Περτούλι: Χαλάρωση στις πλαγιές της Πίνδου

2014-10-14 09:01:29
Περτούλι: Χαλάρωση στις πλαγιές της Πίνδου
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Περτούλι είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί σε έναν από τους σημαντικότερους πόλους τουριστικούς έλξης της περιοχής, χειμώνα – καλοκαίρι.

Το Περτούλι είναι ένα από τα πιο παλαιά χωριά της Θεσσαλίας. Χτισμένο σε ύψος περίπου 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κόζιακα, που αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Νότιας Πίνδου, αποτελεί την ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις και περιηγήσεις στις γύρω περιοχές. Απέχει 48 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων και 15 χιλιόμετρα από την Ελάτη.

Το Περτούλι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού. Με γραφικά πέτρινα σπίτια με κόκκινες ή πέτρινες στέγες, το χωριό ξεχωρίζει για την υπέροχη φύση και το ελατόδασος του, το οποίο διακόπτεται από ειδυλλιακά ξέφωτα, γνωστά ως Περτουλιώτικα Λιβάδια. Το δάσος του Περτουλίου, έκτασης 33.000 στρεμμάτων, θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα.

Οι επιλογές που έχει ο επισκέπτης είναι αρκετές. Το μέρος είναι κατάλληλο για περιήγηση στα γραφικά χωριά των Αιθήκων, όπως το Νεραϊδοχώρι, η Δέση, ή η Πύρρα. Το Περτούλι είναι ιδανικό για υπαίθριες δραστηριότητες με πληθώρα επιλογών. Υπάρχει η δυνατότητα για πεζοπορία σε γραφικά μονοπάτια μέσα στο πράσινο και πλάι σε ρυάκια, για mountain bike σε ανεξερεύνητες διαδρομές, για ιππασία και τοξοβολία στα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Το καλοκαίρι προσφέρεται ακόμη και για κολύμπι! Αν όμως τα νερά του περτουλιώτικου ποταμού σας φανούν αρκετά κρύα, υπάρχουν και ξενοδοχεία με πισίνες μέσα στο χωριό.

 

Το χιονοδρομικό κέντρο

Το χειμώνα όμως, οι επισκέπτες του χωριού έχουν τη δυνατότητα να επιδοθούν στα χειμερινά σπορ. Πολύ κοντά στον οικισμό λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, το οποίο έχει αναδείξει την περιοχή σε τουριστικό προορισμό. Το κέντρο αποτελείται από τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μία πίστα κόκκινη μήκους 1.500 μέτρων, μία μπλε μήκους 400 μέτρων και μία πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80 μέτρων. Επίσης, υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1.170 μέτρων, ένας συρόμενος μήκους 350 μέτρων και ένα μπέιμπι λίφτ μήκους 60 μέτρων.

Υπάρχουν τρία σαλέ, ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χιονοδρομικού διεξάγονται βραδιές νυχτερινού σκι. Υπάρχει μεγάλος και άνετος χώρος πάρκινγκ στη βάση του χιονοδρομικού και η πρόσβαση είναι ασφαλής και άνετη χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media