Πεζοπορική διαδρομή: Διάσχιση της νήσου Σαρίας

2014-09-09 10:11:10
Πεζοπορική διαδρομή: Διάσχιση της νήσου Σαρίας
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Η Κάρπαθος, στη μέση του Καρπάθιου Πελάγους μεταξύ της Ρόδου και της Κρήτης, έχει έκταση 301 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι, μετά τη Ρόδο, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων. Λόγω του εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντός της, η βόρεια Κάρπαθος είναι ιδανική, εκτός από χαλάρωση στις παραλίες, και για πεζοπορικές διαδρομές. Διαθέτει ένα καλό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να γνωρίσει αξιόλογα σημεία της περιοχής.

Μια από τις ωραιότερες και πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι η διάσχιση της νήσου Σαρία, ακριβώς στη Βόρεια άκρα της Καρπάθου απέναντι από τα ακρωτήρια Βουργούντα και Εσπώα. Έχει έκταση 20,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υψόμετρο 630 μέτρων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στον ομώνυμο οικισμό, στο βόρειο τμήμα της νησίδας, κατοικούν 45 άνθρωποι, εκ των οποίων 22 επιστήμονες που κάνουν έρευνες για τη μεσογειακή φώκια.

Το νησί αποτελούσε παλαιότερα τμήμα της Καρπάθου που χωρίστηκε από αυτήν μέσω της διάβρωσης. Σήμερα χωρίζεται από την Κάρπαθο με έναν περιορισμένο και ρηχό στενό πορθμό πλάτους 100 μέτρων, πλην όμως απαγορευτικό για διέλευση μεγάλων σκαφών.

Η διαδρομή

Στη Σαρία βρισκόταν κατά την αρχαιότητα μία από τις 4 αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, η Νίσυρος. Το νησί είναι διάσπαρτο από αρχαία μνημεία, ερείπια και υπολείμματα αρχαίων οικισμών, ενώ αποτέλεσε και ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών. Το νησί είναι σημαντικός βιότοπος και τόπος αναπαραγωγής για πουλιά και θαλάσσιους οργανισμούς.

 

Η οργανωμένη πεζοπορική διαδρομή ξεκινάει από τον δίαυλο Σαρίας μέχρι την τοποθεσία Παλάτια, στο βόρειο μέρος της νήσου. Το συνολικό μήκος του μονοπατιού (η σήμανση είναι πολύ καλή, με κόκκινες πινακίδες να δείχνουν την κατεύθυνση) είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και η διάρκεια της διαδρομής ανέρχεται σε τρεις ώρες. Ο βαθμός δυσκολίας θεωρείται μέτριος, με αποτέλεσμα να ενδείκνυται για κάθε πεζοπόρο!

Αξιοθέατα

Η βλάστηση στο μεγαλύτερη τμήμα της πεζοπορικής διαδρομής είναι χαμηλή θαμνώδης και σε μικρότερα τμήματα πυκνή δενδρώδης. Ο περιπατητής, αν είναι τυχερός, θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει ορισμένα σπάνια αρπακτικά πτηνά, όπως είναι ο σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), η αετογερακίνα (Buteo rufinus) και ο μαυροπετρίτης (Falco eleonorae). Να σημειωθεί ότι ακριβώς επειδή φιλοξενεί αξιόλογο αριθμό σπάνιων αρπακτικών, η Σαρία έχει χαρακτηρισθεί ως «σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ευρώπης».

Επίσης, στη διάρκεια της διαδρομής ο πεζοπόρος μπορεί να επισκεφτεί τα εκκλησάκια του Αγ. Σπυρίδωνα και του Αγ. Ανδρέα, και το εκκλησάκι της Αγ. Σοφίας κοντά στον οικισμό του Άργους. Περιμετρικά από την Αγ. Σοφία βρίσκονται διάσπαρτοι αρχαίοι κίονες αλλά και απομεινάρια αρχαίου ιερού καθώς και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου – 6ου αιώνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο παλιός οικισμός του Άργους με τα δεκάδες αγροτόσπιτα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ομορφιάς και ο αρχαιολογικός χώρος των Παλατιών που βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης της Νισύρου. Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σωζόμενο, μέχρι σήμερα, καλντερίμι από το δίαυλο της Σαρίας μέχρι το Γιάπλο.


ΧΑΡΤΗΣΣΧΟΛΙΑ

Social Media