«Πέρσες»: Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Αισχύλου

2014-07-07 10:51:10
«Πέρσες»: Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Αισχύλου
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου «Πέρσες» είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.
Οι «Πέρσες» αποτελούν μια τραγωδία διαχρονική, με οικουμενικό λόγο και αναλλοίωτες αξίες, που διερευνά με συναρπαστικό τρόπο το θέμα της «ύβρεως», της ανθρώπινης αλαζονείας, της ελευθερίας του ατόμου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ένα διαχρονικό μάθημα ηθικής πάνω στην άκαμπτη συνείδηση του κάθε δυνάστη, που, ιστορικά, έχει προκαλέσει πολέμους και ανθρώπινο πόνο.

 

Η παράσταση, την οποία θα παρουσιάσει το ΚΘΒΕ το καλοκαίρι του 2014 σε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, θα ξεκινήσει από το Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη (16-19 Ιουλίου 2014) ενώ θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στις 15-16 Αυγούστου.

 

Λίγα λόγια για το έργο

 

Το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου είναι η πρώτη από τις σωζόμενες τραγωδίες που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα, καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα. Ενώ πρόκειται για έναν έμμεσο ύμνο του ελληνικού πνεύματος που συνέτριψε τους Ασιάτες, το θέμα είναι ιδωμένο με μοναδικό τρόπο από την πλευρά των ηττημένων. Σε ολόκληρη την τραγωδία δεν ακούγεται ούτε ένα ελληνικό όνομα.

 

Συντελεστές

 

Μετάφραση: Πάνος Μουλλάς

 

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

 

Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας

 

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

 

Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη

 

Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος

 

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

 

Δραματουργική ανάλυση: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

 

Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος

 

Οργάνωση παραγωγής: Πέτρος Κοκόζης

 

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης (Δαρείος), Άκης Σακελλαρίου (Άτοσσα), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγγελιοφόρος), Γιώργος Κολοβός (Ξέρξης).

 

Χορός (με αλφαβητική σειρά): Απόλλων Δρικούδης, Δημήτριος Δρόσος, Νίκος Καπέλιος, Δημήτριος Καραβιώτης, Θανάσης Κεραμίδας, Νίκος Μαραγκόπουλος, Σπύρος Σαραφιανός, Βασίλης Σπυρόπουλος, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Τουρνάκης, Στέλιος Τράκας, Γιάννης Χαρίσης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Γιώργος Ψυχογιός.

 

«Νύμφες του πένθους» (αλφαβητικά): Λαμπρινή Αγγελίδου, Μομώ Βλάχου, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου.

 

Τιμές εισιτηρίων:

 

Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής κράτησης (έως και 15 ημέρες πριν από την παράσταση): 10€

 

Τιμή προπώλησης: 12€

 

Κανονικό εισιτήριο: 15€

 

Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Ανέργων / Ομαδικό: 12€

 

Σπουδαστές που εμπίπτουν στο πλαίσιο του Σύμφωνου Συνεργασίας που υπέγραψε το ΚΘΒΕ με το Υπουργείο Παιδείας: 8€

 

Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 €   

 

Προπώληση εισιτηρίων:

 

Ταμεία ΚΘΒΕ, VIVA Τηλ. 11876, Καταστήματα Public Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 33 & Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos Καταστήματα Seven Spots), Καταστήματα Seven Spots, Καταστήματα Ιανός, Ταμείο ΚΟΘ (Εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους).

 

Ώρες και Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο (10:00-15:00) - Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή (10:00-14:00 και 17:00-21:00)

 

Ώρες λειτουργίας ταμείων: Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Δευτέρα-Παρασκευή: 8.30 - 16:30

 

Τηλ. πληροφοριών: 2315 200200ΣΧΟΛΙΑ

Social Media