Παναγία Δουραχάνη: Ο πασάς, το θαύμα και η παγωμένη λίμνη

2014-09-10 11:34:13
Παναγία Δουραχάνη: Ο πασάς, το θαύμα και η παγωμένη λίμνη
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Η μονή της Παναγίας Δουραχάνης ή Ντουραχάνης βρίσκεται απέναντι από τα Ιωάννινα, στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι. Είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Το μοναστήρι λειτουργεί ξανά από το 1974 και φημίζεται για τη φιλανθρωπική και κοινωνική του δράση (λειτουργεί σε αυτό οικοτροφείο-σχολείο), τόσα στα Γιάννενα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Γύρω από την ανέγερση της μονής υπάρχει ένας θρύλος, ο οποίος ανάγεται στην εποχή της πρώιμης τουρκοκρατίας. Λέγεται, ότι χτίσθηκε από τον Ντουραχάν Πασά, τον Τούρκο μπέη της Ρούμελης, ο οποίος απέδωσε στην Παναγία το γεγονός ότι ο ίδιος και ο στρατός του σώθηκαν όταν πέρασαν, χωρίς να το γνωρίζουν, μέσα στο καταχείμωνο πάνω από την παγωμένη λίμνη των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 1434, τέσσερα χρόνια μετά την οριστική υποταγή των Ιωαννίνων στους Οθωμανούς, ο Ντουραχάν Πασάς, μπέης της Ρούμελης κατά τη βασιλεία του σουλτάνου Μουράτ Β’ και εν συνεχεία του Μωάμεθ Πορθητή, κίνησε με το στρατό του από τη Θεσσαλία για να καταπνίξει μια εξέγερση στο Αργυρόκαστρο. Ήταν χειμώνας, χιόνιζε και έκανε φοβερό κρύο. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες όμως, ο Τούρκος αξιωματούχος πέρασε τα περάσματα της Πίνδου και την Κατάρα, και εντέλει έφτασε με το στράτευμά του στις όχθες της λίμνης.

 

Η επικίνδυνη διάβαση

Όταν έφτασε εκεί, είχε ήδη αρχίσει να νυχτώνει. Λόγω του ψύχους, το νερό είχε παγώσει, και επειδή χιόνιζε πολύ και ο πάγος είχε καλυφτεί με χιόνι, ο Ντουραχάν δεν αντιλήφτηκε ότι βρισκόταν μπροστά στη λίμνη και διέταξε το στράτευμά του να συνεχίσει την πορεία. Τελικά, οι Τούρκοι πέρασαν πάνω από την παγωμένη λίμνη, χωρίς να συμβεί το παραμικρό απρόοπτο, και συνέχισαν την πορεία τους προς το Αργυρόκαστρο.

Μετά τη νίκη του και επιστρέφοντας στη Θεσσαλία, ο Ντουραχάν, που στο μεταξύ είχε πληροφορηθεί τον κίνδυνο που διέτρεξε περνώντας χωρίς να το ξέρει με το στρατό του πάνω από την παγωμένη λίμνη, διέταξε να χτιστεί ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία στη θέση όπου, κατεβαίνοντας από το Δρίσκο, είχε συναντήσει εικονοστάσι. Αυτό έγινε γιατί ο πασάς απέδωσε τη σωτηρία του στην θαυματουργό επέμβαση της… Παναγίας. Το γεγονός αυτό δεν ήταν την εποχή εκείνη τόσο παράξενο όσο ακούγεται σήμερα, καθότι δεν ήταν τότε λίγοι εκείνοι που –στο πλαίσιο της ταχύτατα εξαπλωνόμενης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας– είχαν ή οι ίδιοι ή οι γονείς τους, ασπαστεί πρόσφατα το Ισλάμ. Για τον Ντουραχάν λέγεται συγκεκριμένα ότι οι γονείς του ήταν χριστιανοί. Το μοναστήρι που έδωσε εντολή να χτιστεί είναι η Παναγία Ντουραχάνη.

 

Μια άλλη εκδοχή

Σύμφωνα πάντως με άλλη εκδοχή, ιδρυτής της μονής δεν ήταν ο Ντουραχάν, αλλά ένας άλλος Τούρκος πασάς, ο οποίος επέκτεινε μοναστήρι που προϋπήρχε στη συγκεκριμένη θέση. Άλλοι αποσυνδέουν οποιαδήποτε φάση οικοδόμησης της μονής από τη χορηγία του στρατηγού Ντουραχάν, υποστηρίζοντας ότι η επωνυμία Δουραχάνη προέρχεται από κάποιον Δουρ, ενδεχομένως κατώτερο αξιωματούχο, που μετονομάσθηκε σε Δουραχάν επειδή έκτισε κοντά στη μονή κάποιο χάνι…ΣΧΟΛΙΑ

Social Media