Απόδραση στο παραμυθένιο Νυμφαίο

2014-10-06 09:42:40
Απόδραση στο παραμυθένιο Νυμφαίο
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Νυμφαίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, καθώς και ιστορικός τόπος. Το φυσικό κάλος του, τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πέτρινα αρχοντικά, θα σας ταξιδέψουν σε ένα παραμυθένιο σκηνικό. Θα το διαβείτε με τα πόδια ή αν προτιμάτε πάνω σε άλογο και θα ζεσταθείτε δίπλα στο τζάκι συντροφιά με ένα ζεστό ρόφημα…

Το Νυμφαίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.346 μέτρων στις πλαγιές του ανατολικού Βιτσίου, καλά κρυμμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα.  Θα  ανηφορίσετε τα 9 χιλιόμετρα δρόμου (από τον Αετό) με πολλές  στροφές, αλλά και με συντροφιά την επιβλητική και απειλητική εικόνα των φουγάρων από τα εργοστάσια  της ΔΕΗ να καπνίζουν.

Στο βάθος, θα σας ακολουθεί η εικόνα της λίμνης Ζάζαρη με το Λιμνοχώρι να φαίνεται από ψηλά. Ξαφνικά, το σκηνικό θα μεταμορφωθεί καθώς θα προσεγγίσετε στο παραμυθένιο οικισμό…

 

Ιστορική ανασκόπηση

Οι πρώτοι κάτοικοι ονόμασαν το χωριό Νιβεάστα, όνομα βλάχικης προέλευσης, με τρεις ερμηνείες: Νύφη λόγω της ομορφιάς του, αθέατη (ni vista) διότι βρισκόταν σε σημείο όπου δεν γινόταν εύκολα ορατό και Χιονάτη ή Όπου μένει το χιόνι (nives sta) λόγω των χαρακτηριστικών χιονοπτώσεων του. Όταν στα τέλη του 18ου αιώνα οι Νιβεστιάνοι απώθησαν τους Γκέγκηδες επιδρομείς, το όνομα σταδιακά  παραφθάρθηκε σε Νέβεσκα, το οποίο στα αρβανίτικα σημαίνει «σαν εμάς δεν έχει», αλλά και «δεν υπάρχει νύφη». Το 1928 πλέον μετονομάστηκε σε Νυμφαίο.

Ο οικισμός ιδρύθηκε γύρω στα 1385 από Βλάχους Οδίτες, δηλαδή λατινοφωνήσαντες αυτόχθονες Μακεδόνες, που επί 1.400 χρόνια φυλούσαν τη γειτονική Εγνατία Οδό και οι οποίοι κατέφυγαν τότε στα απρόσιτα βουνά ύστερα από σκληρές μάχες με τους Οθωμανούς. Αυτοί ήταν, εκτός από κτηνοτρόφοι, και άξιοι πολεμιστές.  Για αυτό πέτυχαν να γίνει το χωριό τους βακούφι. Μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα, ζούσαν κυρίως με ληστρικές επιδρομές στα τσιφλίκια του κάμπου. Το 1650 – 1680, όταν οι Τούρκοι κατέστρεψαν τη Νικολίτσα, ένα βλαχοχώρι στον Γράμμο, πολλοί Νικολιτσιώτες -περίφημοι αργυροχρυσοχόοι- εγκαταστάθηκαν στο Νυμφαίο και μύησαν τους Νιβεστιανούς στην τέχνη τους.

