκλειας τα μέλη της «Δαδιώτικης Εστίας». Μεταξύ των εκθεμάτων του υπάρχουν τα σύνεργα για κάποιους από τους πιο χαρακτηριστικούς επαγγελματίες παλαιότερων εποχών όπως ο πεταλωτής (αλμπάνης), ο επισηγματοποιός (σαμαρτζής ή σαμαράς), η υφάντρα και ο υφαντουργός και ο κουρέας. Υπάρχουν ακόμα μεμονωμένα αντικείμενα καθημερινότητας που ενώ σήμερα δε λείπουν από κανένα σπίτι, παλαιότερα αποτελούσαν σκεύη ειδικής χρήσης από τους επαγγελματίες που τα κατείχαν.

Ο Σύλλογος

Ο Λαογραφικός – Χορευτικός Σύλλογος Αμφίκλειας ιδρύθηκε το 1982 από κατοίκους που αγωνιούσαν για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Αναβιώνει πολλά έθιμα της Αμφίκλειας, όπως π.χ. των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, της Καθαράς Δευτέρας, της Δευτέρας του Πάσχα, της Αγίας Ιερουσαλήμ, της Αναλήψεως, του γάμου, του Χόνδρου την παραμονή του Αγίου Νικολάου κ.α. Διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης, ομιλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, ρούχων (προικιών), πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ώρες Λειτουργίας Μουσείου Άρτου & Μουσείου Επαγγελμάτων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10.00 – 16.00.

Η Αμφίκλεια βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, και απέχει 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 45 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, Λαμία.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media