Ψάρια στο τηγάνι με σάλτσα ντομάτας

2014-10-07 08:39:52
Ψάρια στο τηγάνι με σάλτσα ντομάτας
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Πολλές φορές βρίσκουμε στην αγορά μικρά ψάρια για τηγάνι που, παρά το γεγονός ότι φαίνονται φρεσκότατα και είναι εξαιρετικά προσιτά στη τιμή, τα αποφεύγουμε. Η παρακάτω συνταγή, που τη συναντάμε σε όλα σχεδόν τα νησιά της χώρας μας, σε διάφορες παραλλαγές, μας δείχνει ένα τρόπο να τα αξιοποιήσουμε, ξεφεύγοντας από το κλασσικό τηγανιτό ψάρι.

 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μικρό ψάρι βρούμε, με εξαίρεση τα πάρα πολύ μικρά, όπως είναι η αθερίνα ή ο πολύ μικρός γαύρος  και η πολύ μικρή σαρδέλα. Επίσης, καλό θα ήταν τα ψαράκια που θα χρησιμοποιήσουμε να έχουν ανάλογο μέγεθος, άσχετα αν είναι από διάφορα είδη.


Υλικά

 

- 1/2 κιλό μικρά ψάρια 12 εκατοστών περίπου το καθένα, καθαρισμένα

 

- 3 ώριμες ντομάτες ξεσποριασμένες και περασμένες από τον τρίφτη

 

- 1 σκελήθρα σκόρδο κομμένη στα 2 ή στα 4

 

- 1 μεγάλο φύλλο δάφνης ή 2 μικρά

 

- 1/2 κουτάλι του γλυκού ζάχαρη

 

- 1/3 κουτάλι του γλυκού αλάτι

 

- 1/3 κουτάλι του γλυκού πιπέρι

 

- 1 κουτάλι της σούπας ξύδι (προαιρετικά)

 

- 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι (180-200 ml περίπου)

 

- 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι (για αλευρώσουμε τα ψάρια πριν τα τηγανίσουμε)

 

- αλάτι για να αλατίσουμε τα ψάρια

 

- 10 κλωναράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα


Εκτέλεση

 

Ρίχνουμε τα 2/3 από το λάδι σε ένα τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει. Στο μεταξύ, αλατίζουμε τα ψάρια. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο και αλευρώνουμε καλά τα ψάρια. Μόλις το λάδι κάψει, ρίχνουμε προσεκτικά τα ψάρια και τα τηγανίζουμε (πάντα σε δυνατή φωτιά) ένα λεπτό περίπου από την κάθε πλευρά. Αυτό που μας απασχολεί είναι τα ψάρια να κάνουν λίγο κρούστα και όχι να μαγειρευτούν 100%.

 

Αφού τελειώσουμε με τα ψάρια, πετάμε το λάδι που τα έχουμε τηγανίσει, σκουπίζουμε τον πάτο του τηγανιού με λίγο χαρτί κουζίνας και ρίχνουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι. Βάζουμε πάλι το τηγάνι στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το σκόρδο και μετά από 3 – 4 δευτερόλεπτα τη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, δηλαδή τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και το ξύδι (προαιρετικά). Βράζουμε σε μέτρια φωτιά 5 – 7 λεπτά μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να δένει.

 

Ύστερα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα ψάρια, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα. Στο τέλος, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Συνοδεύουμε τα ψαράκια με πατάτες τηγανιτές, με ρύζι, ή ακόμα και με λίγο ψωμί.



ΣΧΟΛΙΑ

Social Media