Έτσι, στα τέλη του 17ου αιώνα,  το χωριό έγινε το  κέντρο αργυροχρυσοχοίας όλων των Βαλκανίων για τους υπόλοιπους τρείς αιώνες. Όλο το χειμώνα κατεργάζονταν τα πολύτιμα μέταλλα και την άνοιξη έφευγαν μπουλούκια για να πουλήσουν την πραμάτεια τους στην Κωνσταντινούπολη και τις πόλεις που βρίσκονταν στα παράλια του  Δούναβη, αλλά και  ως την Αίγυπτο, καβάλα σε καμήλες, όπως μαρτυρούν οι  φωτογραφίες από τη μόνιμη έκθεση στη Νίκειο Σχολή. Γυρνώντας πλούσιοι, στόλιζαν το χωριό τους με εκκλησίες κι αρχοντικά. Τα αρχοντικά τους έχουν την σφραγίδα μιας ιδιαίτερα αναπτυγμένης τάξης. Μιας τάξης ευγενών  οι οποίοι εκτός από περιουσία δημιούργησαν ένα υψηλό πρότυπο ζωής τόσο για τους ίδιους, όσο και για τον τόπο τους.

 

Η αναγέννηση του τόπου…

Η πτώση όμως ήρθε κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου, λόγω  της θέσης του χωριού μέσα στο Βίτσι. Με τα χρόνια οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν το Νυμφαίο σε εγκατάλειψη.

Από τους πρωτεργάτες αυτής της αναγέννησης ξεχωρίζουν ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος από τα μέσα του 1970 ξαναγύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ξανάφτιαξε το παλιό οικογενειακό σπίτι και έστησε δύο ξενώνες, και ο δημοσιογράφος Νίκος Μέρτζος, επί πολλά χρόνια πρόεδρος της κοινότητας Νυμφαίου. Ο οικισμός αρχίζει να αναδύεται πάλι χάρη στην αγάπη και τη συλλογική προσπάθεια των ανθρώπων του. Κατάφερε να αναδείξει την ιστορία του και την αισθητική του χωριού σε αρμονία  πάντα με το φυσικό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα; Θα το κρίνετε εσείς, αφού το Νυμφαίο κατάφερε τις τελευταίες δεκαετίες να γίνει  σημαντικός τουριστικός προορισμός…

 

Αξιοθέατα και δραστηριότητες

- Η Νίκειος Σχολή, με τα εκλεπτυσμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα νεοβυζαντινά διακοσμητικά και το εντυπωσιακό πέτρινο καμπαναριό. Υπήρξε το σχολείο του χωριού. Την δώρισε στο Νυμφαίο το 1928: ο καπνέμπορος Ζαν Νίκου.

- Το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά.

- Το «σπίτι των χρυσικών», όπως ονομάζεται το Μουσείο Αργυροχρυσοχοίας, Λαογραφίας και Ιστορίας, όπου σε ένα τριώροφο  αρχοντικό εκτίθενται μοναδικές συλλογές ασημικών και εργαλείων, έπιπλα και περισσότερα από 60 ζωγραφισμένα πορτραίτα.

- Ιππικές διαδρομές. Υπάρχει φάρμα αλόγων – σχολή ιππασίας, όπου κάποιος μπορεί να ενοικιάσει άλογα για ιππασία και να απολαύσει μια μαγευτική βόλτα στο χωριό και στο δάσος με τη συνοδεία έμπειρου εκπαιδευτή.  Πληροφορίες: Ιππικός όμιλος Νυμφαίου.

- Ρομαντική καβαλαρία μέσα στο δάσος της οξιάς και στα λιθόστρωτα δρομάκια του Νυμφαίου, ιππασία για παιδιά ή αρχαρίους στις όχθες της λίμνης Χειμαδίτιδας, σε καταπράσινο τοπίο στο Βίτσι, καβαλαρίες στη λίμνη Πετρών. Πληροφορίες: Κώστας Μπόντε Τηλ. 6972/315546.

- Βόλτες στα λιθόστρωτα καλντερίμια του οικισμού, την κεντρική πλατεία καθώς και στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με καμπάνες του 1856 και 1862 φτιαγμένες στην Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό.

 

Info: Το Νυμφαίο απέχει από τη Θεσσαλονίκη 160 χιλιόμετρα. Ο ταχύτερος δρόμος είναι μέσω της Εγνατίας Οδού για Κοζάνη: βγαίνετε στην έξοδο για Φλώρινα, συνεχίζετε και αφήνετε την κεντρική οδό όταν δείτε πινακίδα για Νυμφαίο.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media