Όλυμπος Καρπάθου: Χορεύοντας με τα σύννεφα

2014-09-01 12:38:37
Όλυμπος Καρπάθου: Χορεύοντας με τα σύννεφα
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου μετά τη Ρόδο. Βρίσκεται μεταξύ της Ρόδου και της Κρήτης και έχει έκταση 301 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το όνομα του νησιού παραμένει αναλλοίωτο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοι του ήταν τόσο περήφανοι για τον τόπο τους, που σύμφωνα με την μυθολογία άρπαξαν τους θεούς του Ολύμπου και τους έφεραν να κατοικήσουν στην Κάρπαθο.  Έτσι ονομάστηκαν Αρπάθεοι και μετά από φθογγικές μεταπτώσεις Καρπάθιοι.

Εμείς όμως θα περιηγηθούμε στο ομορφότερο κομμάτι του νησιού, τη βόρεια Κάρπαθο, ένα μέρος που αγαπάει κανείς με την πρώτη ματιά γιατί εκεί… ο χρόνος έχει σταματήσει.  Ο άνθρωπός νιώθει ελεύθερος να εξερευνήσει το ανεξερεύνητο, να κολυμπήσει στα κρυστάλλινα νερά, να συνομιλήσει με τους ντόπιους ξεχνώντας για λίγο το χρόνο που περνά.  Καλώς ήρθατε λοιπόν στην ανέγγιχτη ομορφιά  της βόρειας Καρπάθου.

Στη βόρεια Κάρπαθο ξεχωρίζει η Όλυμπος, το πιο πολυφωτογραφισμένο χωριό του νησιού, που κατάφερε να γοητεύσει τους  μεγαλύτερους  φωτογράφους του κόσμου. Τα σύννεφα χορεύουν στους ρυθμούς της λύρας, της τσαμπούνας και  του λαούτου  και το θέαμα θα το ζήλευε σίγουρα κάθε σκηνοθέτης. Το χωριό, οφείλει το όνομα του στο ψηλό βουνό, που το φιλοξενεί στην πλαγιά του. Σήμερα το συγκεκριμένο βουνό, ύψους 718 μέτρων, ονομάζεται Προφήτης Ηλίας, αλλά στα αρχαία χρόνια λεγόταν Όλυμπος.

Η Όλυμπος ή  Έλυμπος είναι μοναδική. Η απόλυτη τελειότητα βρίσκεται εδώ. Ο  δρόμος που ενώνει την Όλυμπο με τα Πηγάδια είναι πλέον αρκετά καλός ( για νησί). Μετά από 40 χρόνια το «γεφύρι» που ενώνει την Όλυμπο με τον «πολιτισμό» ασφαλτώνεται. Με ρυθμούς χελώνας βέβαια, όπως όλα τα έργα στην Ελλάδα. Αυτός ο «αποκλεισμός» της Ολύμπου ήταν και η… ασπίδα του χωριού από τον χρόνο και την «εξέλιξη».

Η Όλυμπος ήταν και είναι αυτόνομος οικισμός και όπως λένε με υπερηφάνεια  οι ντόπιοι,  το μόνο που χρειάζονταν να εισάγουν ήταν η ζάχαρη. Όλα τα υπόλοιπα τα έφτιαχναν μόνοι τους, από το ψωμί, τα ενδύματα και τα υποδήματα τους (τα γνωστά στιβάνια) μέχρι τα έθιμα και τις παραδόσεις αλλά και τη μουσική που τους κληροδοτήθηκε, σύμφωνα με τον μύθο, από τον Απόλλωνα.

Τι πρέπει να δείτε

Εντυπωσιακή είναι της η κεντρική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Πλατύ (πλατεία του οικισμού). Πρόκειται για ένα ναό του 17ου αιώνα, βυζαντινού ρυθμού, με τοιχογραφίες από την εποχή της Τουρκοκρατίας και με ξυλόγλυπτο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης.

Στην Όλυμπο θα επισκεφτείτε και το λαογραφικό μουσείο του Ολυμπίτη καλλιτέχνη Β. Χατζηβασίλη. Βρίσκεται κάτω από το Πλατύ και φιλοξενεί τα έργα του, αλλά μας δίνει και μια εικόνα του παραδοσιακού τρόπου ζωής των κατοίκων. Λειτουργεί επίσης αργαλειός με υφάντρα που δουλεύει. Στο μουσείο λειτουργεί πωλητήριο με αυθεντικά χειρόγραφα και δημιουργίες εμπνευσμένες από τα έργα του λαϊκού ζωγράφου και από την παράδοση της Ολύμπου. Τα έχουν δημιουργήσει οι γιοι του, Γιάννης και Μανώλης Χατζηβασίλης, που ασχολούνται με τη ζωγραφική. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο από τις 10.30 – 16.00 και 18.00 – 21.00. Πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hatzivasili.gr , email info@hatzivasili.gr.

Τα μαγευτικά στενάκια, τα γραφικά καφενεία, οι ξυλόφουρνοι σε κάθε γειτονιά που  μοσχομυρίζουν ζεστό ψωμί, οι αμέτρητοι ανεμόμυλοι, τα πολυάριθμα εκκλησάκια, τα τουριστικά μαγαζιά με τα πολύχρωμα παραδοσιακά υφαντά και οι γυναίκες ντυμένες με τις μοναδικές παραδοσιακές φορεσιές τους έτοιμες για ένα σας κλικ,  είναι μερικές μόνο από τις «μυρωδιές» της Όλυμπου που περιμένουν να τις ζήσετε με όλες σας τις αισθήσεις. Απαραίτητη είναι και η στάση στο φούρνο της κ. Καλλιόπης (πάνω από τους Μύλους) και αν είστε τυχεροί θα γευτείτε ζεστό ψωμί από τον ξυλόφουρνο…

Το ολυμπίτικο σπίτι

Πυρήνας  του ολυμπίτικου σπιτιού είναι το ισόγειο μόνοσπιτο, που χωρίζεται σε δύο μέρη  τον πάτο και τον σουφά. Ο σουφάς είναι ξύλινη υπερυψωμένη κατασκευή που χρησιμεύει για να κοιμάται η οικογένεια, ενώ οι κάτω χώροι χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Ο σουφάς βρίσκεται συνήθως απέναντι από την είσοδο και είναι ένα εξαίρετα διακοσμημένο πλαίσιο που ενίοτε ακουμπά στο στύλο, ο οποίος στηρίζει την μεσαία, δηλαδή τη δοκό της σκέπης. Ο στύλος και τα ξυλόγλυπτα κάγκελα του σουφά καλύπτονται με πολύχρωμα κεντητά.

Βασικό συμπλήρωμα του σπιτιού είναι η πάγκα, ένας ξύλινος καναπές που χρησιμεύει για τη φύλαξη καρπών, φαγητών κ.α. Γύρω γύρω στους τοίχους υπάρχουν τα ράφια, τα οποία στολίζονται με διακοσμητικά πιάτα. Ο εξοπλισμός του σπιτιού συμπληρώνεται με το ξυλόγλυπτο και περίτεχνο εικονοστάσι στην ανατολική πλευρά του σπιτιού.

Στο παλιό μονόσπιτο, που είχε τζάκι, προστέθηκε αργότερα ένας βοηθητικός χώρος, ο κέλλος που χρησίμευέ για μαγειρείο. Πολλά σπίτια διέθεταν και φούρνο, που εξυπηρετούσε και τα γειτονικά νοικοκυριά.

Πώς θα πάτε: Με πλοίο  μέσω  Πειραιά και να μη ξεχνάμε ότι η Κάρπαθος έχει δύο λιμάνια, την Κάρπαθο ή Πηγάδια και το Διαφάνι. Το λιμάνι που πρέπει να προσεγγίσουν οι επισκέπτες της Ολύμπου είναι το δεύτερο. Σε αυτό θα φτάσετε είτε κατευθείαν με το πλοίο, και σε περίπτωση που δε περιλαμβάνεται στο δρομολόγιο,  με τοπικό πλοιάριο ή οδικώς από τα Πηγάδια.

Εναλλακτικά, στην Κάρπαθο θα φτάσετε αεροπορικώς με καθημερινή απευθείας πτήση από Αθήνα ή μέσω Ρόδου. Η απόσταση από το αεροδρόμιο του νησιού ως την Όλυμπο είναι περίπου μία ώρα.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media